Serducho na przedwiośniu czyli ciasto gryczane z owocami

Ponoć już niektóre ptaki świergolą, że wiosna tuż, tuż. A przed wiosną musi być przedwiośnie czyli taki paskudny, szary czas kiedy to czasami wyjrzy słońce a czasami popada śnieg. Niestety, po chwilowym ociepleniu od kilku dni z nieba znowu mocno sypie śnieg i temperatura spadła więc biedne ptaszyska chyba trochę oszukują.

Koniec zimy to czas porządnego przeglądu zamrażarki bo przecież od wiosny zaczną do niej trafiać nowe zapasy - te z poprzedniego roku trzeba koniecznie zużyć. Dziś do ciasta przydała się  ostatnia, niewielka porcja zamrożonych jesienią śliwek.


czas przygotowania : 15 minut + 35 minut pieczenie

składniki :
  • 2 nieduże jajka 
  • 85 g cukru trzcinowego Demerara 
  • szczypta soli 
  • 150 g mąki gryczanej 
  • 35 g mąki pszennej 
  • 2 g proszku do pieczenia 
  • ok. 60 g mleka 
  • 40 g masła albo margaryny
  • 1/2 łyżeczki suszonej skórki cytrynowej 
  • połówki śliwek 
  •  
  • lukier - kilka czubatych łyżeczek cukru pudru
  • sok z połowy cytryny 

sposób przygotowania: naszykowałam niedużą formę w kształcie serca - wysmarowałam jej wnętrze masłem i wysypałam bułką tartą.

Jajka wybiłam do miski i ubiłam z cukrem oraz solą na puszystą pianę - cukier zupełnie się rozpuścił. Stopniowo dodawałam przesiane razem z proszkiem do pieczenia mąki oraz skórkę cytrynową. Wlałam rozpuszczone masło i mleko, wymieszałam. Ciasto przelałam do formy. Na wierzchu ułożyłam połówki mrożonych śliwek - brzuszkami do dołu.

Piekłam ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C grzanie góra/dół. Po wystudzeniu wierzch polałam lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego. Posypałam cukrowymi motylkami.

Kawałek takiego ciasta i kubek mleka - pycha :)



10 komentarzy:

  1. Ile uroku ,czasem w takiej małej prostocie ;)
    I motylki takie słodkie ....pozdrowionka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. prawda ? motylki gotowe, kupne, ale takie już wiosenne trochę :)

      Usuń
  2. pięknie Ci wyszło serducho:) ładnie wygląda z tymi śliwkami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i dobrze smakuje chociaż mąka gryczana ma swój smaczek - ja lubię :)

      Usuń
  3. ... do tego kubek herbaty i niebo w gębie!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja lubię mleko do ciasta, ale dobra herbatka nie jest zła :)

      Usuń
  4. Pomysłowe ciasto! Bardzo lubię wypieki z mąki gryczanej, więc podkradam ten przepis do wypróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. podkradaj - jest ciekawe w smaku i fakturze, nam smakuje :)

      Usuń
  5. Widzę, że wywołujesz wiosnę:
    Ja też za nią tęsknię! Lubię takie klimaty - ciasto z mąką gryczaną i cukrem trzcinowym - pycha!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger