Jajka z zielonym kremem

Jajka na twardo ugotować każdy umie. Ale czy na pewno ? Wiecie, że woda wcale nie musi wrzeć przez kilka minut ? Wystarczy włożyć jajka do zimnej wody, zagotować i zestawić z kuchenki - muszą poleżeć spokojnie pod przykryciem na 10 minut i będą idealnie ugotowane a zużyjemy mniej energii. A jeśli już gotujecie je tradycyjnie to nie dłużej niż 7-8 minut bo zbyt długie gotowanie sprawi, że wokół żółtka utworzy się taka sina obwódka - niby w niczym nie przeszkadza, ale nieładnie wygląda. Tak samo zrobi się gdy ugotowane jajka będą leżały w skorupkach kilka godzin.

Ale dość wymądrzania się, chodźmy coś przekąsić :) Zapraszam na jajeczko z kremem i to zielonym, mocno wiosennym !


Jajeczka z ziołowym, zielonym kremem

czas przygotowania : 20 minut
składniki : 
  • 6 jajek
  • 2 łyżeczki majonezu domowego 
  • 1 - 2 łyżeczki pitnego jogurtu naturalnego 
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • kilka gałązek koperku 
  • 1/3 pęczka szczypiorku
  • garść młodej rzeżuchy
  • do smaku - sól, pieprz mielony

sposób przygotowania : jajka ugotowałam na twardo i ostudziłam dobrze w zimnej wodzie. Obrałam ze skorupek. Nożykiem do carvingu - taki z szpiczastym zakończeniem w kształcie litery V - nacięłam je dookoła odcinając ok. 1/4 - 1/3 od góry. Malutką łyżeczką delikatnie wydrążyłam żółtka uważając żeby białka nie popękały. Żółtka przełożyłam do pojemnika blendera, dodałam majonez i porwaną na kawałki zieleninę - zmiksowałam. Dolałam odrobinę jogurtu bo całość była zbyt gęsta i nie wszystko chciało się dobrze wymieszać. Doprawiłam i zmiksowałam ponownie. Zieloną masę nałożyłam do woreczka foliowego i odcięłam jeden z rogów. Wycisnęłam pastę napełniając czubato środki jajek.

Nożyk do carvingu przydaje się częściej - bardzo lubię nacinać nim jajka bo mogą wyglądać jak kwiatki - zobaczcie jajka w sosie wiosennym 





47 komentarzy:

  1. Piękne!! :) jak wyciełas te ząbki? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Duusiak, opisałam jakim nożykiem :)

      Usuń
    2. Droga Pyzo, uchyl jednak rąbka tajemnicy. W odpowiedzi na zapytanie wyskoczyło mi mnóstwo zdjęć nożyków różniących się jednak. Może zechciałabyś wkleić zdjęcie. I dla nas niewprawnych może dokładniejsza instrukcja? Pozdrawiam. Ewa

      Usuń
    3. postaram się jutro zrobić zdjęcie nożyka i wstawić w przepisie

      Usuń
  2. Cudownie wyglądają, na pewno tak samo wspaniale smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie wyglądają, pewnie skorzystam z Twojego sposobu gotowania :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Na przyjęciu chwyciłabym natychmiast!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi się podobają! Cieszą oko. Wytnę takie na wielkanoc :P Zaskoczę rodzinę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. świetny pomysł na krem, bardzo ładna dekoracja:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepięknie wyglądają :)Dopisany i w Święta będę próbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. są łatwiutkie - jak nie masz nożyka specjalnego można je zrobić przy pomocy zwykłego małe noża ze szpiczastym zakończeniem wbijając go miejsce przy miejscu obok siebie tworząc stykając się literki V

      Usuń
  8. Ślicznie wyglądają:) Koniecznie musze tak wyciąć jajka na świąteczny stół.
    A co do obwódki to nie tylko brzydko wygląda, ale też jest niezdrowe bo świadczy to o uwolnieniu się związków siarki ;)
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Przecudne!!!i farsz ze składników ,które bardzo lubię.Na pewno skorzystam z tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bankowo zrobię je na święta :) wyglądają naprawdę cudownie. Jak pani myśli udało by się jakoś zrobić farsz w kolorze czerwonym ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu, trzeba pomyśleć - oczywiście rozmawiamy o naturalnym barwieniu czyli może burak, marchewka, pomidory . . .

      Usuń
  11. Pyzuniu, one są śliczne! I jakie estetyczne...
    Brawo:)

    OdpowiedzUsuń
  12. wow!!!!!!!!!!!!!! muszę poszukać, czy mam taki nożyk gdzieś w szufladzie, a jak nie pędzę kupić, żeby przed świętami zdążyć zrobić taki cuda.
    piękne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zwykłym nożykiem też można tylko trochę to trudniejsze

      Usuń
  13. ALe pieknie to zrobilas!:) Az bym zjadla takie wiosenne jajeczko:))))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wyglądają wprost olśniewająco! Cudnie zielone danie!
    Dziękuję, że się przyłaczyłaś do Zielonej Zabawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja dziękuję, że taką akcję prowadzisz - można zobaczyć świetne przepisy :)

      Usuń
  15. Śliczne są te jajeczka, a farsz bardzo mi odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobiłam jajeczka z zielonym kremem zafascynowana ich wyglądem i nastąpiło rozczarowanie ponieważ farsz sam w sobie jest okej natomiast w połączeniu z jajkiem - mdły. Czy nie byłby lepszy z odrobiną czosnku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tyle zieleniny - w tym szczypior i rzeżucha - a do tego przyprawy i mdłe ? może nie przyprawiłeś Anonimie ? cóż, kwestia smaku, ale czosnek mi tutaj w ogóle nie pasuje

      Usuń
  17. Zrobiłam te jajeczka z pastą na świeta ;) całej rodzinie smakowały

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow... Wyglądają zjawiskowo... Muszę spróbować. Dzięki za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger