Zakwas pszenny na barszcz biały

Czym się różni żur od barszczu białego ? Pierwszy gotuje się na zakwasie z mąki żytniej a drugi z mąki pszennej. Biały barszcz jest też przeważnie zabielany śmietaną. Oba powinny być kwaskowe. Żur zwykle podaje się z kiełbasą, najczęściej białą a barszcz biały musi być mocno czuć wędzonką. Czasami granice między tymi dwiema zupami zacierają się bo każdy gotuje tak jak lubi. Ja lubię żurek z wędzoną nutą i zdarza mi się dodać do niego śmietany . Mniejsza o nazwę - najważniejsze żeby było smacznie


Więc kiedy już Wasz zakwas się ukisi możecie użyć go do przygotowania pysznego białego barszczu.


Kiszony zakwas na barszcz biały

czas przygotowania : ok. 5-7 dni 
składniki : 
  • 1 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej albo orkiszowej 
  • 1 litr letniej, przegotowanej wody
  • 3 ząbki czosnku 
  • 2 liście laurowe 
  • 3 ziarna ziela angielskiego 

Jak zrobić zakwas na biały barszcz?

Mąkę wymieszałam w słoju z letnią wodą, dorzuciłam obrane i pokrojone ząbki czosnku oraz przyprawy. Przykryłam gazą i odstawiłam na kilka dni w ciepłe miejsce - ot i całą filozofia bo barszcz kisi się sam. Można codziennie zamieszać jeśli się o tym pamięta, najlepiej nawet dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Po 3-4 dniach trzeba spróbować - jeśli płyn jest dość kwaśny to można już dodać go do zupy a jeśli nie zostawiamy go na następnie 2-3 dni żeby zakisił się mocniej bo czas kiszenia zależy od warunków jakie panują w pomieszczeniu.

W czasie kiszenia na powierzchni może tworzyć się piana - to naturalna rzecz. Ja ją zbieram i usuwam. Żeby zakwas szybciej się ukisił można dodać do niego kawałek ususzonego chleba na zakwasie.

Przed dodaniem do zupy przecedziłam zakwas przez gęste sito a nie zużytą część przechowałam w lodówce.

Gęstość barszczu po ugotowaniu zależy od tego czy dodacie do niego zakwas razem z mąką w nim zawartą czy tylko płyn odstany a mąka zostanie na dnie słoja.

26 komentarzy:

  1. ale będzie dobry barszczyk:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyza, Pyza, ja muszę zakwas zrobić!:)
    Mam jeszcze butelkę czerwonego barszczu z grudnia, ale barszcz biały smaczniejszy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. lubię oba - ale czerwony to raczej na Boże Narodzenie a teraz biały

      Usuń
  3. To będzie mój pierwszy kiszony barszcz biały z mąki pszennej (zakwas buraczany i żurek na mące żytniej mam opanowany :) )
    Chcę, żeby się udał-będzie z piętką razowca (chleb z zaprzyjaźnionej piekarni, więc bez "dodatków").
    Problem mam może malusienieczki ;) , ale gdybyś mogła mi podać mąkę: szklanka 220 czy 250 ml? albo wagowo. Nie chcę się "spalić" ;) na pierwszym barszczu...
    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie musi być dokładnie wagowo - będzie odrobinę gęściejszy albo rzadszy :) ja zwykle używam do odmierzania szklanki 250 ml

      Usuń
  4. o Iza, właśnie rozwiązałaś zagadkę mojego całego życia - czym się różni żurek od barszczu białego :) kogo nie pytałam, to nie widział różnicy, a to o taki szczegół chodzi

    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. sama długo szukałam odpowiedzi bo większość ludzi nie widzi żadnej różnicy

      Usuń
  5. Ja robię podobnie ale daję sam rozgnieciony czosnek , 2 plasterki cebuli i malutki kawałeczek chrzanu , jak ktoś chce może poeksperymentować . W końcu to żadna filozofia . Jeszcze wspomnę o wlewaniu zakwasu do wywaru ja dodaję troszkę tego gęstego bo wolę odrobinę gęstszą konsystencję barszczu .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też dodaję trochę gęstego - odcedzam tylko farfocle i przyprawy a do gotowania dodaję świeże :)

      Usuń
  6. Ja lubię barszczyk i żurek, najchętniej ugotowałabym dwie zupki na Wielkanoc, ale gdzie zmieścić wtedy resztę? :)Dzięki za super wpis do mojej akcji na durszlaku :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy można użyć zwykłej mąki pszennej i zakwas ic łyżką zakwas u zytniego

    OdpowiedzUsuń
  8. Pani Izo, jak długo taki ukiszony zakwas może stać w lodówce?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie najdłużej stał ok. 1 miesiąca i był wtedy mocno kwaśny więc do zupy dodałam go mniej niż takiego świeżo ukoszonego

      Usuń
  9. Dzień Dobry, trochę sie pospieszylam i zalalam mąkę prawie wrzątkiem! Czy powinnam zacząć od nowa? Nie wiem czy teraz wyjdzie zakwas.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zakwas na żur czy barszcz powstaje dzięki działalności dzikich drożdży, których zarodniki znajdują się w mące czy powietrzu. Zalanie mąki wrzącą wodą najprawdopodobniej zabiło te drożdże i radziłabym zrobić nowy

      Usuń
  10. A czy na takim zakwasie można zrobić takie gęsty barszcz? Ja kiedyś próbowałam zrobić z zakwasu barszcz biały, ale coś mi nie wyszło :P To znaczy wyszedł, ale nie taki gęsty, jak ja lubię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zarówno żur jak i barszcz biały można zrobić na takim zakwasie gęsty albo rzadszy - wszystko zależy ile w samym zakwasie jest mąki i czy wlejemy do garnka wszystko tzn. wymieszany zakwas, taki zawiesisty czy tylko kwaśną "wodę" a mąka zostanie na dnie słoja czy butelki

      Usuń
  11. Jaka mąka musi być? bo piszę 100 lub więcej a czy normalna dobra? ta co do codziennego użytku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zakwas robi się z mąki pełnoziarnistej, tak jak napisałam w przepisie

      Usuń
  12. Czy zakwas po paru dniach ma mieć taki przykry zapach??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli Twój zakwas ma przykry zapach to coś poszło nie tak i zepsuł się. Dobry zakwas powinien pachnieć kwaśno i przyjemnie.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger