Zakwas pszenny na barszcz biały
Czym się różni żur od barszczu białego ? Pierwszy gotuje się na zakwasie z mąki żytniej a drugi z mąki pszennej. Biały barszcz jest też przeważnie zabielany śmietaną. Oba powinny być kwaskowe. Żur zwykle podaje się z kiełbasą, najczęściej białą a barszcz biały musi być mocno czuć wędzonką. Czasami granice między tymi dwiema zupami zacierają się bo każdy gotuje tak jak lubi. Ja lubię żurek z wędzoną nutą i zdarza mi się dodać do niego śmietany . Mniejsza o nazwę - najważniejsze żeby było smacznie
Więc kiedy już Wasz zakwas się ukisi możecie użyć go do przygotowania pysznego białego barszczu.
Kiszony zakwas na barszcz biały
czas przygotowania : ok. 5-7 dni
składniki :
Mąkę wymieszałam w słoju z letnią wodą, dorzuciłam obrane i pokrojone ząbki czosnku oraz przyprawy. Przykryłam gazą i odstawiłam na kilka dni w ciepłe miejsce - ot i całą filozofia bo barszcz kisi się sam. Można codziennie zamieszać jeśli się o tym pamięta, najlepiej nawet dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Po 3-4 dniach trzeba spróbować - jeśli płyn jest dość kwaśny to można już dodać go do zupy a jeśli nie zostawiamy go na następnie 2-3 dni żeby zakisił się mocniej bo czas kiszenia zależy od warunków jakie panują w pomieszczeniu.
W czasie kiszenia na powierzchni może tworzyć się piana - to naturalna rzecz. Ja ją zbieram i usuwam. Żeby zakwas szybciej się ukisił można dodać do niego kawałek ususzonego chleba na zakwasie.
Przed dodaniem do zupy przecedziłam zakwas przez gęste sito a nie zużytą część przechowałam w lodówce.
Gęstość barszczu po ugotowaniu zależy od tego czy dodacie do niego zakwas razem z mąką w nim zawartą czy tylko płyn odstany a mąka zostanie na dnie słoja.
Więc kiedy już Wasz zakwas się ukisi możecie użyć go do przygotowania pysznego białego barszczu.
Kiszony zakwas na barszcz biały
czas przygotowania : ok. 5-7 dni
składniki :
- 1 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej albo orkiszowej
- 1 litr letniej, przegotowanej wody
- 3 ząbki czosnku
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
Mąkę wymieszałam w słoju z letnią wodą, dorzuciłam obrane i pokrojone ząbki czosnku oraz przyprawy. Przykryłam gazą i odstawiłam na kilka dni w ciepłe miejsce - ot i całą filozofia bo barszcz kisi się sam. Można codziennie zamieszać jeśli się o tym pamięta, najlepiej nawet dwa razy dziennie, rano i wieczorem. Po 3-4 dniach trzeba spróbować - jeśli płyn jest dość kwaśny to można już dodać go do zupy a jeśli nie zostawiamy go na następnie 2-3 dni żeby zakisił się mocniej bo czas kiszenia zależy od warunków jakie panują w pomieszczeniu.
W czasie kiszenia na powierzchni może tworzyć się piana - to naturalna rzecz. Ja ją zbieram i usuwam. Żeby zakwas szybciej się ukisił można dodać do niego kawałek ususzonego chleba na zakwasie.
Przed dodaniem do zupy przecedziłam zakwas przez gęste sito a nie zużytą część przechowałam w lodówce.
Gęstość barszczu po ugotowaniu zależy od tego czy dodacie do niego zakwas razem z mąką w nim zawartą czy tylko płyn odstany a mąka zostanie na dnie słoja.
ale będzie dobry barszczyk:)
OdpowiedzUsuńbędzie !
UsuńPyza, Pyza, ja muszę zakwas zrobić!:)
OdpowiedzUsuńMam jeszcze butelkę czerwonego barszczu z grudnia, ale barszcz biały smaczniejszy:)
lubię oba - ale czerwony to raczej na Boże Narodzenie a teraz biały
UsuńPyzuniu, dziękuję!
OdpowiedzUsuńza co ? :)
UsuńTo będzie mój pierwszy kiszony barszcz biały z mąki pszennej (zakwas buraczany i żurek na mące żytniej mam opanowany :) )
OdpowiedzUsuńChcę, żeby się udał-będzie z piętką razowca (chleb z zaprzyjaźnionej piekarni, więc bez "dodatków").
Problem mam może malusienieczki ;) , ale gdybyś mogła mi podać mąkę: szklanka 220 czy 250 ml? albo wagowo. Nie chcę się "spalić" ;) na pierwszym barszczu...
Pozdrowienia.
nie musi być dokładnie wagowo - będzie odrobinę gęściejszy albo rzadszy :) ja zwykle używam do odmierzania szklanki 250 ml
Usuńo Iza, właśnie rozwiązałaś zagadkę mojego całego życia - czym się różni żurek od barszczu białego :) kogo nie pytałam, to nie widział różnicy, a to o taki szczegół chodzi
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
sama długo szukałam odpowiedzi bo większość ludzi nie widzi żadnej różnicy
UsuńJa robię podobnie ale daję sam rozgnieciony czosnek , 2 plasterki cebuli i malutki kawałeczek chrzanu , jak ktoś chce może poeksperymentować . W końcu to żadna filozofia . Jeszcze wspomnę o wlewaniu zakwasu do wywaru ja dodaję troszkę tego gęstego bo wolę odrobinę gęstszą konsystencję barszczu .
OdpowiedzUsuńteż dodaję trochę gęstego - odcedzam tylko farfocle i przyprawy a do gotowania dodaję świeże :)
UsuńJa lubię barszczyk i żurek, najchętniej ugotowałabym dwie zupki na Wielkanoc, ale gdzie zmieścić wtedy resztę? :)Dzięki za super wpis do mojej akcji na durszlaku :) Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńa bardzo proszę :) i również pozdrawiam !
UsuńCzy można użyć zwykłej mąki pszennej i zakwas ic łyżką zakwas u zytniego
OdpowiedzUsuńmyślę, że można :)
UsuńPani Izo, jak długo taki ukiszony zakwas może stać w lodówce?
OdpowiedzUsuńu mnie najdłużej stał ok. 1 miesiąca i był wtedy mocno kwaśny więc do zupy dodałam go mniej niż takiego świeżo ukoszonego
UsuńDzień Dobry, trochę sie pospieszylam i zalalam mąkę prawie wrzątkiem! Czy powinnam zacząć od nowa? Nie wiem czy teraz wyjdzie zakwas.
OdpowiedzUsuńzakwas na żur czy barszcz powstaje dzięki działalności dzikich drożdży, których zarodniki znajdują się w mące czy powietrzu. Zalanie mąki wrzącą wodą najprawdopodobniej zabiło te drożdże i radziłabym zrobić nowy
UsuńA czy na takim zakwasie można zrobić takie gęsty barszcz? Ja kiedyś próbowałam zrobić z zakwasu barszcz biały, ale coś mi nie wyszło :P To znaczy wyszedł, ale nie taki gęsty, jak ja lubię
OdpowiedzUsuńzarówno żur jak i barszcz biały można zrobić na takim zakwasie gęsty albo rzadszy - wszystko zależy ile w samym zakwasie jest mąki i czy wlejemy do garnka wszystko tzn. wymieszany zakwas, taki zawiesisty czy tylko kwaśną "wodę" a mąka zostanie na dnie słoja czy butelki
UsuńJaka mąka musi być? bo piszę 100 lub więcej a czy normalna dobra? ta co do codziennego użytku :)
OdpowiedzUsuńzakwas robi się z mąki pełnoziarnistej, tak jak napisałam w przepisie
UsuńCzy zakwas po paru dniach ma mieć taki przykry zapach??
OdpowiedzUsuńJeśli Twój zakwas ma przykry zapach to coś poszło nie tak i zepsuł się. Dobry zakwas powinien pachnieć kwaśno i przyjemnie.
Usuń