Biały barszcz z białą kiełbasą, wędzonym kurczakiem i jajkiem

Biały barszcz jest chyba mniej popularny niż żurek. Ale kiedy im się dobrze przyjrzymy to okaże się, że to czasami bardzo podobne dania. Żurek robi się na zakwasie żytnim a barszcz biały na pszennym. Oba są kwaskowe i takie być powinny. Żur nie zawsze gotuje się na wędzonce czy kiełbasie - często to postne danie. Może być zabielany, ale niekoniecznie. Barszcz biały przeważnie jednak jest z wkładką mięsną i bardziej bogato podany, z dodatkiem śmietany.

Różnice czy podobieństwa to jedno a w wielu rejonach Polski wcale nie rozróżnia się tych dwóch zup bo i po co? Każdy i tak gotuje je tak jak lubi i jak smakuje rodzinie.


Barszcz biały z domową kiełbasą, kurczakiem wędzonym i jajkami

czas przygotowania: ok. 45 minut
składniki:
  • ok. 500 g białej, domowej kiełbasy
  • 1 wędzone udko z kurczaka 
  • 1/2 szkl. pokrojonych warzyw - marchewka, korzeń pietruszki i selera
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki otartego majeranku suszonego 
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • ok. 50 ml śmietanki kremówki 30%
  • ok. 500 ml zakwasu na barszcz biały 

  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony
  •  
  • dodatkowo - jajka na twardo
  • rzeżucha


Jak przygotować smakowity biały barszcz? 

Surową białą kiełbasę i kurze, wędzone udko włożyłam do garnka. Zlałam zimną wodą tak żeby je zakryła i gotowałam na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Bardziej to ten wkład parzyłam bo woda tylko leciutko mrugała. Warzywa oczyściłam i pokroiłam w drobną kosteczkę, tak samo rozdrobniłam cebulę i czosnek. Kiedy kiełbasa i kurczak były ugotowane wyjęłam je z garnka a do wywaru dorzuciłam warzywa. Gotowałam kilka minut aż zmiękły. Wlałam zakwas na barszcz biały i mieszając zagotowałam. Śmietanę zahartowałam w kubku kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlałam do garnka. Dosypałam roztarty w dłoniach majeranek i doprawiłam zupę solą oraz pieprzem.

Z udka kurczaka obrałam mięso i porwałam je na kawałki. Kiełbasę pokroiłam w grube plastry. Jajka ugotowałam na twardo a po ostudzeniu i obraniu ze skorupek poprzekrawałam na ćwiartki. Podając na dno każdego talerza/miseczki nałożyłam po trochu mięsa kurczaka, kilka plasterków kiełbasy i kawałki jajka. Zalałam gorącym białym barszczem. Posypałam rzeżuchą. Było pysznie, pożywnie i rozgrzewająco.




4 komentarze:

  1. Robię baardzo podobny. Mi wychodzi smaczny i cała rodzina to potwierdza, więc przepis sprawdzony ;) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Apetyczny barszczyk! :) Bez niego nie ma świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sama wczoraj robiłam podobny.. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kielbasy bialej nie gotuje sie ,tylko parzy.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger