Biały barszcz z białą kiełbasą, wędzonym kurczakiem i jajkiem
Biały barszcz jest chyba mniej popularny niż żurek. Ale kiedy im się dobrze przyjrzymy to okaże się, że to czasami bardzo podobne dania. Żurek robi się na zakwasie żytnim a barszcz biały na pszennym. Oba są kwaskowe i takie być powinny. Żur nie zawsze gotuje się na wędzonce czy kiełbasie - często to postne danie. Może być zabielany, ale niekoniecznie. Barszcz biały przeważnie jednak jest z wkładką mięsną i bardziej bogato podany, z dodatkiem śmietany.
Różnice czy podobieństwa to jedno a w wielu rejonach Polski wcale nie rozróżnia się tych dwóch zup bo i po co? Każdy i tak gotuje je tak jak lubi i jak smakuje rodzinie.
Barszcz biały z domową kiełbasą, kurczakiem wędzonym i jajkami
czas przygotowania: ok. 45 minut
składniki:
Jak przygotować smakowity biały barszcz?
Surową białą kiełbasę i kurze, wędzone udko włożyłam do garnka. Zlałam zimną wodą tak żeby je zakryła i gotowałam na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Bardziej to ten wkład parzyłam bo woda tylko leciutko mrugała. Warzywa oczyściłam i pokroiłam w drobną kosteczkę, tak samo rozdrobniłam cebulę i czosnek. Kiedy kiełbasa i kurczak były ugotowane wyjęłam je z garnka a do wywaru dorzuciłam warzywa. Gotowałam kilka minut aż zmiękły. Wlałam zakwas na barszcz biały i mieszając zagotowałam. Śmietanę zahartowałam w kubku kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlałam do garnka. Dosypałam roztarty w dłoniach majeranek i doprawiłam zupę solą oraz pieprzem.
Z udka kurczaka obrałam mięso i porwałam je na kawałki. Kiełbasę pokroiłam w grube plastry. Jajka ugotowałam na twardo a po ostudzeniu i obraniu ze skorupek poprzekrawałam na ćwiartki. Podając na dno każdego talerza/miseczki nałożyłam po trochu mięsa kurczaka, kilka plasterków kiełbasy i kawałki jajka. Zalałam gorącym białym barszczem. Posypałam rzeżuchą. Było pysznie, pożywnie i rozgrzewająco.
Różnice czy podobieństwa to jedno a w wielu rejonach Polski wcale nie rozróżnia się tych dwóch zup bo i po co? Każdy i tak gotuje je tak jak lubi i jak smakuje rodzinie.
Barszcz biały z domową kiełbasą, kurczakiem wędzonym i jajkami
czas przygotowania: ok. 45 minut
składniki:
- ok. 500 g białej, domowej kiełbasy
- 1 wędzone udko z kurczaka
- 1/2 szkl. pokrojonych warzyw - marchewka, korzeń pietruszki i selera
- 1 mała cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki otartego majeranku suszonego
- 2 liście laurowe
- 2 kulki ziela angielskiego
- ok. 50 ml śmietanki kremówki 30%
- ok. 500 ml zakwasu na barszcz biały
- do smaku - sól, pieprz czarny mielony
- dodatkowo - jajka na twardo
- rzeżucha
Jak przygotować smakowity biały barszcz?
Surową białą kiełbasę i kurze, wędzone udko włożyłam do garnka. Zlałam zimną wodą tak żeby je zakryła i gotowałam na bardzo małym ogniu przez ok. 30 minut z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Bardziej to ten wkład parzyłam bo woda tylko leciutko mrugała. Warzywa oczyściłam i pokroiłam w drobną kosteczkę, tak samo rozdrobniłam cebulę i czosnek. Kiedy kiełbasa i kurczak były ugotowane wyjęłam je z garnka a do wywaru dorzuciłam warzywa. Gotowałam kilka minut aż zmiękły. Wlałam zakwas na barszcz biały i mieszając zagotowałam. Śmietanę zahartowałam w kubku kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlałam do garnka. Dosypałam roztarty w dłoniach majeranek i doprawiłam zupę solą oraz pieprzem.
Z udka kurczaka obrałam mięso i porwałam je na kawałki. Kiełbasę pokroiłam w grube plastry. Jajka ugotowałam na twardo a po ostudzeniu i obraniu ze skorupek poprzekrawałam na ćwiartki. Podając na dno każdego talerza/miseczki nałożyłam po trochu mięsa kurczaka, kilka plasterków kiełbasy i kawałki jajka. Zalałam gorącym białym barszczem. Posypałam rzeżuchą. Było pysznie, pożywnie i rozgrzewająco.
Robię baardzo podobny. Mi wychodzi smaczny i cała rodzina to potwierdza, więc przepis sprawdzony ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńApetyczny barszczyk! :) Bez niego nie ma świąt! :)
OdpowiedzUsuńSama wczoraj robiłam podobny.. :)
OdpowiedzUsuńkielbasy bialej nie gotuje sie ,tylko parzy.
OdpowiedzUsuń