Babka akacjowa piaskowa
Akacjowo u mnie w tym tygodniu, prawda ? Te pachnące i pyszne kwiatki są tylko przez chwilę więc staram się nimi nacieszyć bo następne dopiero za rok.
Dzisiaj ciasto - bardzo proste i szybkie do zrobienia więc będzie w sam raz kiedy mam lenia i nie chce mi się cudować w kuchni. Dodatek kwiatów odrobinę je podrasował.
Wpis dołączam do akcji Kwiatożercy 2013
czas przygotowania : 10 minut + ok. 60 minut pieczenia
składniki :
sposób przygotowania : obie mąki wymieszałam i przesiałam razem z proszkiem do pieczenia i solą. Miękkie masło zmiksowałam aż nabrało nieco puszystości. Dalej miksując stopniowo dosypywałam cukier a następnie dodawałam po jednym jajku. Na tym etapie masa może wyglądać jakby się zwarzyła, ale taka jej uroda więc nie przejmujcie się. Cały czas miksując dosypywałam suchą mieszankę i dolałam sok wyciśnięty z pomarańczy. Na koniec dodałam płatki kwiatów akacji - robinii akacjowej - i całość wymieszałam.
Gęstą masę przełożyłam do foremki keksówki o wymiarach 31x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam. Piekłam ok. 60 min. w temperaturze 180 st., grzanie góra/dół, ale przed wyjęciem radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem. Po mniej więcej 20 minutach pieczenia przecięłam wierzch babki wzdłuż ostrym nożem na głębokość ok. 2 cm.
Po wystudzeniu oprószyłam cukrem pudrem.
Dzisiaj ciasto - bardzo proste i szybkie do zrobienia więc będzie w sam raz kiedy mam lenia i nie chce mi się cudować w kuchni. Dodatek kwiatów odrobinę je podrasował.
Wpis dołączam do akcji Kwiatożercy 2013
czas przygotowania : 10 minut + ok. 60 minut pieczenia
składniki :
- 250 g masła albo margaryny
- 200 g drobnego cukru
- szczypta soli
- 4 średnie jajka
- 145 g mąki pszennej luksusowej
- 125 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki soku z pomarańczy
- 1 porządnie czubata szklanka kwiatów akacji
sposób przygotowania : obie mąki wymieszałam i przesiałam razem z proszkiem do pieczenia i solą. Miękkie masło zmiksowałam aż nabrało nieco puszystości. Dalej miksując stopniowo dosypywałam cukier a następnie dodawałam po jednym jajku. Na tym etapie masa może wyglądać jakby się zwarzyła, ale taka jej uroda więc nie przejmujcie się. Cały czas miksując dosypywałam suchą mieszankę i dolałam sok wyciśnięty z pomarańczy. Na koniec dodałam płatki kwiatów akacji - robinii akacjowej - i całość wymieszałam.
Gęstą masę przełożyłam do foremki keksówki o wymiarach 31x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam. Piekłam ok. 60 min. w temperaturze 180 st., grzanie góra/dół, ale przed wyjęciem radzę sprawdzić stan ciasta patyczkiem. Po mniej więcej 20 minutach pieczenia przecięłam wierzch babki wzdłuż ostrym nożem na głębokość ok. 2 cm.
Po wystudzeniu oprószyłam cukrem pudrem.
I mnie zmobilizowałaś, po pracy idę na akację - na szczęście po drugiej stronie ulicy mam las i kilka pięknych akacjowych drzew :-)
OdpowiedzUsuńBędzie babka.
cieszę się bardzo bo to ciekawy i bardzo wdzięczny składnik - dodaje uroku, ale nie jest przytłaczający - np. różę nie każdy lubi bo pachnie bardzo intensywnie a akacja jest delikatna
Usuńale musi być takie ciasto pyszne!
OdpowiedzUsuńmam stare akacje na działce na wsi,wieczorem pachną obłędnie!
w cieście ten zapach i smak jest delikatny, ale wyczuwalny - naprawdę wyszło bardzo smacznie
UsuńBaaardzo akacjowo! I bardzo pięknie :) Pyszności, uwielbiam kwiatowe ciasta!
OdpowiedzUsuńdzięki, Gosiu :) szkoda, że akacje kwitną tak krótko...
UsuńBardzo serdecznie dziekuje za publikacje przepisu..akacje rosna niedaleko a wiec..tylko uzbieram zalecana ilosc akacjowych platkow I do dziela...pozdrawiam serdecznie Kamila
OdpowiedzUsuńnie ma za co :) wbrew pozorom wcale nie trzeba dużo kwiatów - grona są spore
Usuńniesamowita babka:) jestem pod wielkim wrażeniem:)
OdpowiedzUsuńe tam, zwykłe ciasto przecież :)
UsuńFantastyczna! Musiała cudownie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńpięknie, ale delikatnie - niektóre kwiaty pachną zbyt intensywnie i ciasto wyszłoby perfumowane
Usuń