wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

poniedziałek, 10 czerwca 2013

Makaron gryczany domowy, z truskawkami

W Polsce uprawia się duży gryki. Okolice Lublina wręcz słyną z tego. Kasza gryczana jest powszechnie znana i używana. Ale kupić makaron gryczany polskiej produkcji jest bardzo trudno - przynajmniej u mnie. W sklepach leży japońska soba i jakiś ekologiczny holenderski a polskiego brak.

Na szczęście mąkę gryczaną kupuję bez problemu i robiłam z niej już różne ciasta czy bliny, zwykle jednak mieszając ją z mąką pszenną. Dziś postanowiłam spróbować zrobić sama właśnie domowy makaron z samej mąki gryczanej.




czas przygotowania : ok. 20 minut
składniki :
  • 2 średnie jajka 
  • 160 - 180 g mąki gryczanej + kilka łyżeczek do podsypywania 
  • 2 szczypty soli 

  • truskawki 
  • jogurt naturalny 
  • cukier 
  • świeża mięta 


sposób przygotowania : mąkę z solą wysypałam na blat tworząc kopczyk z zagłębieniem pośrodku. W to zagłębienie wbiłam jajka i zaczęłam mieszać je widelcem zagarniając mąkę do środka. Gdy widelec nie dawał już razy zagniotłam ciasto rękami - na początku lepi się bardzo, ale po chwili robi się gładkie i odchodzi od dłoni. Podzieliłam je na 2 części i każdą rozwałkowałam podsypując jeszcze obficie mąką - grubość dobierzcie sobie sami bo każdy lubi inne kluski. Z płatów ciasta wycięłam radełkiem długie wstążki.

Makaron wrzucałam na osolony wrzątek i gotowałam dosłownie minutę od ponownego zagotowania. Odcedziłam i już był gotowy do podania.

Umyte i osączone truskawki pokroiłam na kawałki. Jogurt nieco posłodziłam. Listki mięty posiekałam. Na talerz nałożyłam porcje makaronu, polałam jogurtem, posypałam truskawkami i miętą.

Pyszny, letni obiad :)


12 komentarzy:

  1. Cudownie! Coś dla mnie. Nie przepadam za makaronami na słodko, ale taki gryczany, zrobiony własnoręcznie bardzo mnie zachęca. Na dodatek danie wygląda tak elegancko!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taki domowy makaron robi się szybciutko a smakuje świetnie - nadaje się do różnych dań i można sobie go kroić za każdym razem inaczej

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. truskawki są a kluski się zagniecie :)

      Usuń
  3. Piękne, smakowite danie, wygląda obłędnie. Bardzo fajny przepis.
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękny, smaczny i co najważniejsze ZDROWY obiad:) Ciekawa jestem czy tak samo wyszłyby kluski z kaszy jaglanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie mam pojęcie bo takich nie robiłam, ale właśnie mnie zainspirowałeś(-łaś) - dziękuję !

      Usuń
  5. Super przepis na makaron bezglutenowy :) od kiedy jestem na diecie bezglutenowej brakowało mi makaronu, a ten super się sprawdza. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za przepis, właśnie za chwilkę będę robić :) bo na diecie bezglutenowej brakuje właśnie czasem makaronu!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam! Spróbowałam i ogólnie wyszło fajnie tylko makaron się dość mocno połamał przy wrzucaniu do garnka, był bardzo kruchy. Czy jest na to jakiś sposób?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z doświadczenia wiem, że każda partia mąki jest inna, inaczej chłonie wilgoć więc po prostu Twoja potrzebowała nieco więcej wody do ciasta

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...