wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

środa, 29 stycznia 2014

Kisiel pomarańczowy z dynią i wanilią

Chodził za mną kisiel. Chodził intensywnie kilka dni, ale zupełnie nie miałam pomysłu jaki smak najbardziej by mi odpowiadał. A ponieważ ten uparciuch nie chciał się odczepić i wciąż chodził to w końcu wymyśliłam. Nie jakiś torebkowy z sztucznymi dodatkami tylko prawdziwy kisiel domowy z wsadem owocowo warzywnym a do tego pięknie pachnący - po prostu przepyszny !

A jeśli ktoś nie przepada za kisielami to może skusi się na Domowy budyń kakaowy z gruszką  ?



czas przygotowania : 15 minut
składniki na 4 porcje :
  • 3 średnie pomarańcze 
  • skórka otarta z jednej pomarańczy 
  • 150 g surowej dyni - obranej i pokrojonej w kostkę
  • sok z jednej cytryny 
  • 70 g cukru trzcinowego demerara 
  • 1 laska wanilii 
  • 500 ml wody 
  • 3 dość czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej 

sposób przygotowania : pomarańcze wyszorowałam i sparzyłam. Z jednej otarłam wierzchnią, kolorową skórkę. Wszystkie trzy okroiłam bardzo ostrym nożem ze skóry i wyfiletowałam. Z pozostałość wycisnęłam mocno sok. Zlałam go do kubeczka i rozmieszałam z mąką ziemniaczaną.

Wanilię przecięłam wzdłuż na pół i zeskrobałam ziarenka. W rondlu zagotowałam wodę z cukrem i laską wanilii pozbawioną nasionek - gotowałam na małym ogniu kilka minut. Dorzuciłam dynię, skórkę z pomarańczy i wlałam sok z cytryny, gotowałam chwilę aż dynia zmiękła, ale nie może się rozpadać. Dodałam nasiona wanilii, kawałki pomarańczy i mieszając wlałam zawiesinę z soku i mąki. Nie przerywając mieszania doprowadziłam do wrzenia i gotowałam 3 minuty aż kisiel zgęstniał.

Gotowy przelałam do pucharków i zostawiłam do ostudzenia.

Ilość cukru można nieco zwiększyć lub zmniejszyć w zależności od tego jak słodkich pomarańczy użyjecie. 


15 komentarzy:

  1. Cudny :) Jakbym nie dodawała dyni to myślisz, że powinnam coś zmienić w proporcjach? I ile mniej więcej tego soku wyszło? Zawsze mam problem z domowym kisielem bo mi nie gęstnieje jak ten kupny więc chcę się ściśle trzymać przepisu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast dyni możesz dodać jabłko albo więcej cząstek pomarańczy :) soku z niezbyt dokładnie odsączonych cząstek było może ze 150 ml.... jeśli zagotujesz kisiel i nie będzie tak gęsty jakbyś chciała to rozmieszaj jeszcze jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej w kilku łyżeczkach zimnej wody i dolej do garnka cały czas mieszając

      Usuń
    2. Jabłko, no przecież! Opcja z większą ilością pomarańczy też kusząca :) Dzięki wielkie za podpowiedzi, bardzo mi pomogą :)

      Usuń
  2. trochę się pogubiłam:
    "Wszystkie trzy okroiłam bardzo ostrym nożem ze skóry i wyfiletowałam. Z pozostałość wycisnęłam mocno sok."tzn, że trzeba po prostu wycisnąć sok z 3 pomarańczy?
    i zachować te resztki pomarańczy po wyciśnięciu ?- chyba nie..:"Dodałam nasiona wanilii, kawałki pomarańczy"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. filetowanie polega na wykrojeniu cząstek owocu, ale samego miąższu spomiędzy skórek wewnętrznych więc po zrobieniu tego w ręku został mi tak jakby szkielet owocu z resztkami miąższu, który właśnie należy dobrze wycisnąć - mam nadzieję, że jasno wytłumaczyłam :) Dodane potem d garnka kawałki pomarańczy to właśnie te wykrojone kawałki miąższu, segmenty bez skórek

      Usuń
    2. z tego co zostanie po wyfiletowaniu wycisnąć sok..Spróbuję, choć jakoś tak wydaje mi się, że tego soku nie będzie zbyt wiele (większość zostanie w tych cząstkach. Dlatego musiałam się dopytać. A może spróbuję z samym sokiem..Chciałbym,żeby było mega pomarańczowo

      Usuń
    3. pomarańcze które miałam miały dość nieregularne cząstki i gdy wycięłam te ładniejsze kawałki to z reszty wycisnęłam w sumie ok. 150 ml soku a kisiel był mega pomarańczowy bo przecież sok, kawałki miąższu i skórka, to wszystko trafiło do garnka

      Usuń
  3. Wspaniale wyglada! No i domowy kisiel to jest to :)

    OdpowiedzUsuń
  4. chyba nie wysłało więc jeszcze raz, ale już krótko: teraz rozumiem, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda niebiańsko :) jak dla mnie lato w środku zimy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zwykle niesamowicie apetyczne zdjecia! :) Pyza Ty masz talent!:)))))))))))

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja bardzo lubię kisiel, ten wygląda wyjątkowo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. a ja polecam do kisielu marchewkę na drobnej tarce!mniam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za radę, wypróbuję i napiszę jak nam smakowało :)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...