wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

poniedziałek, 24 marca 2014

Babka kisielowa jabłkowa a'la tort

Miała być po prostu puszysta babka. Babka z ciasta na kisielu żeby było kolorowo i pachnąco. Ale w domu mam raczej zapotrzebowanie na coś z kremem więc zrobiłam mały przekręt. Moja babka przeszła metamorfozę i stała się tortem. Ona nie protestowała bo jak każda baba lubi się upieszać. Jedzący chwalili i ja też jestem bardzo zadowolona z efektu. A czy rzeczywiście fajnie wyszło oceńcie sami.

Zobacz przepis na inne ciasto z wykorzystaniem kisielu czyli Tort truskawkowy z kremem śmietanowym

Pomysł na wspólne pieczenie przez blogerów babki kisielowej podała Magda.



 Babka kisielowa jabłkowa a'la tort


czas przygotowania : 1-1,5 godziny + 40 min. pieczenia + czas chłodzenia
składniki :
  • CIASTO  - 200 g masła 
  • 5 średnich jajek
  • 130 g cukru zwykłego
  • 160 g mąki pszennej tortowej 
  • 150 g kisielu jabłkowego w proszku 
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia. 
  • do formy - 1 łyżeczka masła i 2-3 łyżki bułki tartej 
  •  
  • GALARETKA - 3 średnie jabłka 
  • ok. 1/2 szkl. wody 
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 op. galaretki o smaku jabłko-kiwi

  • KREM - 300 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 100 g białej czekolady 
  • 3 łyżki mascarpone
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku 
  • 50 ml mleka 

  • do przybrania - świeże jabłko 
  • listki melisy 
  • posypka cukrowa zielona


sposób przygotowania : CIASTO - oddzieliłam białka od żółtek i ubiłam na sztywną pianę dodając sól i 3 łyżki cukru. W drugiej misce utarłam miękkie masło z resztą cukru na puszystą pianę. Mieszając na małych obrotach miksera dodawałam do masy maślanej stopniowo najpierw żółtka a potem mąkę wymieszaną z kisielem i proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto było gładkie wyłączyłam mikser. Do gęstej masy dodawałam partiami pianę z białek - w 3 ratach - za każdym razem delikatnie, ale starannie mieszając. Ciasto przełożyłam do tortownicy z kominem śr. 26 cm, wysmarowanej cienko masłem i wysypanej tartą bułką. Piekłam 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu.Po upieczeniu ostudziłam.

Ciasto na tym etapie jest już właściwie gotowe do jedzenia - można go nie kroić a tylko posypać cukrem pudrem czy polukrować i cieszyć się puszystą babką. Ja jednak działałam dalej. 

GALARETKA  - jabłka obrałam i pokroiłam w kostkę. Wrzuciłam do rondelka, dodałam sok z pomarańczy i wodę, dusiłam aż zaczęły się rozpadać  większe kawałki rozgniotłam widelcem, ale można też całość zmiksować na puree. Masy jabłkowej powinno być ok. 600 ml - jeśli jest mniej to dolejcie trochę więcej wody. Do gorących jabłek dosypałam suchą galaretkę i mieszałam kilka chwil aż zupełnie się rozpuściła - nie gotowałam już. Odstawiłam do ostudzenia i lekkiego stężenia.

Ostudzoną babkę przekroiłam poziomo na 3 części a kiedy jabłkowa masa zaczęła tężeć przełożyłam nią krążki ciasta. Założyłam na ciasto obręcz tortownicy a wierzch docisnęłam. Odstawiłam do lodówki na godzinę żeby masa zastygła.

KREM - połowę śmietanki mocno podgrzałam i zalałam nią połamaną na kawałki czekoladę, wymieszałam aż czekolada zupełnie się rozpuściła. Żelatynę namoczyłam w zimnym mleku a kiedy napęczniała podgrzewałam i mieszałam do rozpuszczenia, połączyłam z czekoladową śmietanką. Odstawiłam do ostudzenia. Resztę śmietanki, mocno schłodzoną, ubiłam na sztywno. Dodałam mascarpone, zmiksowałam. Następnie połączyłam z tężejącą masą śmietanowo czekoladową i wymieszałam dokładnie.

Tak przygotowanym kremem pokryłam boki i wierzch schłodzonego ciasta. Schłodziłam ponownie żeby masa zastygła. Przed podaniem wierzch udekorowałam plasterkami jabłka, melisą i posypką cukrową.

Żeby jabłka do dekoracji nie ściemniały od razu po ukrojeniu wrzucałam je do wody mocno zakwaszonej sokiem cytrynowym (ew. kwaskiem cytrynowym) i posłodzonej dla równowagi smaku. Po chwili osuszyłam je na ręczniku papierowym i ułożyłam na cieście.


14 komentarzy:

  1. Wygląda prześlicznie - nie wiem czy się skusze na taka wypasioną wersję ale babkę wypróbuję na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można też przekroić, przełożyć jabłkami i już nie dodawać kremu - babka będzie wilgotniejsza ale i mniej kaloryczna

      Usuń
  2. Musze zrobić takie ciasto na święta - zapisuje i będzie robione :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zatem czekam z zdjęcie Twojej wersji !

      Usuń
  3. Wygląda absolutnie fantastycznie! Piękna, apetyczna i bardzo wiosenna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję - najważniejsze, że jest pyszna :)

      Usuń
  4. wiesz wyszlo Ci mistrzowsko!!! ja robilam z różowym kisielem :) ale twoja jest super!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ma cudowny kolor :) Ja robiłam kiedyś taki kolorowy keks . ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł, muszę wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  7. Zachwycająca jest :) A kolor ma fenomenalny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jadłam w wersji polanej zielonym lukrem. Przepyszna - dzięki za fajny przepis.
    Ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. z takim lukrem musiała pięknie wyglądać :)

      Usuń
    2. Wyglądała pięknie w wianuszku z jabłek, dlatego będzie u mnie na Wielkanoc.
      Jeszcze raz dzięki, bardzo fajne przepisy,będę tu często zaglądać.
      Wesołych Świąt
      Ela

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...