Szpinak, truskawki, stokrotki i jest pysznie !
Sałatka ze szpinaku, z truskawkami, szynką, selerem i stokrotkami - czyż to nie brzmi pysznie i wiosennie ? Do tego jeszcze pyszny, zielony sos i mamy zdrowe danie. Do tego ładne i cieszące oko. Taką sałatkę można podać na lunch, kolację czy nawet na śniadanie. Jest pyszna i lekka. Spróbuj koniecznie !
Zobacz także przepis na Wiosenną zupę szparagową ze stokrotkami.
Sałatka ze szpinaku, z szynką, truskawkami, selerem i stokrotkami
czas przygotowania : ok. 15 minut
składniki na 2 porcje:
sposób przygotowania : SOS - do kubka wlałam olej, ocet, miód i wodę. Dodałam porwaną na kawałki natkę i zmiksowałam blenderem na zieloną emulsję. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, zmiksowałam ponownie.
SAŁATKA - szpinak, selera, truskawki, natkę i stokrotki opłukałam i osuszyłam. Truskawki pokroiłam na cząstki, kwiatkom poodrywałam łodyżki, selera pokroiłam w skośne plastry a szynkę zwinęłam w ruloniki i pokroiłam w w ślimaczki.
Na talerzach ułożyłam zielone liście szpinaku, poprzekładałam je kawałkami truskawek, selera i szynki. Całość posypałam stokrotkami oraz listkami selera. Polałam sosem i podałam od razu po przygotowaniu.
Przypominam, że kwiaty do jedzenia zbieramy w czystych miejscach - z dala od ulic, wysypisk śmieci, miejsc gdzie wyprowadza się zwierzęta i miejsc opryskiwanych czy nawożonych chemikaliami.
Zobacz także przepis na Wiosenną zupę szparagową ze stokrotkami.
Sałatka ze szpinaku, z szynką, truskawkami, selerem i stokrotkami
czas przygotowania : ok. 15 minut
składniki na 2 porcje:
- 2 duże garści świeżych liści młodego szpinaku
- 4-5 dużych truskawek
- 4-6 plasterków szynki konserwowej
- 2-3 łodygi selera naciowego razem z młodymi listkami
- garść kwiatków stokrotek
- SOS - 4 łyżki oleju lnianego, tłoczonego na zimno
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka wody
- 1/2 łyżeczki miodu płynnego
- garstka natki pietruszki
- do smaku - szczypta soli, 1-2 szczypty świeżo mielonego pieprzu czarnego
sposób przygotowania : SOS - do kubka wlałam olej, ocet, miód i wodę. Dodałam porwaną na kawałki natkę i zmiksowałam blenderem na zieloną emulsję. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem, zmiksowałam ponownie.
SAŁATKA - szpinak, selera, truskawki, natkę i stokrotki opłukałam i osuszyłam. Truskawki pokroiłam na cząstki, kwiatkom poodrywałam łodyżki, selera pokroiłam w skośne plastry a szynkę zwinęłam w ruloniki i pokroiłam w w ślimaczki.
Na talerzach ułożyłam zielone liście szpinaku, poprzekładałam je kawałkami truskawek, selera i szynki. Całość posypałam stokrotkami oraz listkami selera. Polałam sosem i podałam od razu po przygotowaniu.
Przypominam, że kwiaty do jedzenia zbieramy w czystych miejscach - z dala od ulic, wysypisk śmieci, miejsc gdzie wyprowadza się zwierzęta i miejsc opryskiwanych czy nawożonych chemikaliami.
rewelacyjnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńPani Izo, to zdjęcie mnie powaliło, no i nie sprawdza się tu przestroga: "Nie jedzcie stokrotek!"
OdpowiedzUsuństokrotek nie należy deptać, jeść można jak najbardziej :)
UsuńSałatka tak przepiękna, że mogłaby służyć jako dekoracja zamiast nawet najbardziej fantazyjnego bukietu :)
OdpowiedzUsuńIdę szukać stokrotek! Wiosenna energia uderza z tych zdjęć. ;)
OdpowiedzUsuńale pięknie wygląda - króluja stokrotki, ale szyneczka i truskawki dopełniaja dzieła :)
OdpowiedzUsuń