Jagnięcina, warzywa, ziemniaki. Zapiekanka pasterska
Zapiekanka pasterska - Shepherd's pie - to syte i pożywne danie. Warstwę uduszonego mięsa zapieka się pod pierzynką z utłuczonych ziemniaków aż staną się złote, z lekko brązową skórką.
Przepisów na tę potrawę może być mnóstwo bo każdy przyprawi po swojemu i zmieni nieco dodawane składniki. Żadna ze mnie pastereczka, ale dzisiaj zapiekanka pasterska według Pyzy, taka jaka nam najbardziej smakuje czyli właściwie ragout zapiekane pod warstwą złocistych ziemniaków - pyyyycha !
A może zrobisz Zapiekankę z rybą i pieczarkami ? Też jest pyszna !
Zapiekanka pasterska
czas przygotowania : ok. 2,5-3 godziny
składniki :
sposób przygotowania : MASA MIĘSNA - warzywa obrałam, oczyściłam i opłukałam. Wszystkie pokroiłam w dość drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzałam 1 łyżeczkę masła z łyżką oleju, wrzuciłam warzywa i smażyłam na małym ogniu aż zmiękły, co jakiś czas mieszając. W trakcie powolnego smażenia podlałam połową bulionu.
Jagnięcinę zmieliłam - można wykorzystać "gorsze" części tuszki i okrawki w większych kawałków. Na drugiej patelni rozgrzałam mocno resztę tłuszczu, wrzuciłam mięso i smażyłam na ostrym ogniu aż zmieniło kolor i zaczęło się rumienić. Do mięsa dodałam podduszone warzywa, wlałam resztę bulionu, dodałam rozmaryn i dusiłam ok. 15 minut. Po tym czasie wyjęłam rozmaryn - długo duszony albo gotowany gorzknieje - a do mięsa dolałam mleko. Dusiłam bez przykrycia na małym ogniu ok. pół godziny. Następnie wlałam wino, dodałam koncentrat, tymianek i sos worcester - dusiłam dalej aż płyn właściwie zupełnie odparował i masa zgęstniała.
MASA ZIEMNIACZANA - ziemniaki obrałam i ugotowałam do miękkości. Odcedziłam i od razu zmiażdżyłam tłuczkiem do ziemniaków dodając mleko i masło. Starałam się żeby masa była bez grudek. Utłuczone ziemniaki doprawiłam do smaku solą, gałką muszkatołową i papryką słodką, na koniec dosypałam drobno starty ser i dokładnie wymieszałam.
Naczynie do zapiekania wysmarowałam wewnątrz masłem i wysypałam zgniecionymi w dłoniach płatkami kukurydzianymi. Na dno wyłożyłam całe uduszone mięso. Przykryłam je ziemniakami. Rozsmarowałam masę ziemniaczaną dokładnie i łyżką porobiłam wgniecenia - można też zrobić wzorek widelcem jeśli ktoś woli.
Zapiekałam ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Podałam na gorąco.
Przepisów na tę potrawę może być mnóstwo bo każdy przyprawi po swojemu i zmieni nieco dodawane składniki. Żadna ze mnie pastereczka, ale dzisiaj zapiekanka pasterska według Pyzy, taka jaka nam najbardziej smakuje czyli właściwie ragout zapiekane pod warstwą złocistych ziemniaków - pyyyycha !
A może zrobisz Zapiekankę z rybą i pieczarkami ? Też jest pyszna !
Zapiekanka pasterska
czas przygotowania : ok. 2,5-3 godziny
składniki :
- WARSTWA MIĘSNA - 700 g mielonej jagnięciny
- 1 średnia cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 2-3 łodygi selera naciowego
- 2 nieduże marchewki
- 2 łyżeczki masła
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 200 ml mleka
- 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 200 ml bulionu warzywnego
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżka sosu worcester
- do smaku - sól, pieprz mielony czarny, pieprz cayenne
- WARSTWA ZIEMNIACZANA - ok. 1 kg ziemniaków
- łyżka masła
- 100 ml mleka
- ok. 80 g startego sera cheddar
- do smaku - sól, świeżo starta gałka muszkatołowa, papryka słodka mielona
- do formy - 1 łyżka masła
- 5 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych
sposób przygotowania : MASA MIĘSNA - warzywa obrałam, oczyściłam i opłukałam. Wszystkie pokroiłam w dość drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzałam 1 łyżeczkę masła z łyżką oleju, wrzuciłam warzywa i smażyłam na małym ogniu aż zmiękły, co jakiś czas mieszając. W trakcie powolnego smażenia podlałam połową bulionu.
Jagnięcinę zmieliłam - można wykorzystać "gorsze" części tuszki i okrawki w większych kawałków. Na drugiej patelni rozgrzałam mocno resztę tłuszczu, wrzuciłam mięso i smażyłam na ostrym ogniu aż zmieniło kolor i zaczęło się rumienić. Do mięsa dodałam podduszone warzywa, wlałam resztę bulionu, dodałam rozmaryn i dusiłam ok. 15 minut. Po tym czasie wyjęłam rozmaryn - długo duszony albo gotowany gorzknieje - a do mięsa dolałam mleko. Dusiłam bez przykrycia na małym ogniu ok. pół godziny. Następnie wlałam wino, dodałam koncentrat, tymianek i sos worcester - dusiłam dalej aż płyn właściwie zupełnie odparował i masa zgęstniała.
MASA ZIEMNIACZANA - ziemniaki obrałam i ugotowałam do miękkości. Odcedziłam i od razu zmiażdżyłam tłuczkiem do ziemniaków dodając mleko i masło. Starałam się żeby masa była bez grudek. Utłuczone ziemniaki doprawiłam do smaku solą, gałką muszkatołową i papryką słodką, na koniec dosypałam drobno starty ser i dokładnie wymieszałam.
Naczynie do zapiekania wysmarowałam wewnątrz masłem i wysypałam zgniecionymi w dłoniach płatkami kukurydzianymi. Na dno wyłożyłam całe uduszone mięso. Przykryłam je ziemniakami. Rozsmarowałam masę ziemniaczaną dokładnie i łyżką porobiłam wgniecenia - można też zrobić wzorek widelcem jeśli ktoś woli.
Zapiekałam ok. 60 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Podałam na gorąco.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńKiedy nie wiem co zrobić na obiad to taka zapiekanka zawsze ratuje sytuacje :)
OdpowiedzUsuńObłędnie smacznie to wygląda. Muszę zmobilizować się do działania. Od jutra gotuje te pyszności :D
OdpowiedzUsuńzapiekanki zawsze ratują :)
OdpowiedzUsuń