Grzyby. Smaczne mleczaje. Krówki smażone z marchewką i cebulką.
Podczas grzybobrania zbieram przeważnie różne gatunki jadalnych grzybów. Zależy w jakim lesie jestem i co akurat rośnie, na co trafię. Czasami do koszyka włożę kilka sztuk grzybów z gatunku, na który mam pomysł przyrządzenia. Tak właśnie było z krówkami czyli mleczajami smacznymi. Kiedy je znalazłam pomyślałam, że byłyby pyszne usmażone z marchewką, cebulką więc musiałam sprawdzić czy mam rację. Miałam !
Przeczytaj dokładny opis Mleczaja smacznego i zobacz zdjęcia tego grzyba. Warto go poszukać w lesie.
Mleczaje smaczne smażone z marchewką i cebulą
czas przygotowania : 10-15 minut
składniki :
sposób przygotowania : marchewkę oskrobałam, umyłam, pokroiłam w cieniutkie plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w krążki. Mleczaje smaczne oczyściłam, kapelusze pozostawiłam w całości a trzony pokroiłam w plasterki.
Na patelni rozgrzałam masło. Położyłam mleczaje a kiedy po 3-4 minutach zrumieniły się z jednej strony przewróciłam je na drugą. Dorzuciłam kawałki trzonów, marchewki i cebuli. Smażyłam wszystko przez kilka minut na ostrym ogniu, przewracając i pilnując żeby nic się nie przypaliło. Pod koniec doprawiłam grzyby i warzywa mielonym kminkiem, solą oraz ziołowym pieprzem. Podając posypałam drobno posiekanym szczypiorkiem.
To było szybkie i smaczne danie.
Przeczytaj dokładny opis Mleczaja smacznego i zobacz zdjęcia tego grzyba. Warto go poszukać w lesie.
Mleczaje smaczne smażone z marchewką i cebulą
czas przygotowania : 10-15 minut
składniki :
- kilka owocników mleczaja smacznego
- 1 nieduża cebula
- 1 mała marchewka
- 2 łyżki masła klarowanego
- cienki szczypiorek
- do smaku - sól, kminek mielony, pieprz ziołowy
sposób przygotowania : marchewkę oskrobałam, umyłam, pokroiłam w cieniutkie plasterki. Cebulę obrałam, pokroiłam w krążki. Mleczaje smaczne oczyściłam, kapelusze pozostawiłam w całości a trzony pokroiłam w plasterki.
Na patelni rozgrzałam masło. Położyłam mleczaje a kiedy po 3-4 minutach zrumieniły się z jednej strony przewróciłam je na drugą. Dorzuciłam kawałki trzonów, marchewki i cebuli. Smażyłam wszystko przez kilka minut na ostrym ogniu, przewracając i pilnując żeby nic się nie przypaliło. Pod koniec doprawiłam grzyby i warzywa mielonym kminkiem, solą oraz ziołowym pieprzem. Podając posypałam drobno posiekanym szczypiorkiem.
To było szybkie i smaczne danie.
O Matko,ale bym zjadła.Nie pamiętam kiedy jadłam te grzyby.U nas w domu zawsze były smaźone na maśle,posolone i popieprzone.I tyle.Były wspaniałe w smaku:-)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz słyszę o takich grzybach, ale przyrządzone na talerzu wyglądają przepysznie !!!!
OdpowiedzUsuńWspaniale wyglądają!
OdpowiedzUsuńTo prawda, są przepyszne, nawet same na masełku lekko posolone.
OdpowiedzUsuńMleczaje świerkowe czy jodłowe dużo ludzi nazywa je rydzami - Ale jedzenie ich niczym nie grozi bo i rydze jadalne tak samo mleczaje
OdpowiedzUsuńMleczaj smaczny różni się od nich znacznie, nie tylko kolorem mleczka, ale też brakiem koncentrycznych wzorów na kapeluszu
Usuń