wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

środa, 13 sierpnia 2014

Grzyby gatunkami. Mleczaj smaczny - krówka

Mleczaj smaczny Lactarius volemus to grzyb jadalny chociaż nie każdemu odpowiada jego dość specyficzny smak. Ale żeby się o tym przekonać trzeba po prostu samemu spróbować. Mnie te grzyby bardzo smakują smażone z cebulą i marchewką.

Mleczaj smaczny jest popularnie nazywany krówką z powodu zawartości dość obfitej ilości białego mleczka, które pojawia się po przecięciu albo przekrojeniu owocnika. Inna nazwa to rydz czerwony ze względu na czerwonawy kolor.

Zobacz inne grzyby w moim Małym Atlasie - poznaj te jadalne i inne, ciekawe gatunki.



Kapelusz mleczaja smacznego osiąga rozmiar od 5 do 15 cm średnicy. Za młodu jest łukowaty, później płaski. Brzeg lekko podwinięty, później środek kapelusza lekko wklęsły a czasami słabo lejkowaty. Powierzchnia kapelusza raczej gładka, matowa, jakby nieco aksamitna, bez charakterystycznych dla niektórych mleczajów prążków. U starszych owocników może być pomarszczona, jamkowata albo popękana. Koloru żółtorudawego, pomarańczowoczerwonego, pomarańczowobrązowego, kasztanowobrązowego.

Blaszki od spodu kapelusza gęste, raczej grube, lekko zbiegające na trzon albo przyrośnięte do niego. Początkowo białawe, kremowe, z wiekiem brązowieją.

Trzon dość gruby, walcowaty, maczugowaty, zwarty, czasami z brązowymi plamkami. Na powierzchni gładki, suchy. Koloru pomarańczowożołty, czerwonopomarańczowy, ale jaśniejszy od kapelusza.

Miąższ twardy, jędrny, kruchy. Koloru białego lub kremowego w kapeluszu i brązowawego w trzonie. Smak słodkawy, zapach aromatyczny. Mleczko bardzo obfite. Po przekrojeniu albo uszkodzeniu grzyba aż kapie. Jest lepkie, białe, ale po chwili szarzeje albo brązowieje. W smaku początkowo łagodne, po chwili może być nieco nieprzyjemne, żywiczne, ale nie piekące ani gorzkie. Zapach słodki, intensywny, u starszych owocników śledziowy.

Mleczaje smaczne wyrastają od czerwca do października, czasami pojedynczo albo w małych, liczących kilka sztuk grupach. Można je spotkać w lasach liściastych i iglastych, na glebach wapiennych.

Krówki według niektórych można jeść nawet na surowo, ale chyba najsmaczniejsze są smażone. Ew. śledziowy zapach znika podczas obróbki cieplnej. Dobre są usmażone w panierce i dopiero wtedy zalane octową marynatą. Można je  też grillować.

Zbierając mleczaje smaczne nie przycinamy trzonów i układamy je delikatnie w koszu żeby nie uszkodzić owocników bo obfite mleczko zachlapie nam inne grzyby.

źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”
E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007  



7 komentarzy:

  1. Nie słyszałem nigdy o takim grzybie jadalnym :). Bardzo zaciekawił mnie temat Twojego bloga.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie dzisiaj dostałam te grzyby od znajomych.

      Usuń
    2. Krówka to bardzo rzadki grzyb. Zbierałem je w dzieciństwie, ale tylko w jednym miejscu rosły. Teraz ich nie spotykam choć w sezonie w lasach bywam często

      Usuń
  2. A ja zawsze uważałem je za trujące! Jednak nie odważę się je zbierać...

    OdpowiedzUsuń
  3. dziś przyniosłem z żoną cały kosz krówek zbieramy je już kilka lat są pyszne po Twoim opisie jesteśmy pewni że to jadalny grzyb uwielbiamy z nich pierogi

    OdpowiedzUsuń
  4. polecam krótko podsmażone na oleju z solą; można dodać gram pesto....rewelacja!

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam krówki, jedzone prosto z lasu na surowo! Smak dzieciństwa, niestety coraz rzadziej spotykany :(

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...