Przetwory. Na zimę. Pyszna papryka marynowana
Papryki to mi na pewno nikt w tym domu nie zje. Chłopaki nie lubią i już. Żarłoczek czasami zje w postaci leczo albo kiedy przemycę jej trochę w kotletach drobiowych. Ale papryka marynowana będzie tylko moja i ew. dla gości więc nie szaleję z ilością. Kilka słoików wystarczy, szczególnie że może zrobię jeszcze jakiś inny przysmak z tego warzywa.
Lubisz paprykę ? Na pewno będą smakowały Ci Paprykowe, chrupiące łódeczki !
Kolorowa papryka w słodko-kwaśnej marynacie octowej
czas przygotowania : ok. 30 minut + 10 min. pasteryzacji
składniki na 5-6 słoików poj. 0,5l :
sposób przygotowania : ZALEWA - wodę zagotowałam. Dodałam cukier, sól i ocet, podgrzałam ponownie do wrzenia i odstawiłam żeby przestygła.
Cebule i czosnek obrałam. Czosnek pokroiłam w cienkie plasterki a cebulę w piórka. Papryki umyłam. Poprzekrawałam najpierw na połówki usuwając gniazda nasienne a potem pokroiłam na mniejsze kawałki. Opłukałam i włożyłam do dużej miski. Zalałam wrzątkiem, wymieszałam i od razu odcedziłam. Ten zabieg ma na celu lekkie zmiękczenie papryki dzięki czemu będzie łatwiej układać ją w słoikach.
Naszykowałam wyparzone słoiki. Do każdego włożyłam po 1 liściu laurowym, 2 ziarna ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, 1/3 łyżeczki gorczycy i gałązce tymianku. Wrzuciłam też po kilka piórek cebuli i plasterków czosnku.
Do tak naszykowanych słoików nałożyłam dość ściśle kolorowe kawałki papryki. Wlałam przestudzoną zalewę wypełniając słoiki prawie po brzegi. Zakręciłam i ustawiłam w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Wlałam tyle letniej wody żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 10 minut licząc od zagotowania wody w garnku. Po pasteryzacji wyjęłam słoje, sprawdziłam czy zakrętki są mocno dokręcone i zostawiłam do wystudzenia stawiając je do góry dnem.
Zalewa jest konkretna a duża ilość dodatków sprawia, że moja papryka jest aromatyczna i pełna smaków.
Lubisz paprykę ? Na pewno będą smakowały Ci Paprykowe, chrupiące łódeczki !
Kolorowa papryka w słodko-kwaśnej marynacie octowej
czas przygotowania : ok. 30 minut + 10 min. pasteryzacji
składniki na 5-6 słoików poj. 0,5l :
- ok. 1500 g papryki kolorowej o mięsistych strąkach
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 nieduże cebule
- liście laurowe
- ziele angielskie
- pieprz ziarnisty
- gorczyca biała
- gałązki świeżego tymianku
- ZALEWA - 1 l wody
- 400 ml octu spirytusowego 10 %
- 200 g zwykłego cukru
- 15 g soli
sposób przygotowania : ZALEWA - wodę zagotowałam. Dodałam cukier, sól i ocet, podgrzałam ponownie do wrzenia i odstawiłam żeby przestygła.
Cebule i czosnek obrałam. Czosnek pokroiłam w cienkie plasterki a cebulę w piórka. Papryki umyłam. Poprzekrawałam najpierw na połówki usuwając gniazda nasienne a potem pokroiłam na mniejsze kawałki. Opłukałam i włożyłam do dużej miski. Zalałam wrzątkiem, wymieszałam i od razu odcedziłam. Ten zabieg ma na celu lekkie zmiękczenie papryki dzięki czemu będzie łatwiej układać ją w słoikach.
Naszykowałam wyparzone słoiki. Do każdego włożyłam po 1 liściu laurowym, 2 ziarna ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, 1/3 łyżeczki gorczycy i gałązce tymianku. Wrzuciłam też po kilka piórek cebuli i plasterków czosnku.
Do tak naszykowanych słoików nałożyłam dość ściśle kolorowe kawałki papryki. Wlałam przestudzoną zalewę wypełniając słoiki prawie po brzegi. Zakręciłam i ustawiłam w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Wlałam tyle letniej wody żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 10 minut licząc od zagotowania wody w garnku. Po pasteryzacji wyjęłam słoje, sprawdziłam czy zakrętki są mocno dokręcone i zostawiłam do wystudzenia stawiając je do góry dnem.
Zalewa jest konkretna a duża ilość dodatków sprawia, że moja papryka jest aromatyczna i pełna smaków.
Pyzo moja kochana
OdpowiedzUsuńmam problem nie lada...
Powiedz mi, jak kabaczka
w słoiki się wkłada...
Szukałam po necie przepisu dobrego,
nie lubię bowiem smaku
mocno octowego...
Dasz przepis na kabaczka
delikatnej zalewie?
By dobry był do obiadu
i dobry na chlebie ;)
nie pomogę, niestety, bo kabaczka nie wkładałam do słoików
OdpowiedzUsuńJeżeli moge pomóc... łagodna zalewa do kabaczka to 1 szklanka octu, siedem szklanek wody, 7 łyżeczek cukru , 7 łyżeczek soli.Oprócz tego oczywiście przyprawy - mogą byc w ilosci podanej w powyższym przepisie.Pozdrawiam:)
Usuńdziękuję bardzo za pomoc :)
UsuńZrobiłam kilka słoiczków papryki,bo to co można kupić w sklepie w żaden sposób nie nadaje się do jedzenia ,papka z octem ,fe...mam nadzieję,że ta papryka będzie domowa i wyjatkowo smaczna :))
Usuńsatina :))
A leczo z cukini może robisz w słoikach?
OdpowiedzUsuńnie - po pierwsze dlatego, że nie mam dużej spiżarni, po drugie leczo z cukinii to dla mnie nie leczo - wolę z papryki :)
UsuńKochana Pani Izo! Dzisiaj zrobiłam z Pani przepisu paprykę. Pięknie w słoikach wygląda. Myślę, że również będzie w smaku wspaniała. Dziękuję!
Usuńmam nadzieję, że taka właśnie będzie :) pozdrawiam!
UsuńDla mnie obok ogórków marynowanych papryka jest ulubionym warzywkiem na okres jesienno-zimowy !!!!
OdpowiedzUsuńciekawe czy w mojej wersji smakowałaby Ci ? :)
UsuńKażda wersja przetworów wykonanych w domu ze świeżutkich warzyw jest dla mnie do przyjęcia, a Twoja jest zrobiona na "bogato" więc jest też bardzo pyszna. Pozdrawiam !!!
Usuńu mnie już papryka gotowa! wyszła super! pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmojezyciewwarszawie.blogspot.com
Teraz papryka tania dziołchy, bo embargo nałożyli także jedziemy ze słoikami! Taka w zalewie zawsze mi się kojarzy z rodzinnymi parapetówami.
OdpowiedzUsuńA u mnie papryczke lubią wszyscy :)
OdpowiedzUsuńTwoja wygląda kusząco!
dzięki, Nina :)
UsuńA czy zamiast tymianku mogę wsadzić koper?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Paweł
Czasami nie wiem co odpowiedzieć ... Koper to koper, tymianek to tymianek - inaczej pachną, inaczej smakują, zamień jeśli chcesz
UsuńWłaśnie skończyłam pierwszą partię papryki, jak zasmakuje będą następne ;) ,pozdrawiam Bożena.
OdpowiedzUsuńA kabanosy o occie tez robisz pani kochana😃
OdpowiedzUsuńTaki żart przepraszam z tymi kabanosami😉
OdpowiedzUsuńzrobiłem dzisiaj papryki wg przepisu... zamieniłem ocet na ocet winny i wiecej ziół oraz dodałem korzeń chrzanu... ciekaw jestem efektu :-)
OdpowiedzUsuńtyle zmian, że to już zupełnie inny przetwór, o zupełnie innym smaku niż moja :) ale na tym polega gotowanie
Usuń15 gramów soli to ile to jest? łyżka?
Usuńwaga w kuchni bardzo się przydaje :) a jeśli ktoś jej nie ma to w prawej kolumnie bloga jest przelicznik wag, z którego można skorzystać
UsuńA gdzie koper w zalewie? Koper jest obowiązkowy.
OdpowiedzUsuńjak widać nie jest obowiązkowy - ja dodaję tymianek bo taka papryka bardziej mi smakuje
UsuńWITAM CIE IZO; MM PYTANIE WLASNIE ROBIE PAPRCZKE ALE MAM TYLKO TYMIANEK SUSZONY MOZE BYC? I JAK GO PORCJOWAC? ROBIE SLOICZKI 05L . POZDRAWIAM DANUSIA
OdpowiedzUsuńDanusiu, na taki słoik pojemności ok. 1/2 l dałabym suszonego tymianku najwyżej dwie szczypty
Usuńdziekuje wlasnie tak zrobiłam wyszlo mi 8 sloiczkow , dziś robie salatke z białej kapusty wg Twojego przepisu bo ogorki już zrobiłam , pozdrawiam Danusia
Usuńsuper przepis, polecam, papryczka idealna w smaku.
OdpowiedzUsuńKochani a kiedy można ją zacząć jeść? Po jakim czasie jest gotowa ?
OdpowiedzUsuńBo ja to bym najchętniej od razu otworzył :)
Przy wszystkich marynatach dobrze jest odczekać przynajmniej dwa tygodnie od zrobienia zanim się otworzy słoik
UsuńRobiłam w ubiegłym roku, zrobiłam i w tym, papryczka super, polecam niezdecydowanym. Pozdrowiam Cię Pyzo :) - korzystająca z Twoich przepisów Bożena.
OdpowiedzUsuńOdpowiedzcie mi Panie jeśli łaska....do czego służy olej dodawany we wszystkich przepisach na marynowana paprykę?? Tu go nie ma a ja okropnie nie lubie obślimtanej olejem czy oliwa marynowanej papryki :)
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia czemu służy, jak go nie dodaję a papryka wychodzi bardzo dobra
UsuńZazwyczaj dodaje się kilka kropel oleju.W jakim celu? Ty nie dodawałaś wiec ufam że też wyjdzie dobra :)
OdpowiedzUsuńNie dodaję bo według mnie nie ma takiej potrzeby, ale co gospodyni to inny przepis
UsuńWitam! Jaka ma być sól? zwykła czy niejodowana? ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńdo przetworów wszelkiego rodzaju używam tylko soli niejodowanej
Usuńczeka na mnie 5 kg pięknej papryki,robię mniej więcej tak samo,dodaję parę kropli ojeju bo tak lubię,miast tymianku dodaję koper i kawałek ostrej chili,bo tak lubię,wszystko pasteryzuję krótko,by nie zrobiła się mamałyga,pozdrawiam,biorę się za paprykę
OdpowiedzUsuńno to jest problem bo ew. otworzenie słoików i zalanie papryki nową, mniej słoną zalewą wymagałoby powtórnej pasteryzacji a to spowoduje, że papryka będzie zbyt miękka. Może jakoś zjecie tę mocniej soloną
OdpowiedzUsuńja najpierw papryke pieke nastepnie owijam w papier i sciereczke na 1/2 godz. obieram ze skorki i usuwam nasiona. Na chwile (1/2 min) wkladam do wrzacej zalewy, a potem do sloikow, zalewam, zakrecam i gotowe! Pycha
OdpowiedzUsuńTyle że papryka upieczona mu jyz zupełnie inną konsystencję
OdpowiedzUsuńDziś robiłam pyzy[knedle] ze śliwkami WYŚMIENITE !!!A teraz kolej na paprykę.Pani Izo dobrze że Pani tu jest.
OdpowiedzUsuńZrobione, ufff. 20 słoików 0,7l. W niedzielę zrobiłam kontrolnie 3 słoiki i nawet to, że zapomniałam dolac oleju nie przeszkodziło w smaku. Pycha. Tylko wcześniej nie sparzałam wrzątkiem (nie chciało mi się :))) Za tp pasteryzowałam 25 minut. Polecam ten przepis.
OdpowiedzUsuńJa oleju nie dolewam a sparzanie też ne jest bezwzględnie konieczne, ma na celu lekkie zmiękczenie papryki żeby było łatwiej nałożyć ją do słoików
UsuńJa oleju nie dolewam a sparzanie też ne jest bezwzględnie konieczne, ma na celu lekkie zmiękczenie papryki żeby było łatwiej nałożyć ją do słoików
UsuńZapomniałam przepisu na marynowaną paprykę w słoikach.Nareszcie znalazłam przepis na konserwową paprykę jaką robiła moja śp. mama!Chodzi mi o pasteryzację.Tak powinno się robić,a nie gotować osobno paprykę ,zalewę,a następnie łączyć i słoiki do góry dnem.Papryka traci i wypłukuje się co najlepsze z niej,a tak zostaje w słoiku! Dzięki!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że mogłam pomóc :)
UsuńSwietny patent na zmiekczenie papryki przed ulozeniem jej w sloikach! Zawsze sie meczylam zeby ja ładnie i gęsto poukładac. Zalewa tez pycha! Troszke zmniejszylam ilosc cukru zaminiajac go na miod.Tymianek super pasuje-pychota juz sama zalewa:-) Papryka bedzie przesmaczna napewno!Jak to dobrze zajrzec do Pyzy po porady! Dzis zrobilam leczo tak jak moja Kulinarna Idolka, Kochana i ciepla Pyzunia!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że moje rady i przepis okazały się pomocne, a papryka smakuje. Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie!
Usuńczy nie jest ta papryka b. kwasna przy tej ilosci cukru ?
OdpowiedzUsuńNie, nie będzie. Ale jak ugotujesz zalewę to jej spróbuj, bo jeśli wolisz słodsze zalewy to możesz dosypać sobie więcej cukru.
Usuńdzień dobry, chciałbym podzielić się moim patentem na zalewę do marynat. Wykorzystuję do nich "wodę pomidorową" czyli wodnisty sok z pomidorów, którego duże ilości zostają podczas robienia przecieru pomidorowego. Używam go zamiast wody do marynat. Ponieważ jest delikatnie kwaskowy, to mogę użyć mniejszą ilość octu. Smak jest delikatny i nie powoduje, że cukinia czy np papryka smakuje pomidorami. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńChyba mam jakąś pomroczność, bo nie wiem o jakiej wodzie piszesz...
Usuń