Przetwory. Na zimę. Pyszna papryka marynowana

Papryki to mi na pewno nikt w tym domu nie zje. Chłopaki nie lubią i już. Żarłoczek czasami zje w postaci leczo albo kiedy przemycę jej trochę w kotletach drobiowych. Ale papryka marynowana będzie tylko moja i ew. dla gości więc nie szaleję z ilością. Kilka słoików wystarczy, szczególnie że może zrobię jeszcze jakiś inny przysmak z tego warzywa.

Lubisz paprykę ? Na pewno będą smakowały Ci Paprykowe, chrupiące łódeczki !


 Kolorowa papryka w słodko-kwaśnej marynacie octowej

czas przygotowania : ok. 30 minut + 10 min. pasteryzacji
składniki na 5-6 słoików poj. 0,5l :
  • ok. 1500 g papryki kolorowej o mięsistych strąkach 
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 nieduże cebule
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty 
  • gorczyca biała 
  • gałązki świeżego tymianku 

  • ZALEWA - 1 l wody 
  • 400 ml octu spirytusowego 10 %
  • 200 g zwykłego cukru 
  • 15 g soli 




sposób przygotowania : ZALEWA - wodę zagotowałam. Dodałam cukier, sól i ocet, podgrzałam ponownie do wrzenia i odstawiłam żeby przestygła.

Cebule i czosnek obrałam. Czosnek pokroiłam w cienkie plasterki a cebulę w piórka.  Papryki umyłam. Poprzekrawałam najpierw na połówki usuwając gniazda nasienne a potem pokroiłam na mniejsze kawałki. Opłukałam i włożyłam do dużej miski. Zalałam wrzątkiem, wymieszałam i od razu odcedziłam. Ten zabieg ma na celu lekkie zmiękczenie papryki dzięki czemu będzie łatwiej układać ją w słoikach.

Naszykowałam wyparzone słoiki. Do każdego włożyłam po 1 liściu laurowym, 2 ziarna ziela angielskiego, 5 ziarenek pieprzu, 1/3 łyżeczki gorczycy i gałązce tymianku. Wrzuciłam też po kilka piórek cebuli i plasterków czosnku.

Do tak naszykowanych słoików nałożyłam dość ściśle kolorowe kawałki papryki. Wlałam przestudzoną zalewę wypełniając słoiki prawie po brzegi. Zakręciłam i ustawiłam w dużym garnku wyłożonym na dnie ściereczką. Wlałam tyle letniej wody żeby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Pasteryzowałam 10 minut licząc od zagotowania wody w garnku. Po pasteryzacji wyjęłam słoje, sprawdziłam czy zakrętki są mocno dokręcone i zostawiłam do wystudzenia stawiając je do góry dnem.

Zalewa jest konkretna a duża ilość dodatków sprawia, że moja papryka jest aromatyczna i pełna smaków.



56 komentarzy:

  1. Pyzo moja kochana
    mam problem nie lada...
    Powiedz mi, jak kabaczka
    w słoiki się wkłada...
    Szukałam po necie przepisu dobrego,
    nie lubię bowiem smaku
    mocno octowego...
    Dasz przepis na kabaczka
    delikatnej zalewie?
    By dobry był do obiadu
    i dobry na chlebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie pomogę, niestety, bo kabaczka nie wkładałam do słoików

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli moge pomóc... łagodna zalewa do kabaczka to 1 szklanka octu, siedem szklanek wody, 7 łyżeczek cukru , 7 łyżeczek soli.Oprócz tego oczywiście przyprawy - mogą byc w ilosci podanej w powyższym przepisie.Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. dziękuję bardzo za pomoc :)

      Usuń
    3. Zrobiłam kilka słoiczków papryki,bo to co można kupić w sklepie w żaden sposób nie nadaje się do jedzenia ,papka z octem ,fe...mam nadzieję,że ta papryka będzie domowa i wyjatkowo smaczna :))
      satina :))

      Usuń
  3. A leczo z cukini może robisz w słoikach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie - po pierwsze dlatego, że nie mam dużej spiżarni, po drugie leczo z cukinii to dla mnie nie leczo - wolę z papryki :)

      Usuń
    2. Kochana Pani Izo! Dzisiaj zrobiłam z Pani przepisu paprykę. Pięknie w słoikach wygląda. Myślę, że również będzie w smaku wspaniała. Dziękuję!

      Usuń
    3. mam nadzieję, że taka właśnie będzie :) pozdrawiam!

      Usuń
  4. Dla mnie obok ogórków marynowanych papryka jest ulubionym warzywkiem na okres jesienno-zimowy !!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciekawe czy w mojej wersji smakowałaby Ci ? :)

      Usuń
    2. Każda wersja przetworów wykonanych w domu ze świeżutkich warzyw jest dla mnie do przyjęcia, a Twoja jest zrobiona na "bogato" więc jest też bardzo pyszna. Pozdrawiam !!!

      Usuń
  5. u mnie już papryka gotowa! wyszła super! pozdrawiam
    mojezyciewwarszawie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Teraz papryka tania dziołchy, bo embargo nałożyli także jedziemy ze słoikami! Taka w zalewie zawsze mi się kojarzy z rodzinnymi parapetówami.

    OdpowiedzUsuń
  7. A u mnie papryczke lubią wszyscy :)
    Twoja wygląda kusząco!

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy zamiast tymianku mogę wsadzić koper?
    Pozdrawiam
    Paweł

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasami nie wiem co odpowiedzieć ... Koper to koper, tymianek to tymianek - inaczej pachną, inaczej smakują, zamień jeśli chcesz

      Usuń
  9. Właśnie skończyłam pierwszą partię papryki, jak zasmakuje będą następne ;) ,pozdrawiam Bożena.

    OdpowiedzUsuń
  10. A kabanosy o occie tez robisz pani kochana😃

    OdpowiedzUsuń
  11. Taki żart przepraszam z tymi kabanosami😉

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobiłem dzisiaj papryki wg przepisu... zamieniłem ocet na ocet winny i wiecej ziół oraz dodałem korzeń chrzanu... ciekaw jestem efektu :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tyle zmian, że to już zupełnie inny przetwór, o zupełnie innym smaku niż moja :) ale na tym polega gotowanie

      Usuń
    2. 15 gramów soli to ile to jest? łyżka?

      Usuń
    3. waga w kuchni bardzo się przydaje :) a jeśli ktoś jej nie ma to w prawej kolumnie bloga jest przelicznik wag, z którego można skorzystać

      Usuń
  13. A gdzie koper w zalewie? Koper jest obowiązkowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak widać nie jest obowiązkowy - ja dodaję tymianek bo taka papryka bardziej mi smakuje

      Usuń
  14. WITAM CIE IZO; MM PYTANIE WLASNIE ROBIE PAPRCZKE ALE MAM TYLKO TYMIANEK SUSZONY MOZE BYC? I JAK GO PORCJOWAC? ROBIE SLOICZKI 05L . POZDRAWIAM DANUSIA

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danusiu, na taki słoik pojemności ok. 1/2 l dałabym suszonego tymianku najwyżej dwie szczypty

      Usuń
    2. dziekuje wlasnie tak zrobiłam wyszlo mi 8 sloiczkow , dziś robie salatke z białej kapusty wg Twojego przepisu bo ogorki już zrobiłam , pozdrawiam Danusia

      Usuń
  15. super przepis, polecam, papryczka idealna w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  16. Kochani a kiedy można ją zacząć jeść? Po jakim czasie jest gotowa ?
    Bo ja to bym najchętniej od razu otworzył :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przy wszystkich marynatach dobrze jest odczekać przynajmniej dwa tygodnie od zrobienia zanim się otworzy słoik

      Usuń
  17. Robiłam w ubiegłym roku, zrobiłam i w tym, papryczka super, polecam niezdecydowanym. Pozdrowiam Cię Pyzo :) - korzystająca z Twoich przepisów Bożena.

    OdpowiedzUsuń
  18. Odpowiedzcie mi Panie jeśli łaska....do czego służy olej dodawany we wszystkich przepisach na marynowana paprykę?? Tu go nie ma a ja okropnie nie lubie obślimtanej olejem czy oliwa marynowanej papryki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia czemu służy, jak go nie dodaję a papryka wychodzi bardzo dobra

      Usuń
  19. Zazwyczaj dodaje się kilka kropel oleju.W jakim celu? Ty nie dodawałaś wiec ufam że też wyjdzie dobra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dodaję bo według mnie nie ma takiej potrzeby, ale co gospodyni to inny przepis

      Usuń
  20. Witam! Jaka ma być sól? zwykła czy niejodowana? ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. do przetworów wszelkiego rodzaju używam tylko soli niejodowanej

      Usuń
  21. czeka na mnie 5 kg pięknej papryki,robię mniej więcej tak samo,dodaję parę kropli ojeju bo tak lubię,miast tymianku dodaję koper i kawałek ostrej chili,bo tak lubię,wszystko pasteryzuję krótko,by nie zrobiła się mamałyga,pozdrawiam,biorę się za paprykę

    OdpowiedzUsuń
  22. no to jest problem bo ew. otworzenie słoików i zalanie papryki nową, mniej słoną zalewą wymagałoby powtórnej pasteryzacji a to spowoduje, że papryka będzie zbyt miękka. Może jakoś zjecie tę mocniej soloną

    OdpowiedzUsuń
  23. ja najpierw papryke pieke nastepnie owijam w papier i sciereczke na 1/2 godz. obieram ze skorki i usuwam nasiona. Na chwile (1/2 min) wkladam do wrzacej zalewy, a potem do sloikow, zalewam, zakrecam i gotowe! Pycha

    OdpowiedzUsuń
  24. Tyle że papryka upieczona mu jyz zupełnie inną konsystencję

    OdpowiedzUsuń
  25. Dziś robiłam pyzy[knedle] ze śliwkami WYŚMIENITE !!!A teraz kolej na paprykę.Pani Izo dobrze że Pani tu jest.

    OdpowiedzUsuń
  26. Zrobione, ufff. 20 słoików 0,7l. W niedzielę zrobiłam kontrolnie 3 słoiki i nawet to, że zapomniałam dolac oleju nie przeszkodziło w smaku. Pycha. Tylko wcześniej nie sparzałam wrzątkiem (nie chciało mi się :))) Za tp pasteryzowałam 25 minut. Polecam ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja oleju nie dolewam a sparzanie też ne jest bezwzględnie konieczne, ma na celu lekkie zmiękczenie papryki żeby było łatwiej nałożyć ją do słoików

      Usuń
    2. Ja oleju nie dolewam a sparzanie też ne jest bezwzględnie konieczne, ma na celu lekkie zmiękczenie papryki żeby było łatwiej nałożyć ją do słoików

      Usuń
  27. Zapomniałam przepisu na marynowaną paprykę w słoikach.Nareszcie znalazłam przepis na konserwową paprykę jaką robiła moja śp. mama!Chodzi mi o pasteryzację.Tak powinno się robić,a nie gotować osobno paprykę ,zalewę,a następnie łączyć i słoiki do góry dnem.Papryka traci i wypłukuje się co najlepsze z niej,a tak zostaje w słoiku! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  28. Swietny patent na zmiekczenie papryki przed ulozeniem jej w sloikach! Zawsze sie meczylam zeby ja ładnie i gęsto poukładac. Zalewa tez pycha! Troszke zmniejszylam ilosc cukru zaminiajac go na miod.Tymianek super pasuje-pychota juz sama zalewa:-) Papryka bedzie przesmaczna napewno!Jak to dobrze zajrzec do Pyzy po porady! Dzis zrobilam leczo tak jak moja Kulinarna Idolka, Kochana i ciepla Pyzunia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że moje rady i przepis okazały się pomocne, a papryka smakuje. Dziękuję za miłe słowa. Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  29. czy nie jest ta papryka b. kwasna przy tej ilosci cukru ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie będzie. Ale jak ugotujesz zalewę to jej spróbuj, bo jeśli wolisz słodsze zalewy to możesz dosypać sobie więcej cukru.

      Usuń
  30. dzień dobry, chciałbym podzielić się moim patentem na zalewę do marynat. Wykorzystuję do nich "wodę pomidorową" czyli wodnisty sok z pomidorów, którego duże ilości zostają podczas robienia przecieru pomidorowego. Używam go zamiast wody do marynat. Ponieważ jest delikatnie kwaskowy, to mogę użyć mniejszą ilość octu. Smak jest delikatny i nie powoduje, że cukinia czy np papryka smakuje pomidorami. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba mam jakąś pomroczność, bo nie wiem o jakiej wodzie piszesz...

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger