Zrób to sam. Domowa przyprawa warzywna
Dzisiaj podam Wam przepis na domową przyprawę z suszonych warzyw i ziół. To taka domowa vegeta, kucharek czy jarzynka - pod taką nazwą znajdziecie coś podobnego w sklepach. Moja jest jednak dużo smaczniejsza i nie zawiera
niczego dziwnego. Jest w niej trochę soli, ale tylko trochę i w celu konserwacji a poza tym jest zrobiona z naturalnych składników, które są ogólnie dostępne.
Przygotowując własną mieszankę przyprawową proporcje można modyfikować wedle własnego smaku i gustu. Można dodać jakieś ulubione zioła, zmielone suszone grzyby czy zrezygnować np. z czosnku jeśli go unikacie.
Który majonez lubicie najbardziej ? Ja majonez domowy robię sama bo to łatwe i szybkie !
Domowa przyprawa do potraw - domowa vegeta
czas przygotowania : 15 minut + kilka godzin suszenia
składniki :
Jak zrobić domową wegetę?
Wszystkie warzywa oczyściłam - korzenie obrałam, z pora usunęłam wierzchnie, nieładne liście i przekroiłam go wzdłuż na pół. Z papryczek usunęłam gniazda nasienne, ale to nie jest konieczne. Czosnek obrałam. Warzywa i zieleninę dobrze opłukałam i osuszyłam dokładnie.
Korzenie marchewki, pietruszki i selera starłam na szatkownicy w cienkie plasterki. Pora pokroiłam na nieduże kawałki - można pokroić w półkrążki. Czosnek pokroiłam w plastry a strąki papryki po prostu podzieliłam na mniejsze kawałki. Wszystkie produkty stopniowo umieszczałam na sitach suszarki spożywczej - na jednym marchewkę, na drugim selera i pietruszkę, na trzecim oraz czwartym pora, wszystkie zielone liście, papryczkę i czosnek. Sita ustawiłam na suszarce i włączyłam ją.
Wszystkie suszone produkty trzeba co jakiś czas przemieszać i porozdzielać. Dobrze też zamieniać sita miejscami. Warzywa i zioła suszą się w różnym tempie więc kiedy coś wyschło zdejmowałam sito a zawartość przesypywałam do pojemnika. Po kilku godzinach wszystko było już suche.
Warzywa i zioła można ususzyć także w piekarniku gazowym bądź elektrycznym. Rozdrobnione rozsypuje się na blachach, takich z wyposażenia piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia i suszy też kilka godzin - aż wyschną. Piekarnik powinien być nagrzany nie mocniej niż 75 st. C a drzwiczki lekko uchylone.
Susz podzieliłam na 3 części i umieszczałam partiami w pojemniku blendera. Do każdej dosypywałam po 1 łyżeczce soli i miksowałam na drobne kawałeczki. Możecie rozdrobnić mniej lub bardziej jeśli wolicie, nawet na proszek - ja jednak wolę taką paproszkowatą przyprawę. Do zmielonych warzyw i ziół dosypałam jeszcze kurkumę i wymieszałam dokładnie. Przesypałam do szczelnie zakręcanego słoika.
Takiej przyprawy używam do zup, sosów, zapiekanek, marynat... Poprawia smak, kolor i aromat dań a jednocześnie wiem, że nie dodaję do nich chemicznych składników.
Z podanej ilości składników uzyskałam 180 g mieszanki przyprawowej, ale zawsze można zwielokrotnić ilości. Z tym, że to jest porcja składników akurat na 4 sita suszarki.
Przygotowując własną mieszankę przyprawową proporcje można modyfikować wedle własnego smaku i gustu. Można dodać jakieś ulubione zioła, zmielone suszone grzyby czy zrezygnować np. z czosnku jeśli go unikacie.
Który majonez lubicie najbardziej ? Ja majonez domowy robię sama bo to łatwe i szybkie !
Domowa przyprawa do potraw - domowa vegeta
czas przygotowania : 15 minut + kilka godzin suszenia
składniki :
- 500 g marchewki
- 125 g korzenia pietruszki
- 300 g korzenia selera
- 1 średni por
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1/2 pęczka koperku
- 4-5 liści selera korzeniowego
- 4-5 dużych liści lubczyku
- 2 ostre papryczki
- 5 dużych ząbków czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy w proszku
- 3 łyżeczki soli morskiej
Jak zrobić domową wegetę?
Wszystkie warzywa oczyściłam - korzenie obrałam, z pora usunęłam wierzchnie, nieładne liście i przekroiłam go wzdłuż na pół. Z papryczek usunęłam gniazda nasienne, ale to nie jest konieczne. Czosnek obrałam. Warzywa i zieleninę dobrze opłukałam i osuszyłam dokładnie.
Korzenie marchewki, pietruszki i selera starłam na szatkownicy w cienkie plasterki. Pora pokroiłam na nieduże kawałki - można pokroić w półkrążki. Czosnek pokroiłam w plastry a strąki papryki po prostu podzieliłam na mniejsze kawałki. Wszystkie produkty stopniowo umieszczałam na sitach suszarki spożywczej - na jednym marchewkę, na drugim selera i pietruszkę, na trzecim oraz czwartym pora, wszystkie zielone liście, papryczkę i czosnek. Sita ustawiłam na suszarce i włączyłam ją.
Wszystkie suszone produkty trzeba co jakiś czas przemieszać i porozdzielać. Dobrze też zamieniać sita miejscami. Warzywa i zioła suszą się w różnym tempie więc kiedy coś wyschło zdejmowałam sito a zawartość przesypywałam do pojemnika. Po kilku godzinach wszystko było już suche.
Warzywa i zioła można ususzyć także w piekarniku gazowym bądź elektrycznym. Rozdrobnione rozsypuje się na blachach, takich z wyposażenia piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia i suszy też kilka godzin - aż wyschną. Piekarnik powinien być nagrzany nie mocniej niż 75 st. C a drzwiczki lekko uchylone.
Susz podzieliłam na 3 części i umieszczałam partiami w pojemniku blendera. Do każdej dosypywałam po 1 łyżeczce soli i miksowałam na drobne kawałeczki. Możecie rozdrobnić mniej lub bardziej jeśli wolicie, nawet na proszek - ja jednak wolę taką paproszkowatą przyprawę. Do zmielonych warzyw i ziół dosypałam jeszcze kurkumę i wymieszałam dokładnie. Przesypałam do szczelnie zakręcanego słoika.
Takiej przyprawy używam do zup, sosów, zapiekanek, marynat... Poprawia smak, kolor i aromat dań a jednocześnie wiem, że nie dodaję do nich chemicznych składników.
Z podanej ilości składników uzyskałam 180 g mieszanki przyprawowej, ale zawsze można zwielokrotnić ilości. Z tym, że to jest porcja składników akurat na 4 sita suszarki.
Z czosnkiem i ostra papryczką jeszcze nie robiłam, ale pomysł bardzo mi się podoba. Moja suszarka ma 6 sit, więc mogę poszaleć :)
OdpowiedzUsuńObiecuję sobie co roku, ale teraz muszę zrobić ! Suszarka właśnie odpoczywa po pomidorach :)
OdpowiedzUsuńKochana Pyzunia i jej cudowne przepisy-DZIĘKI :)
OdpowiedzUsuńgenialne!
OdpowiedzUsuńNie mam suszarki, więc kupuję już suche składniki i mielę w melakserze ;)
OdpowiedzUsuńJacquelne dzięki serdeczne za podpowiedź!
Usuńto też jakiś pomysł z kupieniem już ususzonych warzyw - żeby tylko mieć pewność z jakiego źródła pochodzą...
Usuńświetne i dużo lepsze od gotowych przypraw:)
OdpowiedzUsuńwlasnie robie takie warzywa suszone tylo ja je przetarlam maszynka do miesa
OdpowiedzUsuńNie wyobrażałam sobie,że domowym sposobem można zrobić tak wspaniałą przyprawę. Miałam okazję ją spróbować dzięki życzliwości Izy i na pewno już nigdy nie kupię, a będę robić.
OdpowiedzUsuńjutro się zabieram za robienie takiej przyprawy koniec z chemia , super ze sa ludzie którzy dziela się swoimi dobrymi przepisami
OdpowiedzUsuńCzy warzywa wyschnął na słońcu? Czy suszarka jest konieczna?
OdpowiedzUsuńna ostrym słońcu wyschną, ale nie wiem czy słońce nie zniszczy więcej witamin - mam suszarkę i suszę tylko w niej
Usuńkiedyś nie było takich suszarek nasze babcie suszyły wszystko latem na słońcu ewentualnie dosuszały nad kuchnią węglową , więc warzywa i owoce suszone jakkolwiek czy to na słoncu czy to w suszarce i tak lepszą sa niż te ze sklepu które mają w sobie chemia dla polepszenia smaku
UsuńWłaśnie ususzyłam swoje warzywa przy kominku. Jutro je zmielę, co za aromat!
OdpowiedzUsuńRobię podobnie już od lat.. ale warto mieć taki zimowy zapas..
OdpowiedzUsuńA można suszyć w piekarniku?Jeśli tak to w jakiej temperaturze?Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńmożna, suszyłabym w temp. 50 st.C, szczególnie przy grzybach nie powinno się przekraczać tej temperatury bo się zapieką z wierzchu i potem ciężko je odparować
UsuńNie więcej niż 75°C przy lekko uchylonych drzwiczkach. Jest napisane ;)
UsuńW.itam .Ja tez robie co roku ,rewelacja zadnego porównania ze sklepowym smieciem.Polecam
OdpowiedzUsuńWitam, nie mam zawsze dostępu do świeżych warzyw dobrej jakości. Czy mogę użyć tej mieszanki zamiast świeżych warzyw?
OdpowiedzUsuńprzyprawa jest z solą, ale możesz suszonych warzyw nie solić i nue rozdrabniać tak mocno, no i poza tym warzywa suszone mają trochę inny smak
UsuńOd lat takie warzywa robię a miażdżenie ich jest nasza wyobraźnia czy chcemy miałkie czy trochę grubsze to zależy jak chvemy
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia <3
OdpowiedzUsuń