wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 16 października 2014

Chleb pszenno-żytni na zakwasie, z jabłkami, cydrem i cebulą - World Bread Day 2014

Trochę nerwów mnie kosztował ten bochenek.... Nie piekę chleba często, ale zakwas, czyli Stefana, dokarmiam regularnie więc jest w pełni sprawny. Zaczyn wczoraj wyrósł pięknie, coś jednak później szło nie tak jak powinno. Nie wiem, chyba za mało zakwasu do tej receptury i pewnie ilość oraz rodzaj dodanych składników zwyczajnie go przytłoczył. Nie pomagała też jesienna pogoda i dość niska, niestabilna temperatura w domu. Ciasto chlebowe rosło w kilku etapach w sumie 36 godzin, czyli bardzo długo, ale uważam, że moja cierpliwość się opłaciła.  Upiekłam może nie najładniejszy chleb, ale na pewno bardzo smakowity i o ciekawym smaku.

A znacie chleb z ziemniakami i rozmarynem ? Też jest pyszny !

Dzisiejszy chleb dorzucam do 9 edycji akcji Zorry czyli pieczenia chleba przez blogerów z całego świata w ramach World Bread Day 2014. To dziś właśnie jest Światowy Dzień Chleba !



Chleb pszenno żytni na zakwasie, z jabłkami, cydrem i cebulką 

czas przygotowania : 20 minut + etapy wyrastania
składniki : 
  • ZACZYN - 50 g zakwasu żytniego 
  • 100 g mąki żytniej t. 2000
  • 100 ml 

  • CIASTO WŁAŚCIWE - cały zaczyn 
  • ok. 450 g mąki pszennej t. 750 + trochę do podsypywania w trakcie formowania
  • 15 g soli 
  • 50 g melasy 
  • 10 g prażonej, suszonej i zmielonej cebuli 
  • 200 ml angielskiego wytrawnego cydru
  • 100 g suszonych, ale miękkich jabłek bez skórki 

sposób przygotowania : ZACZYN - zakwas wymieszałam z mąką i wodą, odstawiłam pod przykryciem na kilka godzin. Wyrósł ładnie i przynajmniej podwoił swoją objętość.

CIASTO WŁAŚCIWE - do dużej miski wsypałam mąkę zmieszaną z solą i cebulą. Dodałam zaczyn, melasę i  zarabiając dolałam cydr. Wyrabiałam ciasto ręcznie przez ok. 15 minut. Odstawiłam pod przykryciem do wyrośnięcia. Czasu tutaj nie podam bo jak pisałam wcześniej to nie był mój dobry dzień na pieczenie. Ciasto powinno wyrastać pod dość szczelnym przykryciem aż prawie podwoi swoją objętość. Wyrośnięte wyjęłam na blat lekko posypany mąką, rozpłaszczyłam rękami, posypałam pokrojonymi na nieduże kawałki jabłkami i ponownie zagniatałam chwilę żeby owoce rozmieścić dość równomiernie. Znów rozpłaszczyłam i złożyłam jak kopertę. W takiej formie ponownie włożyłam do miski łączeniem do góry, przykryłam folią spożywczą i znów odstawiałam do wyrastania. Proces rozpłaszczania i odgazowywania a potem składania powtórzyłam 3 krotnie. Po trzecim złożeniu przełożyłam uformowany w podłużny bochenek chleb do formy wysypanej mąką. Przykryłam i odstawiłam do napuszenia. Kiedy podrósł nacięłam go bardzo ostrym nożem w kilku miejscach na wierzchu, wstawiłam do naparowanego piekarnika o temp. 210 st. C. Piekłam ok. 60 minut.

Piekarnik był naparowany czyli włączając go wstawiam od razu na dno żaroodporne naczynie z wodą, nagrzewam do odpowiedniej temperatury a potem jeszcze przez 15 minut i pozwalam je parować przez cały czas pieczenia.

Nie jest to może ładny chleb z wyglądu, ale smakowo świetny więc nie zniechęcajcie się moimi kłopotami przy jego przygotowywaniu. Miąższ jest wilgotny, pachnący, wyrazisty w smaku, z widocznymi kawałkami jabłek. Chleb raczej z tych ciężkich, nieco gliniastych, ale nam to odpowiada. Ukroiłam jeszcze ciepły i powiem Wam, że ze świeżym masłem smakuje super :)


World Bread Day 2014 (submit your loaf on October 16, 2014)

6 komentarzy:

  1. Na bogato! Fantastycznie wygląda w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj przeoczyłam...szkoda, pewno wypiekłabym chlebuś.
    Twój wygląda interesująco :)

    OdpowiedzUsuń
  3. What a beautiful loaf with dried apples - love it! Thank you for participating in World Bread Day 2014!

    OdpowiedzUsuń
  4. taki chleb jak Pani zrobila kroi sie na drugi dzien Jest ciezki i gliniasty po co dodatkowa para ..skoro juz jablka w srodku daja wilgoc

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...