wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

czwartek, 23 października 2014

Do chleba. Klops wieprzowy z cydrem i leśną nutą

No to klops ! Ale za to jaki - z wieprzowiny, doprawiony grzybami, rozmarynem, cebulą i cydrem. Jako dodatek do kanapek jest naprawdę świetny. Taka pieczeń sprawdzi się także na gorąco - wystarczy podgrzać, ukroić grubsze plastry i zrobić jakiś prosty sos a na pewno będzie pysznie.

Ze zmielonej wieprzowiny można zrobić też domową mielonkę albo łopatkę prasowaną - są dużo smaczniejsze niż kupne wędliny. 



Pieczeń z mielonej wieprzowiny z cydrem i leśną nutką


czas przygotowania :  ok. 25 minut + 45 minut pieczenia + czas chłodzenia
składniki : 
  • 700 g łopatki wieprzowej b/k, moja była dość chuda
  • 2 jajka 
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki posiekanego drobno rozmarynu
  • 2 łyżeczki proszku grzybowego z borowików
  • 50 g płatków kukurydzianych pełnoziarnistych
  • 80 ml wytrawnego cydru

  • 2 średnia cebula
  • 2 łyżki oleju



sposób przygotowania : mięso opłukałam i osuszyłam. Zmieliłam. Dodałam przyprawy, jajka, płatki kukurydziane i cydr, wymieszałam dokładnie.

Cebulę obrałam i pokroiłam w drobniutką kostkę. Przesmażyłam na oleju aż się zeszkliła, dodałam do mięsnej masy i ponownie wymieszałam, ale tym razem dużo dokładniej żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

Foremkę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Wypełniłam mięsną masą, wyrównałam brzeg łyżką zmoczoną w zimnej wodzie. Klops piekłam 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zostawiłam w formie do całkowitego wystudzenia i przez noc chłodziłam w lodówce.

Taki klops podaję jako wędlinę krojąc go w plasterki. Wierzch oprószyłam mieloną papryką kiedy pieczeń ostygła - bardziej dla koloru niż smaku.


3 komentarze:

  1. u mnie też dzisiaj klops, ale z papryką podsmażoną wcześniej na masełku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dobry wieczór Pani Izo, właśnie wyjęłam klopsika:) wygląda i pachnie super. Wcześniej posiłkowałam się Pani przepisami na barszcz ukraiński i żurek. Wszystko rewelacja. Jestem zachwycona. Rodzina też. Polecam wszystkim, a Pani gratuluję:):):) Sylwia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa i polecam także inne przepisy do wypróbowania :)

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...