Do chleba. Klops wieprzowy z cydrem i leśną nutą
No to klops ! Ale za to jaki - z wieprzowiny, doprawiony grzybami, rozmarynem, cebulą i cydrem. Jako dodatek do kanapek jest naprawdę świetny. Taka pieczeń sprawdzi się także na gorąco - wystarczy podgrzać, ukroić grubsze plastry i zrobić jakiś prosty sos a na pewno będzie pysznie.
Ze zmielonej wieprzowiny można zrobić też domową mielonkę albo łopatkę prasowaną - są dużo smaczniejsze niż kupne wędliny.
Pieczeń z mielonej wieprzowiny z cydrem i leśną nutką
czas przygotowania : ok. 25 minut + 45 minut pieczenia + czas chłodzenia
składniki :
sposób przygotowania : mięso opłukałam i osuszyłam. Zmieliłam. Dodałam przyprawy, jajka, płatki kukurydziane i cydr, wymieszałam dokładnie.
Cebulę obrałam i pokroiłam w drobniutką kostkę. Przesmażyłam na oleju aż się zeszkliła, dodałam do mięsnej masy i ponownie wymieszałam, ale tym razem dużo dokładniej żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Foremkę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Wypełniłam mięsną masą, wyrównałam brzeg łyżką zmoczoną w zimnej wodzie. Klops piekłam 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zostawiłam w formie do całkowitego wystudzenia i przez noc chłodziłam w lodówce.
Taki klops podaję jako wędlinę krojąc go w plasterki. Wierzch oprószyłam mieloną papryką kiedy pieczeń ostygła - bardziej dla koloru niż smaku.
Ze zmielonej wieprzowiny można zrobić też domową mielonkę albo łopatkę prasowaną - są dużo smaczniejsze niż kupne wędliny.
Pieczeń z mielonej wieprzowiny z cydrem i leśną nutką
czas przygotowania : ok. 25 minut + 45 minut pieczenia + czas chłodzenia
składniki :
- 700 g łopatki wieprzowej b/k, moja była dość chuda
- 2 jajka
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki posiekanego drobno rozmarynu
- 2 łyżeczki proszku grzybowego z borowików
- 50 g płatków kukurydzianych pełnoziarnistych
- 80 ml wytrawnego cydru
- 2 średnia cebula
- 2 łyżki oleju
sposób przygotowania : mięso opłukałam i osuszyłam. Zmieliłam. Dodałam przyprawy, jajka, płatki kukurydziane i cydr, wymieszałam dokładnie.
Cebulę obrałam i pokroiłam w drobniutką kostkę. Przesmażyłam na oleju aż się zeszkliła, dodałam do mięsnej masy i ponownie wymieszałam, ale tym razem dużo dokładniej żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
Foremkę keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Wypełniłam mięsną masą, wyrównałam brzeg łyżką zmoczoną w zimnej wodzie. Klops piekłam 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu zostawiłam w formie do całkowitego wystudzenia i przez noc chłodziłam w lodówce.
Taki klops podaję jako wędlinę krojąc go w plasterki. Wierzch oprószyłam mieloną papryką kiedy pieczeń ostygła - bardziej dla koloru niż smaku.
u mnie też dzisiaj klops, ale z papryką podsmażoną wcześniej na masełku :)
OdpowiedzUsuńDobry wieczór Pani Izo, właśnie wyjęłam klopsika:) wygląda i pachnie super. Wcześniej posiłkowałam się Pani przepisami na barszcz ukraiński i żurek. Wszystko rewelacja. Jestem zachwycona. Rodzina też. Polecam wszystkim, a Pani gratuluję:):):) Sylwia
OdpowiedzUsuńdziękuję za miłe słowa i polecam także inne przepisy do wypróbowania :)
Usuń