wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

niedziela, 21 grudnia 2014

Kapuśniaczki grzybowe - paszteciki z farszem z kapusty i grzybów

Jeśli ktoś nie lubi krokietów z kapustą albo po prostu nie może jeść smażonych rzeczy to może skusi się na kapuśniaczki ? To takie pyszne, nieduże paszteciki z farszem z kapusty i leśnych grzybów. 

Ciasto jest mięciutkie i bardzo proste do przygotowania. Mimo, że jest drożdżowe to nie trzeba odstawiać go i czekać aż wyrośnie bo doskonale da sobie radę już w piekarniku. Możecie tego ciasta użyć do wypieków z innym farszem - mięsnym albo jarzynowym. Jest dość uniwersalne.

Kapuśniaczki świetnie smakują jako dodatek do czystego barszczu czerwonego, ale dobrze są też na zimno jako przekąska. 



Kapuśniaczki grzybowe - paszteciki z farszem z kapusty i grzybów


czas przygotowania : 40 min. + czas przygotowania farszu
składniki na ok. 45-50 sztuk : 
  • CIASTO - 350 g mąki pszennej, użyłam luksusowej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 50 g masła 
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 150 ml mleka 
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 jajko 
  •  
  • FARSZ - ok. 1/3 porcji farszu kapuściano grzybowego 
  •  
  • do posmarowania - 1 jajko 
  • 1 łyżeczka mleka

  • do posypania - ziarna sezamu i kminku

sposób przygotowania : CIASTO - mąkę przesiałam do miski. Do kubka wkruszyłam drożdże. Dodałam letnie mleko, cukier i 2 łyżeczki mąki. Rozmieszałam dokładnie i odstawiłam na 10 minut. Do mąki dodałam sól i zimne masło. Roztarłam rękami aż nie było widać kawałków tłuszczu. Wlałam spieniony zaczyn i wbiłam jajko. Zagniotłam gładkie ciasto.

Podzieliłam ciasto na 3 części. Każdą rozwałkowałam na prostokąt grubości ok. 3-5 mm. Wzdłuż, na środku, nałożyłam porcję nadzienia z kapusty i grzybów. Brzegi ciasta posmarowałam jajkiem roztrzepanym z mlekiem i zlepiłam, końce mocno zacisnęłam. Przewróciłam wałek tak żeby łączenie znalazło się pod spodem. Bardzo ostrym nożem pokroiłam na ukośne kawałki szerokości ok. 3-4 cm. Delikatnie przełożyłam je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Tak naszykowane kapuśniaczki posmarowałam jajkiem z mlekiem. Część posypałam sezamem a część kminkiem. Zdradzę Wam, że te z kminkiem będą specjalnie dla mnie bo bardzo lubię tę przyprawę :)

Kapuśniaczki piekłam ok. 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180 st. C, grzanie góra/dół. Są świetnym dodatkiem do czystych zup, ale też smakowitą przekąską - zarówno na ciepło jak i na zimno.



9 komentarzy:

  1. Uwielbiam paszteciki, na święta idealne ! ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Ze względu na to, że nie lubię kminku, będę musiał użyć kminu rzymskiego, zdecydowanie bardziej mi smakuje. Wiem jednak, że kminek to świetna przyprawa do dań z kapusty, bo ... dobrze działa na trawienie. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ale kmin rzymski też może być i działanie ma podobne :)

      Usuń
  3. Zrobiłam na Święta z suszonymi prawdziwkami i kozakami posypane sezamem, wyszły pyszne. Dziękuję za dobry i łatwy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak poprzednik, również nie przepadam za smakiem kminku. Przy korzystaniu z innego przepisu użyłam czarnuszki, która też fajnie zdobi gotowe paszteciki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przepis super,dzieki
    Dagmara

    OdpowiedzUsuń
  6. c.d.wlasnie sie upiekly:) pycha
    Dagmara

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem w trakcie przygotowywania tego farszu. Niedawno ukisiłam kapustę, więc postanowiłam zrobić z tego przepisu:) Kiszki mi marsza grają, bo zapach roznosi się po całym domu!
    Grażyna.

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...