Krokiety z kapustą i grzybami
Święta coraz bliżej i trzeba podjąć ostateczną decyzję co ma się pojawić na wigilijnym oraz świątecznym stole. Barszcz zakiszony, ale co podać do barszczu ? U nas będą uszka z grzybami , ale także krokiety z kapustą bo po prostu je lubię. Chrupiące z wierzchu z wilgotnym, aromatycznym nadzieniem - uwielbiam i to nie tylko na święta !
Krokiety z farszem kapuściano grzybowym
czas przygotowania : 45 minut + czas przygotowania farszu
składniki :
sposób przygotowania : NALEŚNIKI - jajka roztrzepałam z mlekiem. Cały czas mieszając rózgą dodałam przesianą mąkę, sól i cukier. Na koniec wlałam lekko przestudzone, roztopione masło. Gładkie ciasto odstawiłam na 30-60 min. żeby odpoczęło. Po tym czasie wymieszałam ponownie i usmażyłam 15 sztuk naleśników o śr. 20 cm. Układałam je w miarę smażenia na talerzu, jeden na drugim, a kiedy wszystkie były gotowe przykryłam dużą miską o zostawiłam na 15-30 minut dzięki czemu lekko zaparują i krawędzie nie będą się kruszyć.
Na każdy naleśnik nałożyłam po czubatej łyżce nadzienia z kapusty i grzybów. Składałam jak kopertę i zwijałam. Krokiety obtoczyłam najpierw w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyłam na oleju do zrumienienia ze wszystkich stron. Krokiety podaję na gorąco z dodatkiem barszczu czerwonego.
Naleśniki z tego przepisu dobrze odchodzą od patelni podczas smażenia i nie pękają podczas zawijania.
Krokiety z farszem kapuściano grzybowym
czas przygotowania : 45 minut + czas przygotowania farszu
składniki :
- NALEŚNIKI - 2 średnie jajka
- 350 ml mleka
- 180 g mąki pszennej, użyłam luksusowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 40 g masła
- FARSZ - ok.1/2 porcji farszu kapuściano grzybowego
- do smażenia - olej rzepakowy
- do panierowania - 2 jajka
- ok. 1-1,5 szkl. bułki tartej
sposób przygotowania : NALEŚNIKI - jajka roztrzepałam z mlekiem. Cały czas mieszając rózgą dodałam przesianą mąkę, sól i cukier. Na koniec wlałam lekko przestudzone, roztopione masło. Gładkie ciasto odstawiłam na 30-60 min. żeby odpoczęło. Po tym czasie wymieszałam ponownie i usmażyłam 15 sztuk naleśników o śr. 20 cm. Układałam je w miarę smażenia na talerzu, jeden na drugim, a kiedy wszystkie były gotowe przykryłam dużą miską o zostawiłam na 15-30 minut dzięki czemu lekko zaparują i krawędzie nie będą się kruszyć.
Na każdy naleśnik nałożyłam po czubatej łyżce nadzienia z kapusty i grzybów. Składałam jak kopertę i zwijałam. Krokiety obtoczyłam najpierw w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej. Smażyłam na oleju do zrumienienia ze wszystkich stron. Krokiety podaję na gorąco z dodatkiem barszczu czerwonego.
Naleśniki z tego przepisu dobrze odchodzą od patelni podczas smażenia i nie pękają podczas zawijania.
Z tym przykrywaniem naleśników to fajny patent :) Będę musiała kiedyś przetestować :) A krokiety prezentują się przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńPyzo Kochana, w Tobie moja nadzieja, że mi wytłumaczysz, dlaczego od pewnego czasu moje naleśniki po zwinięciu pękają, a na patelni przy podsmażaniu bokami wyłazi farsz. Robię tak samo od lat, tylko zamiast masła dodaję trochę oleju. Czy to kwestia mąki. Próbowałam i z szymanowskiej, i z tortowej, poznańskiej. Zawsze to samo. Czy ktoś mi pomoże?
OdpowiedzUsuńmoże rzeczywiście kwestia mąki albo zbytniego wysmażenia naleśników przez co wysychają za bardzo i potem pękają ? czasami te z olejem też mi pękają a takie z masłem nigdy
UsuńA masz może krokiety z mięsem? Na takie właśnie mam ochotę. Jakoś dawno ich nie jadłam.
OdpowiedzUsuńnaleśniki do krokietów z mięsem robię tak samo a farsz to po prostu zmielone ugotowane mięso np. z rosołu, które mielę razem z częścią ugotowanych warzyw, dodaję podsmażoną cebulkę i przyprawiam ziołami. Nie dodaję jajka bo nie jest potrzebne
UsuńA grzybki jakie dodajesz? Ja lubię wrzucać albo kominki albo pieczarki.
OdpowiedzUsuńgrzyby dodaję takie jakie mam, najczęściej podgrzybki bo tych suszę najwięcej, ale inne też mogą być :)
UsuńPyzo moja kochana, krokiety pycha! Przepis na naleśniki genialny... Zrobiłam kropka w kropkę jak w przepisie i żaden mi nie popękał! :)
OdpowiedzUsuńcieszę się ogromnie! zapraszam częściej do korzystania z innych przepisów
Usuń