Sernik z kajmakiem i czekoladą
Taki sernik to krótko mówiąc niebo w gębie a gęba w niebie. Cudownie kremowy, delikatny i wcale nie za słodki. Problem z nim tylko taki, że jak dużego nie zrobicie to i tak będzie za mało. No, ale dietetyczny to on nie jest więc ostrożnie przygotowałam małą foremkę. Zawsze można powtórzyć wypiek, prawda?
Jeśli lubicie smak kajmaku to zróbcie Szalonego cielaczka.
Serniczek kajmakowo-czekoladowy
czas przygotowania: 20 minut + ok. 60 minut pieczenia + kilka/kilkanaście godzin chłodzenia + ew. czas gotowania kajmaku
składniki:
Jak zrobić sernik z kajmakiem i czekoladą?
Kajmak możecie kupić już gotowy albo przygotować go samemu w domu tak jak ja bo to bardzo proste. Puszkę mleka skondensowanego, słodzonego, bez otwierania wkładam do garnka wyłożonego jakąś ściereczką. Zalewam zimną wodą tak żeby dobrze przykryła puszkę i gotuję przez 2-2,5 godziny. Wyjmuję, odstawiam żeby przestygła i gotowe. Po otwarciu mamy całą puszkę pysznego kajmaku.
SPÓD - ciasteczka połamałam i wsypałam do pojemnika blendera, zmiksowałam. Dodałam kakao i stopione, przestudzone masło. Zmiksowałam ponownie. Przełożyłam do foremki o śr. 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia i ugniotłam na dnie dociskając dnem szklanki. Foremkę odstawiłam do lodówki.
Do miski przełożyłam ser, jogurt, wbiłam jajka, dodałam wanilię, ok. połowę kajmaku i mąkę kukurydzianą. Zmiksowałam krótko blenderem, tylko tyle żeby składniki się połączyły. Czekoladę stopiłam w kąpieli wodnej i także dodałam do masy - ponownie krótko zmiksowałam. Użyłam blendera a nie miksera żeby dobrze połączyć ser z kajmakiem, który ciężko się miesza go jest bardzo gęsty.
Masę serową przelałam na schłodzony spód ciasteczkowy. Formę owinęłam dokładnie od spodu arkuszami folii aluminiowej i wstawiłam do większego naczynia żaroodpornego. Do tego naczynia wlałam gorącą wodę - tyle żeby sięgała mniej więcej do połowy wysokości formy z sernikiem. Wszystko razem wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 1 godziny w temp. 150 st. C. Ten czas jest orientacyjny i zależy między innymi od rodzaju sera jakiego użyjecie. Sernik z rzadszego będzie piekła się dłużej. Jest gotowy kiedy przy brzegach masa się zetnie a na środku będzie taka jakby galaretowata co wystarczy sprawdzić po 45 min. lekko poruszając formą. Jeśli masa będzie jeszcze płynna to pieczemy dalej i sprawdzamy co 10 minut stan sernika.
Po upieczeniu wyłączyłam piekarnik, ale sernik zostawiłam w nim na 20 minut żeby doszedł. Po tym czasie wyjęłam, odstawiłam do ostudzenia a potem schłodziłam przez noc w lodówce.
Zimny sernik wyjęłam z foremki. Wierzch posmarowałam resztą kajmaku z puszki i posypałam kruszonymi orzechami.
Wiem, że rozmiar mojej tortownicy nie jest popularny, ale możecie taki sernik upiec w większej formie np. 21 cm - będzie po prostu niższy i pewnie upiecze się szybciej.
Jeśli lubicie smak kajmaku to zróbcie Szalonego cielaczka.
Serniczek kajmakowo-czekoladowy
czas przygotowania: 20 minut + ok. 60 minut pieczenia + kilka/kilkanaście godzin chłodzenia + ew. czas gotowania kajmaku
składniki:
- SPÓD - 125 g ciasteczek maślanych, takich najzwyklejszych
- 50 g masła
- 10 g kakao naturalnego
- SERNIK - 500 g sera białego, użyłam takiego z wiaderka
- 150 g jogurtu naturalnego
- 3 średnie jajka
- 20 g mąki kukurydzianej
- 100 g mlecznej czekolady
- 1 łyżeczka pasty waniliowej albo ziarenka z jednej laski wanilii
- 1 puszka kajmaku (ok. 530g)
- szczypta soli
- 2-3 łyżeczki pokruszonych orzechów laskowych
Jak zrobić sernik z kajmakiem i czekoladą?
Kajmak możecie kupić już gotowy albo przygotować go samemu w domu tak jak ja bo to bardzo proste. Puszkę mleka skondensowanego, słodzonego, bez otwierania wkładam do garnka wyłożonego jakąś ściereczką. Zalewam zimną wodą tak żeby dobrze przykryła puszkę i gotuję przez 2-2,5 godziny. Wyjmuję, odstawiam żeby przestygła i gotowe. Po otwarciu mamy całą puszkę pysznego kajmaku.
SPÓD - ciasteczka połamałam i wsypałam do pojemnika blendera, zmiksowałam. Dodałam kakao i stopione, przestudzone masło. Zmiksowałam ponownie. Przełożyłam do foremki o śr. 16 cm wyłożonej papierem do pieczenia i ugniotłam na dnie dociskając dnem szklanki. Foremkę odstawiłam do lodówki.
Do miski przełożyłam ser, jogurt, wbiłam jajka, dodałam wanilię, ok. połowę kajmaku i mąkę kukurydzianą. Zmiksowałam krótko blenderem, tylko tyle żeby składniki się połączyły. Czekoladę stopiłam w kąpieli wodnej i także dodałam do masy - ponownie krótko zmiksowałam. Użyłam blendera a nie miksera żeby dobrze połączyć ser z kajmakiem, który ciężko się miesza go jest bardzo gęsty.
Masę serową przelałam na schłodzony spód ciasteczkowy. Formę owinęłam dokładnie od spodu arkuszami folii aluminiowej i wstawiłam do większego naczynia żaroodpornego. Do tego naczynia wlałam gorącą wodę - tyle żeby sięgała mniej więcej do połowy wysokości formy z sernikiem. Wszystko razem wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 1 godziny w temp. 150 st. C. Ten czas jest orientacyjny i zależy między innymi od rodzaju sera jakiego użyjecie. Sernik z rzadszego będzie piekła się dłużej. Jest gotowy kiedy przy brzegach masa się zetnie a na środku będzie taka jakby galaretowata co wystarczy sprawdzić po 45 min. lekko poruszając formą. Jeśli masa będzie jeszcze płynna to pieczemy dalej i sprawdzamy co 10 minut stan sernika.
Po upieczeniu wyłączyłam piekarnik, ale sernik zostawiłam w nim na 20 minut żeby doszedł. Po tym czasie wyjęłam, odstawiłam do ostudzenia a potem schłodziłam przez noc w lodówce.
Zimny sernik wyjęłam z foremki. Wierzch posmarowałam resztą kajmaku z puszki i posypałam kruszonymi orzechami.
Wiem, że rozmiar mojej tortownicy nie jest popularny, ale możecie taki sernik upiec w większej formie np. 21 cm - będzie po prostu niższy i pewnie upiecze się szybciej.
Oooo rzeczywiscie niebo w gębie , kaloryczny to On jest ale raz kozie smierc jak smakuje .A ta foremka to jest ta mniejsza widzę .A wyglada obłędnie i na bank przy pierwszej lepszej okazji się skuszę na niego !!
OdpowiedzUsuńWygląda pieknie;) jeszcze czuć klimat świąt; ) ja sernik i polubila od niedawna, i ostatnio są czestymi wypielami w moim domie.serniki z kąpieli wodnej to chyba moje ulubione mają zupełnie inna stukture;)
OdpowiedzUsuńA co mozna dodac zamiast mąki kukurydzianej ?
OdpowiedzUsuńa miałam przejść na dietę
OdpowiedzUsuńAleż on piękny! Taki wysoki i bardzo elegancki :)
OdpowiedzUsuńwygląda przesmacznie, ale dieta mi zabrania takich rarytasów :(
OdpowiedzUsuńJak zostało Ci jeszcze trochę sernika to ja chętnie bym go skonsumował :)
OdpowiedzUsuńMój mąż uwielbia serniki jak mało kto a przy tym ja też się nimi zaraziłam ale takiego jak w tym przepisie to jeszcze mu nie robiłam na pewno go zaskoczę takim wypiekiem dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńsuper przepisy; obserwuję
OdpowiedzUsuńczy na co dzień jestes kucharką?
Broń Boże ! gotuję w domu dla rodziny i przyjaciół :)
UsuńAleż kusisz na tym swoim blogu:):) zrobię i prześlę zdjęcie:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCzytając opis "z kajmakiem i czekoladą" pomyślałam, że to musi być bardzo słodkie. Jednak widzę, że przewidziałaś tę reakcję i już w drugim zdaniu zapewniasz, że nie jest za słodki :) w takim razie nie zostaje nic jak tylko spróbować upiec taki serniczek. Dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!!!! I ta oprawa...
OdpowiedzUsuńTaki serniczek z czekoladą to są moje smaki, super !!!!
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda. Aż ślinka cieknie :-)
OdpowiedzUsuńChcialam zapytać o to pieczenie w goracej wodzie? Czy na pewno się uda?Planuje wsadzić jedna tortownice w druga.Czy nie wycieknie?
OdpowiedzUsuńPytalam znajomych i nie słyszeli o takiej metodzie. Dziekuje za wskazówki.Pozdrawiam
Nie słyszeli o pieczeniu w kąpieli wodnej? dziwne, piecze się tak serniki, pasztety i zapieka musy. Tortownicę z sernikiem trzeba od dołu dobrze zabezpieczyć folią aluminiową tak żeby woda się do nied nie dostała i będzie dobrze
UsuńDziękuje za odpowiedz-tak zrobię. Życzę Wesołych Świąt i smakowitości na stole :-)
Usuń