Karkówka pieczona z czosnkiem i majerankiem
Mięsa piekę nie tylko na Święta. Wolimy do kanapek takie przygotowane w domu niż kupne wędliny, w których nie wiadomo co jest. Karkówka jest wdzięcznym materiałem do takich rzeczy bo można ją przyprawić na różne sposoby i po upieczeniu zawsze będzie pyszna. Schłodzoną kroję w cienkie plasterki i serwuję do pieczywa i sałatek a grubsze kawałki można podgrzać i podać jako mięso na obiad.
Ja wolę doprawić mięso sama, ale nadają się do tego także gotowe zestawy przypraw - bardzo dobry jest karczek na ostro pieczony w mieszance grillowej.
Karczek pieczony w czosnku i majeranku
czas przygotowania: 10 minut + czas marynowania mięsa + czas pieczenia i studzenia
składniki:
Idealnym dodatkiem do pieczonej karkówki jest domowy, tarty chrzan!
Jak zrobić pyszną i aromatyczną karkówkę do chleba?
Mięso umyłam i dokładnie osuszyłam. Odcięłam wystające części i obwiązałam sznurkiem kuchennym formując zgrabny blok mięsa.
Czosnek obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Razem z solą, pieprzem i majerankiem utarłam w moździerzu na pastę, którą dobrze natarłam całe mięso. Zawinęłam je szczelnie w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 24 godziny. Można je w tym stanie przechować nawet 2-3 doby.
Zamarynowane mięso wyjęłam z folii. Na dużej patelni rozgrzałam 1 łyżkę smalcu i obsmażyłam karkówkę ze wszystkich stron żeby zamknąć pory. Przełożyłam na brytfannę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekłam 2 godziny, w między czasie obracając 2-3 razy i polewając wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjęłam i zostawiłam do ostudzenia. Kroiłam dopiero po schłodzeniu.
Ja wolę doprawić mięso sama, ale nadają się do tego także gotowe zestawy przypraw - bardzo dobry jest karczek na ostro pieczony w mieszance grillowej.
Karczek pieczony w czosnku i majeranku
czas przygotowania: 10 minut + czas marynowania mięsa + czas pieczenia i studzenia
składniki:
- ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości
- 3 łyżeczki soli
- 6-8 ząbków czosnku
- 3-4 łyżki majeranku
- 1 łyżka pieprzu ziołowego
Idealnym dodatkiem do pieczonej karkówki jest domowy, tarty chrzan!
Jak zrobić pyszną i aromatyczną karkówkę do chleba?
Mięso umyłam i dokładnie osuszyłam. Odcięłam wystające części i obwiązałam sznurkiem kuchennym formując zgrabny blok mięsa.
Czosnek obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Razem z solą, pieprzem i majerankiem utarłam w moździerzu na pastę, którą dobrze natarłam całe mięso. Zawinęłam je szczelnie w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 24 godziny. Można je w tym stanie przechować nawet 2-3 doby.
Zamarynowane mięso wyjęłam z folii. Na dużej patelni rozgrzałam 1 łyżkę smalcu i obsmażyłam karkówkę ze wszystkich stron żeby zamknąć pory. Przełożyłam na brytfannę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekłam 2 godziny, w między czasie obracając 2-3 razy i polewając wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjęłam i zostawiłam do ostudzenia. Kroiłam dopiero po schłodzeniu.
Wygląda super ale czy taki kolor mięsa uzyska się bez użycia soli peklującej?...z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam miło - Maria
OdpowiedzUsuńuzyska się taki kolor używając zwykłej soli jeśli mięso natarte nią poleży przynajmniej 24 godziny
UsuńMoża wiedzieć ile takiego czegoś zrobienie kosztuje ??? Bo nie wiem, czy mi biedronce hajsu starczy --> życie studenta :D
OdpowiedzUsuńtrzeba sprawdzić jaki jest koszt kg mięsa w sklepie a ten zmienia się przecież, ja kupuję mięso na tarfu od zaufanego sprzedawcy a nie w Robalu. Przyprawy to już niewielki koszt
UsuńTeż lubimy takie domowe mięska, są pyszne i zdrowe:)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre miesko, hit tegorocznej Wielkanocy :) .... pozytywnie ocenione przez czterolatka, wiec to chyba mowi samo za siebie :)
OdpowiedzUsuńzrobiłam... pyszna... nawet babci smakowała:) dziękuję
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda....pieczesz pod przykryciem czy otwartą ?
OdpowiedzUsuńpiekę bez przykrycia
UsuńTo jaka to sól w koncu? Peklujaca czy zwykła?
OdpowiedzUsuńGdyby miała być peklująca to byłoby to wyraźnie napisane. Skoro jest podane po prostu sól to chyba jasne, że chodzi o zwykłą
UsuńHej a ten pieprz to mielony ?
OdpowiedzUsuńpieprz ziołowy to pieprz czarny mielony z dodatkiem ziół, ale możesz użyć zwykłego z ziarenkach bo i tak wszystko uciera się w moździerzu
UsuńWitam! A możesz powiedzieć jakiej firmy pieprzu ziołowego używasz, ponieważ wszystkie które znam w swoim składzie pieprzu nie mają.
Usuńwiększość a może i wszystkie kupne pieprz ziołowe rzeczywiście go nie zawierają i dlatego ja sobie w domu mieszam ze zwykłym pieprzem bo tak mi pasuje do wielu potraw. Sorki, nieprecyzyjnie się wyraziłam i powinnam dopisać że to taka moja kombinacja
Usuńchciałam zapytać czy można zamiast karkówki zrobić z szynki :O)
OdpowiedzUsuńtak, można karkówkę zastąpić szynką wieprzową, ale wędlina wyjdzie nieco inna bo mięso szynki jest bez przerostów i chudsze
UsuńCzy można nie przysmażać na patelni ale za to piec pod przykryciem?
OdpowiedzUsuńWojtek.
obsmażenie zamyka pory mięsa dzięki czemu soki pozostają w środku i nie wyciekają podczas pieczenia, piec można pod przykryciem jeśli ktoś chce, ale wtedy mięso bardziej się dusi niż piecze
UsuńNiestety mięso mam w dwóch kawałkach, czy obowiązuje taki sam czas pieczenia. Z góry dziękuję za odpowiedź.
OdpowiedzUsuńjeśli masz kawałki mięsa o wadze poniżej kilograma każdy to możesz nieco krócej je piec, ale ponieważ temperatura jest dość niska a grubość kawałka pewnie taka sama i tylko różnią się długością więc skróciłabym czas pieczenia najwyżej o pół godziny
UsuńMam mięso w dwóch kawałkach, czy obowiązuje taki sam czas pieczenia. z góry dziękuję za odpowiedź. Dorota
OdpowiedzUsuńWitam, a co jeśli nie mam folii spożywczej??
OdpowiedzUsuńCzym mogę ją zastąpić??
Możesz mięso przechować w dość szczelnie zamykanym pojemniku
UsuńCzęsto robię karkówkę. Używam różnych przypraw, ale zawsze w marynacie jest rozdrobniona gorczyca, 2-3 łyżki octu, czosnek granulowany, pieprz czarny, wegeta, olej i inne przyprawy wg. uznania. Marynuję 12 - 24 godziny. Obsmażam zamykając pory w mięsie. Przekładam do naczynia, na uprzednio pokrojoną w pióra cebulę (3, 4 duże sztuki)podlewam odrobiną wody i TU UWAGA (sama nie wierzyłam, że się upiecze)WSTAWIAM DO PIEKARNIKA Z TERMOOBIEGIEM USTAWIAJĄC TEMPERATURĘ NA 80-85 stopni. Piekę według zasady: 3 GODZINY PIECZENIA NA 1 KILOGRAM MIĘSA. Mięso o wadze 2kg siedzi w piekarniku 6, 7 godzin. Karkówki nie przykrywam. Obracam karkówkę w czasie pieczenia ze 3, 4 razy. Mięso nie WYSYCHA, bez obaw. Jest upieczone w środku i mięciutkie jak masło. Gwarantuję, że powiedzenie "niebo w gębie" to mało. Polecam, na pewno się nie zawiedziecie.
OdpowiedzUsuńSuper. Piekłam kilkakrotnie i zawsze była przepyszna 😊dziękuję za przepis
OdpowiedzUsuńbardzo proszę, polecam inne przepisy!
UsuńProszę napisać ile piec ponad 2 kilowy kawałek miesa?czy może lepiej przekroić na pół...
OdpowiedzUsuńPrzekrawać nie ma sensu. Chyba, że chcesz każdy inaczej doprawić. Piecz cały 2,5-3 godziny
UsuńWitam, czy do podsmażenia można użyć oleju zamiast smalcu.
OdpowiedzUsuńtak, można
UsuńWitam, a jeśli planuję upiec mięso w rękawie to czy też muszę je obsmażyć przed włożeniem do rękawa? Z góry dziękuję za odp i pozdrawiam. Uwielbiam Pani przepisy!!!
UsuńTak, radzę obsmażyć. To zamknie pory mięsa i zapobiegnie wyciekowi soków.
UsuńRobiłam już dwa razy. Pyszna. Ostatnio nie obsmażałam, tylko upiekłam w rękawie (zaczęłam od 210st, a po 15 min. zmniejszyłam do 170st.)Miałam 1,20kg. mięsa. Piekłam 2,5 godz.Była mięciutka i soczysta. Wspaniała zarówno do obiadu i do kanapek. Dziękuję za przepis. Będę testować następne:)
OdpowiedzUsuńBatdzo się cieszę, że przepus sprawdzony i sprawdził się u Was.
Usuń