Karkówka pieczona z czosnkiem i majerankiem

Mięsa piekę nie tylko na Święta. Wolimy do kanapek takie przygotowane w domu niż kupne wędliny, w których nie wiadomo co jest. Karkówka jest wdzięcznym materiałem do takich rzeczy bo można ją przyprawić na różne sposoby i po upieczeniu zawsze będzie pyszna. Schłodzoną kroję w cienkie plasterki i serwuję do pieczywa i sałatek a grubsze kawałki można podgrzać i podać jako mięso na obiad.

Ja wolę doprawić mięso sama, ale nadają się do tego także gotowe zestawy przypraw - bardzo dobry jest karczek na ostro pieczony w mieszance grillowej.



Karczek pieczony w czosnku i majeranku


czas przygotowania: 10 minut + czas marynowania mięsa + czas pieczenia i studzenia
składniki: 
  • ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej bez kości
  • 3 łyżeczki soli
  • 6-8 ząbków czosnku
  • 3-4 łyżki majeranku
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego 

Idealnym dodatkiem do pieczonej karkówki jest domowy, tarty chrzan!


Jak zrobić pyszną i aromatyczną karkówkę do chleba? 

Mięso umyłam i dokładnie osuszyłam. Odcięłam wystające części i obwiązałam sznurkiem kuchennym formując zgrabny blok mięsa.

Czosnek obrałam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Razem z solą, pieprzem i majerankiem utarłam w moździerzu na pastę, którą dobrze natarłam całe mięso. Zawinęłam je szczelnie w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 24 godziny. Można je w tym stanie przechować nawet 2-3 doby.

Zamarynowane mięso wyjęłam z folii. Na dużej patelni rozgrzałam 1 łyżkę smalcu i obsmażyłam karkówkę ze wszystkich stron żeby zamknąć pory. Przełożyłam na brytfannę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C. Piekłam 2 godziny, w między czasie obracając 2-3 razy i polewając wytworzonym sosem. Po upieczeniu wyjęłam i zostawiłam do ostudzenia. Kroiłam dopiero po schłodzeniu.



35 komentarzy:

  1. Wygląda super ale czy taki kolor mięsa uzyska się bez użycia soli peklującej?...z góry dziękuję za odpowiedz i pozdrawiam miło - Maria

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uzyska się taki kolor używając zwykłej soli jeśli mięso natarte nią poleży przynajmniej 24 godziny

      Usuń
  2. Moża wiedzieć ile takiego czegoś zrobienie kosztuje ??? Bo nie wiem, czy mi biedronce hajsu starczy --> życie studenta :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba sprawdzić jaki jest koszt kg mięsa w sklepie a ten zmienia się przecież, ja kupuję mięso na tarfu od zaufanego sprzedawcy a nie w Robalu. Przyprawy to już niewielki koszt

      Usuń
  3. Też lubimy takie domowe mięska, są pyszne i zdrowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dobre miesko, hit tegorocznej Wielkanocy :) .... pozytywnie ocenione przez czterolatka, wiec to chyba mowi samo za siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zrobiłam... pyszna... nawet babci smakowała:) dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślicznie wygląda....pieczesz pod przykryciem czy otwartą ?

    OdpowiedzUsuń
  7. To jaka to sól w koncu? Peklujaca czy zwykła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdyby miała być peklująca to byłoby to wyraźnie napisane. Skoro jest podane po prostu sól to chyba jasne, że chodzi o zwykłą

      Usuń
  8. Hej a ten pieprz to mielony ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pieprz ziołowy to pieprz czarny mielony z dodatkiem ziół, ale możesz użyć zwykłego z ziarenkach bo i tak wszystko uciera się w moździerzu

      Usuń
    2. Witam! A możesz powiedzieć jakiej firmy pieprzu ziołowego używasz, ponieważ wszystkie które znam w swoim składzie pieprzu nie mają.

      Usuń
    3. większość a może i wszystkie kupne pieprz ziołowe rzeczywiście go nie zawierają i dlatego ja sobie w domu mieszam ze zwykłym pieprzem bo tak mi pasuje do wielu potraw. Sorki, nieprecyzyjnie się wyraziłam i powinnam dopisać że to taka moja kombinacja

      Usuń
  9. chciałam zapytać czy można zamiast karkówki zrobić z szynki :O)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, można karkówkę zastąpić szynką wieprzową, ale wędlina wyjdzie nieco inna bo mięso szynki jest bez przerostów i chudsze

      Usuń
  10. Czy można nie przysmażać na patelni ale za to piec pod przykryciem?
    Wojtek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. obsmażenie zamyka pory mięsa dzięki czemu soki pozostają w środku i nie wyciekają podczas pieczenia, piec można pod przykryciem jeśli ktoś chce, ale wtedy mięso bardziej się dusi niż piecze

      Usuń
  11. Niestety mięso mam w dwóch kawałkach, czy obowiązuje taki sam czas pieczenia. Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeśli masz kawałki mięsa o wadze poniżej kilograma każdy to możesz nieco krócej je piec, ale ponieważ temperatura jest dość niska a grubość kawałka pewnie taka sama i tylko różnią się długością więc skróciłabym czas pieczenia najwyżej o pół godziny

      Usuń
  12. Mam mięso w dwóch kawałkach, czy obowiązuje taki sam czas pieczenia. z góry dziękuję za odpowiedź. Dorota

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam, a co jeśli nie mam folii spożywczej??
    Czym mogę ją zastąpić??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz mięso przechować w dość szczelnie zamykanym pojemniku

      Usuń
  14. Często robię karkówkę. Używam różnych przypraw, ale zawsze w marynacie jest rozdrobniona gorczyca, 2-3 łyżki octu, czosnek granulowany, pieprz czarny, wegeta, olej i inne przyprawy wg. uznania. Marynuję 12 - 24 godziny. Obsmażam zamykając pory w mięsie. Przekładam do naczynia, na uprzednio pokrojoną w pióra cebulę (3, 4 duże sztuki)podlewam odrobiną wody i TU UWAGA (sama nie wierzyłam, że się upiecze)WSTAWIAM DO PIEKARNIKA Z TERMOOBIEGIEM USTAWIAJĄC TEMPERATURĘ NA 80-85 stopni. Piekę według zasady: 3 GODZINY PIECZENIA NA 1 KILOGRAM MIĘSA. Mięso o wadze 2kg siedzi w piekarniku 6, 7 godzin. Karkówki nie przykrywam. Obracam karkówkę w czasie pieczenia ze 3, 4 razy. Mięso nie WYSYCHA, bez obaw. Jest upieczone w środku i mięciutkie jak masło. Gwarantuję, że powiedzenie "niebo w gębie" to mało. Polecam, na pewno się nie zawiedziecie.

    OdpowiedzUsuń
  15. Super. Piekłam kilkakrotnie i zawsze była przepyszna 😊dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
  16. Proszę napisać ile piec ponad 2 kilowy kawałek miesa?czy może lepiej przekroić na pół...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przekrawać nie ma sensu. Chyba, że chcesz każdy inaczej doprawić. Piecz cały 2,5-3 godziny

      Usuń
  17. Witam, czy do podsmażenia można użyć oleju zamiast smalcu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, a jeśli planuję upiec mięso w rękawie to czy też muszę je obsmażyć przed włożeniem do rękawa? Z góry dziękuję za odp i pozdrawiam. Uwielbiam Pani przepisy!!!

      Usuń
    2. Tak, radzę obsmażyć. To zamknie pory mięsa i zapobiegnie wyciekowi soków.

      Usuń
  18. Robiłam już dwa razy. Pyszna. Ostatnio nie obsmażałam, tylko upiekłam w rękawie (zaczęłam od 210st, a po 15 min. zmniejszyłam do 170st.)Miałam 1,20kg. mięsa. Piekłam 2,5 godz.Była mięciutka i soczysta. Wspaniała zarówno do obiadu i do kanapek. Dziękuję za przepis. Będę testować następne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Batdzo się cieszę, że przepus sprawdzony i sprawdził się u Was.

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger