Drożdżówki z serem białym i lukrem

Lubicie drożdżówki? Takie mięciutkie, świeżutkie i pachnące? Na pewno bo ciężko im się oprzeć. Ciężko też kupić naprawdę smaczne a do tego w sklepach czy cukierniach są coraz droższe. Warto co jakiś czas upiec je w domu samodzielnie bo wychodzi o wiele taniej a poza tym ile radości i aromatu w domu!

Do pieczenia dzisiejszych drożdżówek zmobilizowano mnie w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie jaka cyklicznie odbywa się po skrzyknięciu chętnych na facebooku, i w której jak na pewno zauważyliście biorę udział co jakiś czas. Takie słodkie bułeczki będą pysznym śniadaniem podczas weekendu więc zachęcam do pieczenia - zaplanujcie dzisiaj zakupy a potem umawiamy się przy piekarnikach, dobrze?

Jakiś czas temu piekłam trochę inne, ale równie pyszne drożdżówki z serem - sprawdź, które wolisz. 

drożdżówki , bułeczki , z serem , śniadanie , ciastka


Zakręcone drożdżówki z serem

czas przygotowania: 30 minut + czas wyrastania ciasta + czas pieczenia
składniki na 12 sztuk: 
  • CIASTO - 340 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g cukru z wanilią 
  • 40 g masła
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 3 żółtka z niedużych jajek
  • 125 ml mleka
  • 2 szczypty soli

  • MASA SEROWA - 500 g twarogu, sera białego - u mnie półtłusty
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego demerara albo zwykłego białego
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego 
  • 1 jajko

  • LUKIER - ok. 1 czubatej szklanki cukru pudru
  • sok z jednej cytryny

drożdżówki , bułeczki , z serem , śniadanie , ciastka
dobrze wyrobione ciasto powinno podczas wyrastania podwoić swoją objętość
drożdżówki , bułeczki , z serem , śniadanie , ciastka
kiedy ciasto rosło zmieliłam twaróg i przygotowałam masę serową do drożdżówek
drożdżówki , bułeczki , z serem , śniadanie , ciastka
wyrośnięte ciasto odgazowałam i lekko zagniotłam składając i formując nieduży prostokąt
drożdżówki , bułeczki , z serem , śniadanie , ciastka
następnie rozwałkowałam ciasto na duży płat o wymiarach mniej więcej 30x60 cm
drożdżówki , bułeczki , z serem , śniadanie , ciastka
płat ciasta posmarowałam równomiernie masą serową
drożdżówki , bułeczki , z serem , śniadanie , ciastka
1/3 ciasta zagięłam, założyłam do środka
drożdżówki , bułeczki , z serem , śniadanie , ciastka
przykryłam zakładając wolną częścią
drożdżówki , bułeczki , z serem , śniadanie , ciastka
uzyskany długi, wąski prostokąt pokroiłam na 12 części
drożdżówki , bułeczki , z serem , śniadanie , ciastka
każdą z nich brałam w dłonie i skręcałam w połowie długości - układałam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Jak zrobić drożdżówki z serem i lukrem?

CIASTO - mąkę przesiałam. Drożdże wkruszyłam do kubka. Wlałam połowę lekko podgrzanego mleka, dodałam cukier waniliowy i 3 łyżki mąki. Rozmieszałam i odstawiłam na ok. 15 minut. Drugą połowę mleka podgrzałam mocniej i rozpuściłam w niej masło.

Do reszty mąki dosypałam sól. Kiedy rozczyn spienił się dodałam go do mąki. Dolałam też przestudzone mleko z masłem i roztrzepane żółtka. Zagniotłam elastyczne, ale dość zwarte ciasto. Wyrabiałam przez kilka minut po czym uformowałam w kulę i zostawiłam, na ok. 1 godzinę, przykrywając miską żeby wyrosło. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

MASA SEROWA - kiedy ciasto rosło zmieliłam twaróg. Jeśli jest mocno grudkowaty to trzeba zrobić to 2 a nawet 3 razy. Do sera dodałam cukier trzcinowy, waniliowy, ekstrakt waniliowy. Wbiłam także jajko i wymieszałam wszystkie składniki dokładnie na gładką masę.

Wyrośnięte ciasto odgazowałam uderzając je 2-3krotnie  pięścią. Lekko zagniotłam składając i formując niewielki prostokąt a następnie rozwałkowałam na placek o wymiarach mniej więcej 30x60 cm. Przy wałkowaniu odrobinę posypywałam blat mąką. Na płat ciasta nałożyłam masę serową i rozsmarowałam ją równomiernie na całej powierzchni. 1/3 płata, wzdłuż od dłuższego boku, zagięłam do środka po czym przykryłam pozostałą 1/3 wolną, pojedynczą częścią płata. Mam nadzieję, że zdjęcia pozwolą Wam dobrze zorientować się jak to trzeba zrobić. Powstał złożony na 3 części wąski, długi prostokąt. Ten pokroiłam ostrym nożem w poprzek na 12 części szerokości ok. 5 cm. Każdy taki kawałek brałam do rąk i skręcałam w połowie długości a następnie układałam luźno na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Drożdżówki przykryłam ściereczką i zostawiłam na 10-15 minut żeby się lekko napuszyły. Piekłam 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. Po upieczeniu wyjęłam i lekko przestudziłam na blasze. Lukrowałam jeszcze ciepłe smarując je lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego. Zanim lukier zastygnie można posypać bułeczki startą skórką cytrynową.

Można też zrezygnować z lukru i tylko oprószyć drożdżówki cukrem pudrem, ale my zdecydowanie bardziej lubimy lukrowane. Drożdżówki są najsmaczniejsze jeszcze lekko ciepłe, zaraz po polukrowaniu więc jeśli wiecie, że nie zjecie sami wszystkich dwunastu poczęstujcie sąsiadów albo zaproście kogoś znajomego.

Upieczone, ale nie lukrowane drożdżówki możecie też zamrozić wkładając je do zamrażarki w szczelnym pojemniku albo dobrze zawinięte w folię. Później wystarczy rozmrozić je i odgrzać przez kilka minut w naparowanym piekarniku i polukrować. Będą jak świeżo pieczone.

bułeczki , z serem , śniadanie , ciastka
bułeczki , śniadanie , ciastka , z serem

We wspólnym pieczeniu udział wzięli: 
Paweł i Magda - Chleby.info
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Lidia - zdjęcie na FB
Joanna - Różowa kuchnia
Zuzanna - Glikoland
Alina - Ala piecze i gotuje
Joanna - Grunt to przepis
Kasia - Mia cucina
Magda - Z miłości do słodkości
Elżbieta - W poszukiwaniu slow life
Marzena - Kulinarne szaleństwa Maniusi
Ewelina - Stylowa kuchia
Nina - Gotuj sam
Urszula - Moja kuchnia
Danuta - Moje wypieki i nie tylko
Barbara z Basia w kuchni
Monika z Matka Wariatka
Katarzyna - Rozważania o kuchni i nie tylko
Joanna - Notatki kulinarne 
Paulina -


20 komentarzy:

  1. Wspaniałe Ci wyszły. Ja swoje dopiero upiekę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie da się nie lubić drożdżówek, szczególnie jak tak pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy cały cukier dodać do rozczynu?

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja ulubiona drożdżówka to właśnie z serem ..... ale zdecydowanie bez lukru !!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Idealne! Pelna profeska) Dziekuje za wspolne wypiekanie)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak zawsze piękne zdjęcia...dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajne drożdżówki. Dziękuję za wspólne wypiekanie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Dokładnie, wyglądają jak z najlepszej cukierni :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ależ równiutkie Ci wyszły! Świetny wypiek!
    Dziekuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Jak z cukierni, a może nawet i lepiej. :) Dziękuję za wspólne pieczenie. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dzięki za wspólne pieczenie. Było przepysznie! :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale równiutkie! Przepiękne! Dziękuję za wspólne pyszne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetnie wyglądają, uwielbiam takie drożdżówki.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ojojoj! Ale mam chrapkę na taką bułeczkę.Staram się opierać takim słodkim pokusom,ale tej bym się nie oparła.
    Ewa Skórzak

    OdpowiedzUsuń
  15. Pięknie Ci wyszły! Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Zrobione. w smaku bardzo dobre, ale chyba je coś za słabo skleiłam i skręciłam bo trochę ser odchodzi od ciasta... no chyba że przyczyną jest ser bo coś się za rzadki mi wydawał a może trochę go było za dużo??

    OdpowiedzUsuń
  17. Czy moge dodac drożdże w proszku?jesli tak to ile?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. uznaje się taki przelicznik, że 1 op. 7 g suchych drożdży odpowiada 25 g drożdży świeżych

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger