Pstrąg pieczony z pieczarkami, tymiankiem i ziemniakami

Nie mam czasu wyskoczyć do lasu i cierpię z tego powodu ogromnie. Pociesza mnie nieco fakt, że niedużo ostatnio padało więc prawdopodobnie w lasach sucho i niewiele rośnie. Ale być może gdzieś tam czekają na mnie już złote kurki czy dorodne koźlaczki? Koniecznie muszę wygospodarować jakieś przedpołudnie i zrobić sobie wycieczkę. Koniecznie i obowiązkowo bo niedługo zapomnę jak drzewa wyglądają.

Póki co postanowiłam sięgnąć po grzyby suszone i świeże, ale sklepowe. Kilka dni temu na obiad były znowu klopsiki w sosie grzybowym a dzisiaj proszę - pieczona ryba z pieczarkami i złotymi, pysznymi ziemniakami poleca się serdecznie. I ten zapach tymianku! Niedużo wysiłku przy przygotowaniu takiego obiadu i mało garów do mycia bo upiekłam wszystko na jednej blasze. Zestaw uzupełniła sałatka z młodych liści, truskawek i ogórka, skropiona sosem winegret.

A kiedy wreszcie ruszę w knieje i nazbieram grzybków leśnych to na pewno zrobię znowu Pstrąga smażonego z kurkami bo w takiej wersji też jest przepyszny!

pstrąg z piekarnika , ryba pieczona , z grzybami , pieczone ziemniaki


Pstrąg pieczony z pieczarkami i ziemniakami

czas przygotowania: ok. 90 minut
składniki na 2-4 porcje: 
  • RYBA - 2 świeże, wypatroszone pstrągi, każdy po ok. 450 g
  • ok. 200 g świeżych pieczarek
  • 2 szalotki
  • 1/2 papryczki ostrej 
  • 1 łyżka masła
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • do smaku - sól, pieprz czarny mielony
  •  
  • ZIEMNIAKI - kilka młodych ziemniaków średniej wielkości, po 2-4 na osobę
  • 2 łyżki oleju roślinnego albo oliwy z czosnkiem 
  • do smaku - sól, papryka słodka mielona, tymianek suszony

sałatka , młode liście , ogórek , truskawki , surówka do obiadu
pstrąg z piekarnika , ryba pieczona , z grzybami , pieczone ziemniaki

sposób przygotowania: RYBA - tuszki pstrąga oczyściłam dokładnie. Łbów nie odcinam, ale usuwam z nich oczy i skrzela. Opłukałam ryby i osuszyłam. Skórę nacięłam lekko w kilku miejscach ostrym nożem. Natarłam solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, skropiłam sokiem cytrynowym i odłożyłam w chłodne miejsce na godzinę.

ZIEMNIAKI - ziemniaki młode wyszorowałam szczoteczką bardzo dokładnie. Osuszyłam i pokroiłam na ósemki - jeśli mniejsze to wystarczy na połówki albo ćwiartki. Wrzuciłam do miski, posypałam ok. 1 łyżeczką papryki słodkie i 1 łyżeczką tymianku. Skropiłam olejem czosnkowym i wymieszałam dokładnie podrzucając ziemniaki w misce. Rozłożyłam je na dużej blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia - dzięki niemu nic się nie przypali a i wyczyścić blaszkę potem łatwiej. Solą oprószę dopiero po upieczeniu.

Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w plasterki. Szalotki obrałam, pokroiłam w ćwierć plasterki. Ostrą papryczkę pokroiłam w cienkie plasterki. Na patelni rozpuściłam masło. Wrzuciłam grzyby, szalotki i papryczkę. Smażyłam na ostrym ogniu aż zaczęły się rumienić i odparował nadmiar płynu. Doprawiłam solą, pieprzem i świeżym tymiankiem. Odstawiłam do przestudzenia. Kiedy grzyby ostygły nałożyłam je do brzuchów naszykowanych wcześniej i osuszonych ryb lekko upychając.

Blaszkę z ziemniakami wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekłam ok. 25 minut aż zaczęły się rumienić. Następnie zsunęłam je na boki a na środek blachy położyłam obie ryby. Piekłam następne 25 minut zmniejszając temperaturę do 180 st. C.

Podałam zaraz po upieczeniu póki wszystko było gorące i chrupiące.

pstrąg z piekarnika , ryba pieczona , z grzybami , pieczone ziemniaki

5 komentarzy:

  1. Ryba... już zapomniałam jak to smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, to musiało być przepyszne! :) Napisałam Ci na skype, buźka!

    OdpowiedzUsuń
  4. piękne zdjecia!! i przepyszne danie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham pstrąga. Jest to jedna z moich ulubionych ryb :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger