wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

poniedziałek, 13 lipca 2015

Kluski. Oscypek. Zapiekanka. Galuszki zapiekane w sosie serowym z wędliną

Dawno nie robiłam jajecznych kluseczek, które nazywamy galuszkami. Bardzo szybko się je przygotowuje, ale trzeba mieć specjalne sito z dużymi dziurkami. Można takie kupić w wielu sklepach z AGD, tych stacjonarnych lub wysyłkowych. Te z tworzywa kosztują niewiele a bardzo się przydają jeśli ktoś ma kluskowe towarzystwo w domu. 

Takie galuszki, haluszki, spaetzle, przecieraki czy jak je tam ktoś nazywa, można podać na różne sposoby. Mniejsze są dobrym dodatkiem do zup, większe można podać z sosem czy tylko z okrasą a nawet zapiekać tak jak ja to właśnie zrobiłam. Pożywne danie dla całej rodziny, ale pamiętajcie, że dietetyczne na pewno nie jest. Moje danie pachniało pięknie wędzonym, owczym serem i tymiankiem. Było przepyszne i jeszcze nieraz je zrobię.

Do ciasta na kluseczki można dodawać różne przyprawy albo posiekane zioła czy zmiksowane warzywa. Dzięki takim dodatkom kluski nabiorą nie tylko ciekawego koloru, ale także smaku. Poeksperymentujcie sami i zdecydujcie, które smakują Wam najbardziej.

galuszki , kluski jajeczne , sos serowy , zapiekanka , obiad


Kluseczki jajeczne zapiekane z wędliną w sosie serowym


czas przygotowania: ok. 30 minut + czas pieczenia
składniki na 4-6 porcji:
  • KLUSKI - 4 średnie jajka 
  • 250 ml mleka 
  • ok. 400 g mąki pszennej, u mnie poznańska
  • 1 łyżeczka kurkumy mielonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka soli

  • SOS - 250 g cienkiej kiełbasy 
  • 150 g szynki surowej dojrzewającej
  • 150 g podsuszonego oscypka 
  • 150 g sera żółtego - u mnie Gouda
  • 2 nieduże cebule
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oleju
  • 300 ml mleka
  • 1 czubata łyżeczka posiekanych listków tymianku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej

galuszki , kluski jajeczne , sos serowy , zapiekanka , obiad


Jak zrobić zapiekankę z klusek w sosie serowym?

KLUSKI - do miski przesiałam mąkę, wymieszałam ją z solą, papryką i kurkumą, na środku zrobiłam dołek. W wysokim naczyniu roztrzepałam jajka dolewając mleko. Mieszankę płynną wlałam w środek mieszanki sypkiej i powoli zaczęłam mieszać rózgą zagarniając z brzegów mąkę. Jeśli będziecie robić to starannie, ale dokładnie to w cieście nie będzie żadnych grudek.

W dużym garnku zagotowałam wodę i osoliłam ją. Gęste, ale nieco lejące ciasto przekładałam partiami na sito do robienia klusek ułożone na garnku. Co chwilę trzeba zamieszać zawartość garnka żeby kluski się nie pozlepiały. Kluseczki gotowałam 2-3 minuty od momentu ponownego zawrzenia wody. Odcedziłam i przelałam zimną wodą.

SOS -wędlinę pokroiłam w drobną kostkę, tak samo obrane cebule. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Ser oscypek starłam drobno, Goudę nieco grubiej.

W dużym rondlu rozgrzałam odrobinę oleju. Wrzuciłam wędlinę i podsmażyłam aż zaczęła się rumienić. Dodałam cebulę i marchewkę, smażyłam jeszcze kilka chwil żeby straciły surowość. Wlałam mleko i zagotowałam całość. Powolutku podgrzewając i mieszając zawartość rondla powoli dosypywałam starte sery - jakieś 2-3 łyżki zostawiłam do posypania wierzchu. Doprawiłam sos do smaku.

Do gorącego sosu wrzuciłam kluski i wymieszałam całość. Naczynie do zapiekania posmarowałam cienko masłem i wysypałam bułką tartą. Przełożyłam kluski w sosie, wyrównałam nieco, wierzch posypałam resztą sera. Zapiekałam ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

9 komentarzy:

  1. To moje ulubione kluski, takie awaryjne szybkie jedzenie dla moich facetow Bo zawsze w lodówce są jajka, kawałek sera i jakaś wędzonka, a na parapecie świeże zioła,Kiedyś robiłam je spychając z deseczki, póżniej zaopatrzyłam się w sitko z dziurkami a teraz korzystam z takiej tarki (ze stali szlachetne( i przesuwanej po niej plast. miseczki To urzadzonko kupione było na Węgrzech. Tylko ja robie swoje kluski na wodzie(podpatrzone wiele lat temu w programie Makłowicza natemat kuchni niemieckiej) więc muszę spróbować z mlekiem. Robiłam też mieszając 1:1 mąkę pszenna z kaszka manną lub kukurydzianą Najważniejsze to dobrą gęstość żeby nie zrobić lanych albo jak za dużo mąki to wyjdą twarde.Polecam również dla kluskowych(a do takich się zaliczam) albo dla potrzebujących nakarmić szybko zgłodniałych.
    Pozdrawiam Hania

    OdpowiedzUsuń
  2. Galuszki zapiekane w sosie wyglądają bardzo smakowicie')

    OdpowiedzUsuń
  3. Haluszki i u mnie idą jak woda ale nie przyszło mi do głowy by je zapiekać. Super kompozycja smakowa i pomysł

    OdpowiedzUsuń
  4. to musi rewelacyjnie smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. a można tą zapiekankę odgrzać? pracuję i potrzebuję coś "na już" jak wracam z pracy dla naszej rodzinki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można, chociaż lepszym rozwiązaniem byłoby zrobić kluski wcześniej i sos a wymieszać dopiero przed samym zapiekaniem

      Usuń
  6. a wtedy ten ser nie zastygnie w sosie jak przygotuję go dzień wcześniej? Bardzo smakowicie wygląda ta zapiekanka i bardzo chciałabym ją przygotować

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. troszkę zastygnie, ale jak go podgrzejesz to znowu będzie bardziej płynny - zresztą, jego przygotowanie trwa dosłownie kilka minut więc naprawdę nie widzę problemu żeby go zrobić zanim piekarnik się nagrzeje

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...