Dzikie owoce. Kisiel z czeremchy

Kiedy jechałam w tym roku na Podlasie już wiedziałam, że z grzybami nie poszaleję. Zaopatrzyłam się w stos książek żeby mieć co robić, ale nie miałam zamiaru tylko siedzieć i czytać! Zaplanowane było wędrowanie po okolicy oczywiście w poszukiwaniu grzybowego życia, ale też czegoś innego co można by pozyskać i przerobić. Bo ja tak już mam, że lubię zbierać dziko rosnące rzeczy dające się pożytecznie przetworzyć. 

Wędrując i szukając czeremchy na pewno napotkacie jarzębinę. Nazbierajcie jej koniecznie a potem zróbcie konfiturę z jarzębiny, która jest świetnych dodatkiem do pieczonych mięs.


kisiel czeremchowy , czeremcha , owoce czeremchy , dzikie owoce , rośliny lecznicze , podlasie , desery , legumina , zbieractwo , kuchnia domowa , domowe jedzenie


Gdzie rośnie czeremcha?

Przy polnych i leśnych drogach rośnie na Podlasiu dużo drzew czeremchy. Łatwo poznać ją wiosną po białych kwiatach a jesienią bo błyszczących, prawie czarnych owocach. Czy to czeremcha zwyczajna czy amerykańska nie wiem i jakoś nie specjalnie mnie to interesuje bo owoce obu są jadalne. Wiele drzewek było nimi po prostu oblepionych i to dobrze bo wiele gatunków ptaków i zwierząt chętnie je zjada. W mieście też spotykam drzewka czeremchy w parkach i ogrodach przy posesjach. Ta roślina łatwo się rozsiewa.

Jak wyglądają i smakują owoce czeremchy?

Trochę owoców postanowiłam skrzydlatych braciom podebrać i coś z nimi zrobić. Najpierw spróbowałam owoców prosto z drzewa. Są wielkości grochu, zebrane w grona, słodkie, z odrobiną cierpkości a nawet goryczki, ale bardzo przyjemne w smaku. Smakują trochę jak wiśnie chociaż według mnie są trochę mdłe - nie mają tej przyjemnej kwasowości a miąższu też jest bardzo mało przy stosunkowo dużej pestce. Jednak skoro nazbierałam to musem było coś zrobić. I zrobiłam.

Czy warto zbierać czeremchę?

Czeremcha jeśli już jest to jest jej naprawdę dużo. Rośnie sobie sama i wystarczy po nią tylko sięgnąć - nic nie kosztuje więc przetwory z niej są tanie. Trzeba jednak wiedzieć, że owoce musimy pozbawić pestek, które zawierają, tak jak inne części tej rośliny, szkodliwe substancje rozkładające się na trujący dla nas kwas pruski. Bojaźliwych uspokajam - żeby się zatruć trzeba by było po prostu zjeść dużo tych pestek. Wydrylować jak wiśnie nie bardzo się da bo ma zbyt małe owoce. Lepiej podgrzać i przetrzeć albo uzyskać sam sok przy pomocy sokownika. Miąższ i sok tych owoców zupełnie nie są szkodliwe a zawierają sporo witamin. Mają działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze. Czeremcha zjedzona lub wypita w dużej ilości może nieco przeczyszczać co wrażliwsze brzuszki.

W medycynie ludowej cała czeremcha uważana jest za roślinę leczniczą. Pozyskuje się z niej nie tylko owoce, ale także korę z młodych pędów wraz z pąkami  o właściwościach moczopędnych, ściągających, przeciwreumatycznych i przeciwbiegunkowych. Zbiera się też młode liście, które mają działanie bakteriobójcze i odkażające. Potartymi liśćmi możemy natrzeć skórę żeby chronić się przed ukąszeniami owadów, dla których ich zapach jest odstraszający. Napar z suszonych kwiatów stosuje się przy zapaleniu spojówek.

Co można zrobić z owoców czeremchy?

Owoce czeremchy można gotować, dusić, suszyć, wyciskać z nich sok. Ja zrobiłam przecież do późniejszego wykorzystania do napojów i deserów, kisiel, dżem z czeremchą. Ponoć smaczne są nalewki i wino z czeremchy. Suszonych owoców używa się do naparów a nawet jako nadzienie do pierogów. Suszonych Jest bardzo pospolitą rośliną a jednak zapomnianą i mało kto ją zbiera.

kisiel czeremchowy , czeremcha , owoce czeremchy , dzikie owoce , rośliny lecznicze , podlasie , desery , legumina , zbieractwo , kuchnia domowa , domowe jedzenie
kisiel czeremchowy , czeremcha , owoce czeremchy , dzikie owoce , rośliny lecznicze , podlasie , desery , legumina , zbieractwo , kuchnia domowa , domowe jedzenie

Kisiel z owoców czeremchy

czas przygotowania: ok. 30 minut
składniki na 3 porcje:
  • 3 szkl. owoców czeremchy 
  • 0,5 szkl. wody 
  • 2 łyżki cukru 
  • sok z połowy cytryny
  • 2 małe łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1/4 szkl. zimnej wody 

  • 80 ml jogurtu naturalnego albo śmietanki kremówki 


kisiel czeremchowy , czeremcha , owoce czeremchy , dzikie owoce , rośliny lecznicze , podlasie , desery , legumina , zbieractwo , kuchnia domowa , domowe jedzenie
kisiel czeremchowy , czeremcha , owoce czeremchy , dzikie owoce , rośliny lecznicze , podlasie , desery , legumina , zbieractwo , kuchnia domowa , domowe jedzenie
kisiel czeremchowy , czeremcha , owoce czeremchy , dzikie owoce , rośliny lecznicze , podlasie , desery , legumina , zbieractwo , kuchnia domowa , domowe jedzenie

Jak zrobić kisiel z czeremchy?

Owoce oberwałam od szypułek, opłukałam i osączyłam. Przesypałam do rondla, podlałam wodą i dusiłam na małym ogniu ok. 10-15 minut aż owoce popękały i po zamieszaniu było widać wolne pestki. Przetarłam ugotowane owoce przez sito.

Mus ponownie przelałam do rondelka, podgrzałam. Dodałam cukier do smaku i sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną rozmieszałam w odrobinie zimnej wody i wlałam do gorącego musu. Podgrzewałam jeszcze chwilę, cały czas mieszając, aż mus zgęstniał.  Gotowy kisiel przelałam do szklaneczek, odstawiłam żeby przestygł.

Podając do każdej porcji dodałam trochę zimnego jogurtu naturalnego. Możecie też wystudzony kisiel przybrać ubitą śmietanką kremówka. Przybrałam wydrylowanymi owocami czeremchy i listkami mięty.

kisiel czeremchowy , czeremcha , owoce czeremchy , dzikie owoce , rośliny lecznicze , podlasie , desery , legumina , zbieractwo , kuchnia domowa , domowe jedzenie

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię zapach kwiatów czeremchy, mocny, wręcz odurzający, ale bardzo wiosenny. Za owocami nie przepadam, więc nie zbieram i nie przetwarzam, chociaż piłam nalewke z czeremchy i nie była zła. Bardzo fajnie Pyzo, że piszesz o wielu roślinach znanych w naszej tradycji a ostatnio jakoś zapomnianych i mało używanych. Warto przywrócić przynajmniej część z nich do współczesnej kuchni, bo nasi mądrzy przodkowie wiedzieli co dobre i zdrowe i co najważniejsze nasze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja zapachu kwiatów czeremchy nie lubię - dla mnie jest duszący i nieprzyjemny, ale takie odczucia są bardzo indywidualne :) z owocami szału nie ma - same są dość mdłe więc moim zdaniem w przetworach czy daniach dobrze łączyć je z innymi, bardziej wyraźnymi w smaku składnikami

      Usuń
  2. Czy te owoce musza byc bardzo dojrzale?.Czy wystarczy ze 80 procent powierzchni jest. czarna ?.Czekal bym dluzej ale ptaki nie pozwalaja tylko wymuszaja. pospiech.Mam na dzialce czeremche ale trudno zebrac nawet te 3 szklanki .Sugerujac sie iloscia kwiatow to powinno byc tych owocow 5do 10 L a gdy przychodzi co do czego to trzeba zrywac minimalne ilosci--Pozdrawiam Serdecznie -Andrzej z Roztocza

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. im bardziej dojrzałe owoce tym lepsze, słodsze i mniej mają goryczki a jeśli masz czeremchę na działce to rozejrzyj się po okolicy bo prawdopodobnie rośnie jej niedaleko więcej

      Usuń
  3. Bardzo proszę o odpisanie czy to są owoce i krzew czeremchy?
    Mam ochotę zrobić coś z owoców ale trochę nie mam pewności czy to ten owoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam :)
    Blog dodałam do ulubionych ;)
    http://bajkiakinajki.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w komentarzu nie ma możliwości dodania zdjęcia, możesz je przysłać do mnie na maila, jest niżej, w stopce

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger