wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładuję...

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Kruche ciasteczka. Gwiazdki kajmakowe z kremem kasztanowym.

Kruche ciasteczka polecają się tym razem w wersji świątecznej. Kajmakowe gwiazdeczki po prostu rozpływają się w ustach i będą cudownym deserem w świąteczne dni. Ale oczywiście można a nawet trzeba upiec je także z innej okazji bo zawsze smakują wybornie. 

Kajmak czyli krem z tłustego mleka i cukru nadał dzisiejszym ciasteczkom cudownej słodkości, którą przełamuje kwiat soli morskiej zawarty w maśle. Cudowny smak uzupełnia i dodatkowo wzbogaca krem z przecierem z kasztanów jadalnych. Mam nadzieję, że nie będę Was musiała długo namawiać do takich słodkości. Nie warto się opierać!

W święta nie zabraknie też y nas wypieków z makiem - będą na pewno Rogaliki z makiem i bakaliami

I zdradzę Wam jeszcze jeden sekret. Kajmakowe gwiazdeczki mają jednak pewną ogromną wadę. Znikają bardzo szybko więc ostrzegam - jeśli nie chcecie zjeść od razu wszystkich to trzymajcie je pod kluczem!

gwiazdeczki kajmakowe , z kajmakiem , krem kasztanowy , reflets de france , carrefour , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowa cukiernia , cukierenka , ciastka z kajmakiem , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , słodkości , do schrupania , deser , deser


Zarówno masło z kwiatem soli marskiej jak i krem mleczny oraz krem z kasztanów jadalnych użyte do przygotowania ciasteczek pochodzą z linii oryginalnych francuskich produktów Reflets  de France, które można znaleźć w sieci supermarketów Carrefour. To produkty doskonałej jakości, oryginalne i dostępne dla każdego. Już nie trzeba jechać aż do Francji żeby poczuć jej smak. W ramach promocji produktów pochodzących z tego kraju sprowadzono sery, wędliny, słodycze, przetwory owocowo warzywne, dania gotowe, makarony, przyprawy i naprawdę jest z czego wybierać. Koniecznie poszukajcie ich na sklepowych półkach! 


Kruche gwiazdki z kajmakiem i kremem kasztanowym

czas przygotowania: ok. 1-1,5 godziny
składniki: 
  • CIASTO - 150g masła z kwiatem soli morskiej
  • 350g mąki pszennej luksusowej + trochę do podsypywania
  • 60g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120g kremu mlecznego/kajmaku
  • 1/2 łyżeczki pasty waniliowej albo ziarenka z połowy laski wanilii
  • 2 żółtka ze średnich jajek

  • KREM - 60 g masła solonego 
  • 6-7 łyżeczek kremu kasztanowego
  • 1 czubata łyżeczka kajmaku

  • LUKIER - kilka łyżeczek cukru pudru
  • sok z połowy niedużej cytryny
  •  
  • do dekoracji - cukier trzcinowy demerara

gwiazdeczki kajmakowe , z kajmakiem , krem kasztanowy , reflets de france , carrefour , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowa cukiernia , cukierenka , ciastka z kajmakiem , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , słodkości , do schrupania , deser , deser
gwiazdeczki kajmakowe , z kajmakiem , krem kasztanowy , reflets de france , carrefour , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowa cukiernia , cukierenka , ciastka z kajmakiem , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , słodkości , do schrupania , deser , deser
gwiazdeczki kajmakowe , z kajmakiem , krem kasztanowy , reflets de france , carrefour , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowa cukiernia , cukierenka , ciastka z kajmakiem , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , słodkości , do schrupania , deser , deser

gwiazdeczki kajmakowe , z kajmakiem , krem kasztanowy , reflets de france , carrefour , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowa cukiernia , cukierenka , ciastka z kajmakiem , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , słodkości , do schrupania , deser , deser
gwiazdeczki kajmakowe , z kajmakiem , krem kasztanowy , reflets de france , carrefour , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowa cukiernia , cukierenka , ciastka z kajmakiem , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , słodkości , do schrupania , deser , deser
gwiazdeczki kajmakowe , z kajmakiem , krem kasztanowy , reflets de france , carrefour , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowa cukiernia , cukierenka , ciastka z kajmakiem , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , słodkości , do schrupania , deser , deser
gwiazdeczki kajmakowe , z kajmakiem , krem kasztanowy , reflets de france , carrefour , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowa cukiernia , cukierenka , ciastka z kajmakiem , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , słodkości , do schrupania , deser , deser


gwiazdeczki kajmakowe , z kajmakiem , krem kasztanowy , reflets de france , carrefour , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowa cukiernia , cukierenka , ciastka z kajmakiem , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , słodkości , do schrupania , deser , deser

gwiazdeczki kajmakowe , z kajmakiem , krem kasztanowy , reflets de france , carrefour , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowa cukiernia , cukierenka , ciastka z kajmakiem , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , słodkości , do schrupania , deser , deser

gwiazdeczki kajmakowe , z kajmakiem , krem kasztanowy , reflets de france , carrefour , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowa cukiernia , cukierenka , ciastka z kajmakiem , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , słodkości , do schrupania , deser , deser


Jak zrobić ciasteczka kajmakowe z kremem kasztanowym? 

CIASTO - mąkę przesiałam razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodałam pokrojone na kawałki zimne masło i roztarłam rękami aż powstał tzw. mokry piasek i kawałki tłuszczu były niewidoczne. Dodałam żółtka, pastę z wanilii i kajmak. Zagniotłam elastyczne, dość miękkie ciasto. Uformowałam je w dysk, zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na 30-60 minut.

Schłodzone ciasto rozwałkowałam na grubość 3 mm podsypując lekko mąką. Foremką w kształcie gwiazdy wycinałam ciasteczka. Powinna ich być parzysta ilość. W połowie ciastek wycięłam jeszcze na środku małe otworki-gwiazdki. Ciastka układałam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piekłam 10 minut w piekarniku nagrzanym do 160 st. C z włączonym termoobiegiem. Jeśli nie macie tej funkcji pieczcie ciastka w temp. 180st. C i wstawiajcie blaszki pojedynczo. Upieczone ciasteczka układałam delikatnie na kratce i zostawiłam do ostudzenia.

KREM - miękkie masło zmiksowałam aż zbielało i nabrało puszystości. Dodałam kajmak i krem kasztanowy. Miksowałam kilka chwil aż składniki się połączyły.

Ciasteczka z otworkami posmarowałam z wierzchu lukrem utartym z cukru pudru i soku cytrynowego. Część od razu, kiedy były jeszcze mokre, posypałam cukrem trzcinowym. Na pełne ciasteczka nakładałam na środek porcje przygotowanego kremu. Przykrywałam lukrowanymi ciastkami i lekko, delikatnie dociskałam.

Ciasteczka są gotowe do jedzenia zaraz po przygotowaniu, ale można je przechować kilka dni, oczywiście w chłodnym miejscu z uwagi na maślany krem.

gwiazdeczki kajmakowe , z kajmakiem , krem kasztanowy , reflets de france , carrefour , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowa cukiernia , cukierenka , ciastka z kajmakiem , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , słodkości , do schrupania , deser , deser
gwiazdeczki kajmakowe , z kajmakiem , krem kasztanowy , reflets de france , carrefour , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , domowa cukiernia , cukierenka , ciastka z kajmakiem , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , słodkości , do schrupania , deser , desery

8 komentarzy:

  1. pyszne ciasteczka kruche na święta muszą być

    OdpowiedzUsuń
  2. A czym mozna zastapic krem kasztanowy? Dać sam kajmak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masło z samym kajmakiem może dać zbyt rzadki krem, może dodać troszkę czekolady stopionej

      Usuń
    2. nutella + kajmak daje ciekawa kompozycje w smaku i dobrze skleja ciastka. Ciasteczka naprawde smaczne - ulubione moich wnuczek. Wesolych Swiat!

      Usuń
  3. Kochana Pyzo, poradź proszę jak obejść solone masło francuskie. Pozostałe składniki znalazłam bez problemu, ale masło muszę jakoś posolić sama. To francuskie czymś się wyróżniało? I ile mniej więcej dać soli, żeby wyszło jak trzeba?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to po prostu naturalne masło z dodatkiem soli więc spokojnie można wykorzystać nasze, polskie, zwykłe masło i dodać trochę soli do smaku bo i tak do wypieków słodkich dodaję się ją dla smaku - myślę, że 1/3-1/4 łyżeczki wystarczy

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...