Pulled beef - wyczesana wołowina długo pieczona

Przeważnie robię zakupy mając już w planach co przygotuję z konkretnych produktów. Tym razem było inaczej. W moje ręce trafił piękny kawałek rozbratla wołowego i nie mogłam mu się oprzeć. Jednak po powrocie do domu i przemyśleniu sprawy okazało się, że nie bardzo mam pomysł co z tego mięsa zrobić. Na szczęście następnego dnia będąc na warsztatach kulinarnych spotkałam znajomego mistrza od wołowiny, Grześka Łapanowskiego. Bez wahania poprosiłam o radę i dostałam kilka cennych wskazówek. 

I tak powstał pomysł na pulled beef czyli wyczesaną wołowinę. Dlaczego wyczesaną? Ano dlatego, że po długim pieczeniu jest bardzo mięciutka i włókna mięsa rozczesuje się, rozdziela na pasma, po prostu dwoma widelcami. Do mięsa musi być dobrze doprawiony sos i wtedy całość tworzy pyszne danie. Można je serwować na różne sposoby - ja podałam je z puree ziemniaczanym i duszoną kapustą czerwoną, ale świetnie sprawdzi się też jako wsad do dobrej bułki zamiast burgera. Możecie wierzyć lub nie, ale to mięso po prostu rozpływa się w ustach!

Podobne danie, nawet bardziej znane, to pulled pork czyli wyczesana wieprzowina. Jeśli jeszcze takiej nie robiliście to koniecznie musicie spróbować.

rozbratel wołowy długo duszony , wołowinka , wyczesane mięso , obiad , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa


Wołowina długo pieczona - Pulled beef

czas przygotowania: 20 minut + czas marynowania mięsa + 6 godzin pieczenia
składniki: 
  • ok. 1 kg wołowiny - u mnie rozbratel
  • 2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • 1 łyżeczka pieprz ziołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego demerara
  • 100 ml octu jabłkowego
  •  
  • 300 ml rosołu/bulionu wołowego
  •  
  • 2 łyżeczki sosu worcester 
  • kilka kropli sosu tabasco
  • do smaku - sól

rozbratel wołowy długo duszony , wołowinka , wyczesane mięso , obiad , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa
rozbratel wołowy długo duszony , wołowinka , wyczesane mięso , obiad , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa
rozbratel wołowy długo duszony , wołowinka , wyczesane mięso , obiad , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa
rozbratel wołowy długo duszony , wołowinka , wyczesane mięso , obiad , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa


Jak zrobić doskonałą pulled beef? 

Mięso opłukałam i dobrze osuszyłam. Czosnek obrałam z łupinek, pokroiłam i utarłam w moździerzu razem z pieprzem ziołowym, pieprzem młotkowanym oraz cukrem trzcinowym. Mieszanką natarłam dobrze mięso. Polałam je także domowym octem jabłkowym i ułożone w szczelnie zamykanym naczyniu odstawiłam do lodówki na 12 godzin.

Następnego dnia wyjęłam mięso z lodówki na godzinę przed planowanym pieczeniem. Przełożyłam do garnka żeliwnego. Wlałam bulion wołowy i zamknęłam garnek pokrywą. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 st. C. Wołowinę piekłam przez 6 godzin nie zmieniając temperatury pieca ani nie odkrywając mięsa.

Po 6 godzinach wyjęłam garnek z piekarnika - uwaga bo jest gorący! Powstały w garnku sos zlałam do rondelka. Zagotowałam i podgrzewałam aż odparowała mniej więcej 1/3-1/2 objętości. Dopiero wtedy doprawiłam sosem worcester, tabasco i solą - sos musi być dość słony bo mięso nie było wcześniej solone.

Upieczone mięso podzieliłam na włókna rozczesując je dwoma widelcami. Wlalam sos i wymieszałam wszystko dokładnie.

Pulled beef podałam z puree ziemniaczanym i jarzynką z duszonej czerwonej kapusty.

rozbratel wołowy długo duszony , wołowinka , wyczesane mięso , obiad , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa
rozbratel wołowy długo duszony , wołowinka , wyczesane mięso , obiad , domowe jedzenie , najlepsze przepisy , najsmaczniejsze dania , kuchnia domowa



Wołowinę podałam z puree ziemniaczanym i duszoną czerwoną kapustą.

11 komentarzy:

  1. przepysznie wygląda! od samego rana kusi Pani takimi smakowitościami

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładny sposób podania.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja uwielbiam Twoje przepisy!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. A ile czasu piec jak mam kawlek miesa o wadze 1450g?

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak mam kawałek 450g to ile piec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze mówiąc to do mniejszego kawałka niż 1 kg nie przymierzałabym się z tym przepisem, ale jeśli już to piecze się tyle samo albo niewiele mniej, bo temperatura ciągle niska i mięso musi być mięciutkie

      Usuń
  6. Mam wołowinę zrazową i pieczeniową, która będzie lepsza do tego przepisu. Obie ponad 800g.

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie piekę. Wygląda pysznie. Super blog 😊

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger