Ciasteczka cebulowe. Przekąska do piwa lub wina

Takie ciasteczka są świetne do piwa albo wina i idealnie sprawdzają się jako przekąska imprezowa. Są dowodem na to, że ciastka wcale nie muszą być słodkie żeby wszyscy się nimi zajadali. Te cebulowe krakersiki były już hitem niejednego towarzyskiego spotkania i zawsze goście dopraszali się o więcej.

Przed nami ostatni tydzień karnawału i na pewno w wielu domach będzie podczas weekendu wesoła zabawa. Zabawa zabawą, ale zawsze dobrze jest przygotować coś do jedzenia dla gości. Przekąski powinny być szybkie do zrobienia, smaczne i poręczne do zjadania. Na przykład takie jak paluchy francuskie, które robi się błyskawicznie. 

ciastka z cebulą , krakersy cebulowe , przekąski , na imprezę , do chrupania , małe co nieco , ciasteczka wytrawne , krakersiki ,


Ciasteczka cebulowe do piwa albo wina

czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia ciasta i pieczenia
składniki: 
  • 350 g mąki pszennej + trochę do podsypywania
  • 150 g masła
  • 100 g kremowego twarożku naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 
  • 1 łyżeczka kminku mielonego 
  • 250 g cebuli białej

ciastka z cebulą , krakersy cebulowe , przekąski , na imprezę , do chrupania , małe co nieco , ciasteczka wytrawne , krakersiki ,
ciastka z cebulą , krakersy cebulowe , przekąski , na imprezę , do chrupania , małe co nieco , ciasteczka wytrawne , krakersiki ,
ciastka z cebulą , krakersy cebulowe , przekąski , na imprezę , do chrupania , małe co nieco , ciasteczka wytrawne , krakersiki ,
ciastka z cebulą , krakersy cebulowe , przekąski , na imprezę , do chrupania , małe co nieco , ciasteczka wytrawne , krakersiki ,
ciastka z cebulą , krakersy cebulowe , przekąski , na imprezę , do chrupania , małe co nieco , ciasteczka wytrawne , krakersiki ,
ciastka z cebulą , krakersy cebulowe , przekąski , na imprezę , do chrupania , małe co nieco , ciasteczka wytrawne , krakersiki ,
ciastka z cebulą , krakersy cebulowe , przekąski , na imprezę , do chrupania , małe co nieco , ciasteczka wytrawne , krakersiki ,


Jak zrobić ciasteczka z cebulą? 

2 większe cebule obrałam i pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę. Mąkę przesiałam, dodałam zimne masło, proszek do pieczenia, sól, paprykę i kminek. Roztarłam rękami aż powstał tak jakby mokry piasek i grudki tłuszczu nie były wyczuwalne. Dodałam serek i jajko oraz cebulę, zagniotłam ciasto. Odłożyłam je do lodówki na 30 minut żeby nieco stężało.

Schłodzone ciasto podzieliłam na kilka mniejszych części. Podsypując mąką rozwałkowywałam każdą na cienki placek - im cieniej tym lepiej. Foremką wycinałam małe ciasteczka i układałam je gęsto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasteczka piekłam ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Są gotowe kiedy ładnie się zezłocą. Upieczone i ostudzone przechowuję w szczelnie zamykanym pojemniku żeby nie zwilgotniały.

ciastka z cebulą , krakersy cebulowe , przekąski , na imprezę , do chrupania , małe co nieco , ciasteczka wytrawne , krakersiki ,


22 komentarze:

  1. Ojej jaki fajny przepis :) I znów zapisuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają cudownie i z pewnością tak smakują! Upiekę na pewno. Nie lubię chipsów a to super alternatywa i jaka zdrowa. Dziękuję z kolejny, super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo fajne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobre,robiłam też w wersji z podsmażoną cebulą i chyba lepsze

    OdpowiedzUsuń
  5. Co zamiast kminku? :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lubię kminek za jego charakterystyczny smak, który z cebulą dobrze się komponuje, ale jeśli trzeba zamienić bo ktoś nie lubi to może tymianek albo nawet rozmaryn

      Usuń
  6. Dzisiaj zaserwuje że z okazji dnia chłopaka😃 mam ich dwóch w domu. Świetny przepis😃

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakiego twarożku użyć najlepiej ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to powinien być naturalny serek biały, kremowy czyli bez grudek

      Usuń
    2. A czy może to być taki ser sałatkowo-kanapkowy? Jest gładki...

      Usuń
    3. Tak, tylko jeśli jest doprawiony czymś to uważaj na ilość przypraw w przepisie

      Usuń
  8. Smakowite te ciasteczka. Super przekaska :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam W piekarniku drugą partia a pierwszej już prawie nie ma😁😁😁
    Smakowa mistrzostwo!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Rewolucja moja rodzinka zachwycona. Mąż powiedział że lepsze niż czipsy

    OdpowiedzUsuń
  11. A jaki duzy ten serek ma byc ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O jaki serek pytasz? Ilości wszystkich składników są podane wyżej we wpisie

      Usuń
  12. Super przepis i gdyby nie ta mąka,której nie mam w tej chwili to już bym się brała do pracy:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger