Ciasteczka cebulowe. Przekąska do piwa lub wina
Takie ciasteczka są świetne do piwa albo wina i idealnie sprawdzają się jako przekąska imprezowa. Są dowodem na to, że ciastka wcale nie muszą być słodkie żeby wszyscy się nimi zajadali. Te cebulowe krakersiki były już hitem niejednego towarzyskiego spotkania i zawsze goście dopraszali się o więcej.
Przed nami ostatni tydzień karnawału i na pewno w wielu domach będzie podczas weekendu wesoła zabawa. Zabawa zabawą, ale zawsze dobrze jest przygotować coś do jedzenia dla gości. Przekąski powinny być szybkie do zrobienia, smaczne i poręczne do zjadania. Na przykład takie jak paluchy francuskie, które robi się błyskawicznie.
Ciasteczka cebulowe do piwa albo wina
czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia ciasta i pieczenia
składniki:
Jak zrobić ciasteczka z cebulą?
2 większe cebule obrałam i pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę. Mąkę przesiałam, dodałam zimne masło, proszek do pieczenia, sól, paprykę i kminek. Roztarłam rękami aż powstał tak jakby mokry piasek i grudki tłuszczu nie były wyczuwalne. Dodałam serek i jajko oraz cebulę, zagniotłam ciasto. Odłożyłam je do lodówki na 30 minut żeby nieco stężało.
Schłodzone ciasto podzieliłam na kilka mniejszych części. Podsypując mąką rozwałkowywałam każdą na cienki placek - im cieniej tym lepiej. Foremką wycinałam małe ciasteczka i układałam je gęsto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piekłam ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Są gotowe kiedy ładnie się zezłocą. Upieczone i ostudzone przechowuję w szczelnie zamykanym pojemniku żeby nie zwilgotniały.
Przed nami ostatni tydzień karnawału i na pewno w wielu domach będzie podczas weekendu wesoła zabawa. Zabawa zabawą, ale zawsze dobrze jest przygotować coś do jedzenia dla gości. Przekąski powinny być szybkie do zrobienia, smaczne i poręczne do zjadania. Na przykład takie jak paluchy francuskie, które robi się błyskawicznie.
Ciasteczka cebulowe do piwa albo wina
czas przygotowania: 20 minut + czas chłodzenia ciasta i pieczenia
składniki:
- 350 g mąki pszennej + trochę do podsypywania
- 150 g masła
- 100 g kremowego twarożku naturalnego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 250 g cebuli białej
Jak zrobić ciasteczka z cebulą?
2 większe cebule obrałam i pokroiłam w bardzo drobną kosteczkę. Mąkę przesiałam, dodałam zimne masło, proszek do pieczenia, sól, paprykę i kminek. Roztarłam rękami aż powstał tak jakby mokry piasek i grudki tłuszczu nie były wyczuwalne. Dodałam serek i jajko oraz cebulę, zagniotłam ciasto. Odłożyłam je do lodówki na 30 minut żeby nieco stężało.
Schłodzone ciasto podzieliłam na kilka mniejszych części. Podsypując mąką rozwałkowywałam każdą na cienki placek - im cieniej tym lepiej. Foremką wycinałam małe ciasteczka i układałam je gęsto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka piekłam ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Są gotowe kiedy ładnie się zezłocą. Upieczone i ostudzone przechowuję w szczelnie zamykanym pojemniku żeby nie zwilgotniały.
Ojej jaki fajny przepis :) I znów zapisuję.
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie i z pewnością tak smakują! Upiekę na pewno. Nie lubię chipsów a to super alternatywa i jaka zdrowa. Dziękuję z kolejny, super przepis :)
OdpowiedzUsuńRewelacja! zapisuję sobie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
OdpowiedzUsuńDobre,robiłam też w wersji z podsmażoną cebulą i chyba lepsze
OdpowiedzUsuńCo zamiast kminku? :(
OdpowiedzUsuńLubię kminek za jego charakterystyczny smak, który z cebulą dobrze się komponuje, ale jeśli trzeba zamienić bo ktoś nie lubi to może tymianek albo nawet rozmaryn
UsuńDzisiaj zaserwuje że z okazji dnia chłopaka😃 mam ich dwóch w domu. Świetny przepis😃
OdpowiedzUsuńJakiego twarożku użyć najlepiej ?
OdpowiedzUsuńto powinien być naturalny serek biały, kremowy czyli bez grudek
UsuńA czy może to być taki ser sałatkowo-kanapkowy? Jest gładki...
UsuńTak, tylko jeśli jest doprawiony czymś to uważaj na ilość przypraw w przepisie
UsuńSmakowite te ciasteczka. Super przekaska :-)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały 😊
UsuńMniam W piekarniku drugą partia a pierwszej już prawie nie ma😁😁😁
OdpowiedzUsuńSmakowa mistrzostwo!!!
Bardzo się cieszę, że smakowało 😊
UsuńRewolucja moja rodzinka zachwycona. Mąż powiedział że lepsze niż czipsy
OdpowiedzUsuńA jaki duzy ten serek ma byc ?
OdpowiedzUsuńO jaki serek pytasz? Ilości wszystkich składników są podane wyżej we wpisie
UsuńSuper przepis i gdyby nie ta mąka,której nie mam w tej chwili to już bym się brała do pracy:)
OdpowiedzUsuńzwykła mąką...
Usuń