Ciasteczka serowe imprezowe
Naszło mnie na pieczenie ciasteczek a to przeważnie takie zimowe zajęcie. Jednak miałam wielką ochotę upiec coś do pochrupania więc zagniotłam szybko ciasto, wyciągnęłam wałek i niedużą foremkę, i do roboty!
Po 30 minutach moje pyszne ciasteczka były upieczone i przydadzą się wieczorem bo mają wpaść znajomi. Jesteście ciekawi jakie ciastka upiekłam tym razem? Przepis już czeka na Was pod zdjęciem.
Żeby ciasteczka miały z wierzchu ładną fakturę można potraktować je tłuczkiem do mięsa - zobacz jak ładnie będą wyglądać.
Ciasteczka szafirowe do piwa lub wina
czas przygotowania: ok. 10 minut + czas pieczenia
składniki:
Jak zrobić kruche ciasteczka z żółtym serem?
Ser starłam na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej. Dodałam pokrojone na nieduże kawałki masło, przesianą mąkę, sól i paprykę. Zamiast papryki wędzonej w proszku można dodać sproszkowane chili albo pieprz cayenne, ale tylko 1/4 łyżeczki żeby ciasteczka nie były zbyt pikantne. Składniki roztarłam rękami aż masło połączyło się z serem i mąką. Ponieważ masa była dość sypka wbiłam jajko i zagniotłam gładkie ciasto. Można je zawinąć w folię i odłożyć do schłodzenia, ale nie jest to wcale konieczne.
Żeby było wygodniej podzieliłam sobie ciasto na 4 części. Każdą rozwałkowywałam na placek grubości ok. 3 mm, leciutko tylko podsypując mąką. Małą foremką wykrawałam ciasteczka. Można zrobić to kieliszkiem albo po prostu pokroić placek nożem na nieduże prostokąty. Wycięte ciasteczka układałam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piekłam ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ciasteczka powinny tylko lekko się zezłocić.
Jeśli lubicie przegryzać sobie takie wytrawne ciasteczka przy piwie to spróbujcie też Ciasteczek parmezanowych - pyszne są! Oba rodzaje są doskonałą przekąską podczas przyjacielskich spotkań przy kufelku piwa albo kieliszku wina. Wierzcie mi, że Wasi znajomi zakochają się w nich!
Po 30 minutach moje pyszne ciasteczka były upieczone i przydadzą się wieczorem bo mają wpaść znajomi. Jesteście ciekawi jakie ciastka upiekłam tym razem? Przepis już czeka na Was pod zdjęciem.
Żeby ciasteczka miały z wierzchu ładną fakturę można potraktować je tłuczkiem do mięsa - zobacz jak ładnie będą wyglądać.
Ciasteczka szafirowe do piwa lub wina
czas przygotowania: ok. 10 minut + czas pieczenia
składniki:
- 190 g sera żółtego Szafir
- 120 g masła
- 240 g mąki pszennej tortowej
- 1 średnie jajko
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku
Jak zrobić kruche ciasteczka z żółtym serem?
Ser starłam na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej. Dodałam pokrojone na nieduże kawałki masło, przesianą mąkę, sól i paprykę. Zamiast papryki wędzonej w proszku można dodać sproszkowane chili albo pieprz cayenne, ale tylko 1/4 łyżeczki żeby ciasteczka nie były zbyt pikantne. Składniki roztarłam rękami aż masło połączyło się z serem i mąką. Ponieważ masa była dość sypka wbiłam jajko i zagniotłam gładkie ciasto. Można je zawinąć w folię i odłożyć do schłodzenia, ale nie jest to wcale konieczne.
Żeby było wygodniej podzieliłam sobie ciasto na 4 części. Każdą rozwałkowywałam na placek grubości ok. 3 mm, leciutko tylko podsypując mąką. Małą foremką wykrawałam ciasteczka. Można zrobić to kieliszkiem albo po prostu pokroić placek nożem na nieduże prostokąty. Wycięte ciasteczka układałam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piekłam ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ciasteczka powinny tylko lekko się zezłocić.
Jeśli lubicie przegryzać sobie takie wytrawne ciasteczka przy piwie to spróbujcie też Ciasteczek parmezanowych - pyszne są! Oba rodzaje są doskonałą przekąską podczas przyjacielskich spotkań przy kufelku piwa albo kieliszku wina. Wierzcie mi, że Wasi znajomi zakochają się w nich!
Jakie słodkie te ciasteczka :) z chęcią kilka bym porwała i zjadła :)
OdpowiedzUsuńsłodkie? a nie ma w nich ani grama cukru!
UsuńChyba chodziło o wygląd haha :) Dla mnie też są słodkie (z wyglądu) i chętnie bym schrupała! Przepis zapisuję :)
UsuńWyglądają pysznie. Dobrze że podałaś wskazówkę co mozna dodać za miast wędzonej papryki za którą nie przepadam ;)
OdpowiedzUsuńspokojnie możesz dać chili mielone, ale mniej niż ja tej wędzonej bo będą za ostre
UsuńPyzeńko,
OdpowiedzUsuńciasteczka piękne i będą jak znalazł na sobotnie spotkanie z przyjaciółmi (finał piłkarskiej Ligi Mistrzów).
Uwielbiam wędzoną paprykę, tylko którą poleciłabyś dodać do ciasteczek: słodką, pikantną czy półostrą (pośrednią między słodką i ostrą)?
Pozdrawiam,
Marta Schweizer z Poznania
moja jest dość ostra i ciasteczka wyszły z takim lekkim posmakiem ostrości, który czuje się dopiero po chwili
UsuńSmacznie ;)
OdpowiedzUsuńJutro je robię :)
OdpowiedzUsuńNie dość, że pyszne to jeszcze świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, taki trochę zamiennik krakersów. Muszę wypróbować. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPrzepis cudownie prosty [nawet mnie wyszły super krakersy]. Nie miałam opcji zakupu sera Szafir, więc użyłam innego typu parmezan-- tj sera Stary Olęder z pewnej znanej sieci marketów. Mąż powiedział, że ciut za słone-- może Olęder jest bardziej słony niż Szafir, więc następnym razem nie dodam soli. Dziękuję bardzo za ten przepis!
OdpowiedzUsuńser Olęder jest rzeczywiście bardziej słony, Szafir jest słodkawy, delikatniejszy - cieszę się, że mimo tego ciasteczka smakowały
UsuńWyszły super!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę
Usuńtakie ciasteczka z 2 tygodnie można trzymać czy raczej tyle to za długo?
OdpowiedzUsuńpiekę je przeważnie 1-2 dni przed planowanym podaniem, ale myślę, że w szczelnie zamykanym pojemniku poleżą 2 tygodnie, jeśli ich wcześniej nie zjecie
Usuńmam zamiar je upiec kolejny raz. I mam pytanie techniczne, jako że nie jestem doswiadczony w pieczeniu. Za pierwszym miałem 2 blachy i piekłem je każdą osobno na 3 poziomie. Czy mozna je piec 2 blachy równoczesnie? jedna dać na 3 poziom a następną na 2 poziom piekarnika? byłoby szybciej, czy tak nie da rady piec? dzieki! ciasteczka b. smaczne, M.
UsuńMożna, ale radziłbym zrobić to włączając termoobieg przy jednoczesnym zmniejszeniu temperatury piekarnika o 20 st.C
Usuń