Ciasteczka serowe imprezowe

Naszło mnie na pieczenie ciasteczek a to przeważnie takie zimowe zajęcie. Jednak miałam wielką ochotę upiec coś do pochrupania więc zagniotłam szybko ciasto, wyciągnęłam wałek i niedużą foremkę, i do roboty! 

Po 30 minutach moje pyszne ciasteczka były upieczone i przydadzą się wieczorem bo mają wpaść znajomi. Jesteście ciekawi jakie ciastka upiekłam tym razem? Przepis już czeka na Was pod zdjęciem. 

Żeby ciasteczka miały z wierzchu ładną fakturę można potraktować je tłuczkiem do mięsa - zobacz jak ładnie będą wyglądać.

ciastka , krakersy , z serem , przekąski do piwa , przekąski do wina , na imprezę

Ciasteczka szafirowe do piwa lub wina

czas przygotowania: ok. 10 minut + czas pieczenia
składniki: 
  • 190 g sera żółtego Szafir 
  • 120 g masła 
  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 1 średnie jajko 
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej w proszku

ciastka , krakersy , z serem , przekąski do piwa , przekąski do wina , na imprezę
ciastka , krakersy , z serem , przekąski do piwa , przekąski do wina , na imprezę
ciastka , krakersy , z serem , przekąski do piwa , przekąski do wina , na imprezę

Jak zrobić kruche ciasteczka z żółtym serem?

Ser starłam na najmniejszych oczkach tarki jarzynowej. Dodałam pokrojone na nieduże kawałki masło, przesianą mąkę, sól i paprykę. Zamiast papryki wędzonej w proszku można dodać sproszkowane chili albo pieprz cayenne, ale tylko 1/4 łyżeczki żeby ciasteczka nie były zbyt pikantne. Składniki roztarłam rękami aż masło połączyło się z serem i mąką. Ponieważ masa była dość sypka wbiłam jajko i zagniotłam gładkie ciasto.  Można je zawinąć w folię i odłożyć do schłodzenia, ale nie jest to wcale konieczne.

Żeby było wygodniej podzieliłam sobie ciasto na 4 części. Każdą rozwałkowywałam na placek grubości ok. 3 mm, leciutko tylko podsypując mąką. Małą foremką wykrawałam ciasteczka. Można zrobić to kieliszkiem albo po prostu pokroić placek nożem na nieduże prostokąty. Wycięte ciasteczka układałam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.

Piekłam ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ciasteczka powinny tylko lekko się zezłocić.

Jeśli lubicie przegryzać sobie takie wytrawne ciasteczka przy piwie to spróbujcie też Ciasteczek parmezanowych - pyszne są! Oba rodzaje są doskonałą przekąską podczas przyjacielskich spotkań przy kufelku piwa albo kieliszku wina. Wierzcie mi, że Wasi znajomi zakochają się w nich!

ciastka , krakersy , z serem , przekąski do piwa , przekąski do wina , na imprezę


19 komentarzy:

  1. Jakie słodkie te ciasteczka :) z chęcią kilka bym porwała i zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. słodkie? a nie ma w nich ani grama cukru!

      Usuń
    2. Chyba chodziło o wygląd haha :) Dla mnie też są słodkie (z wyglądu) i chętnie bym schrupała! Przepis zapisuję :)

      Usuń
  2. Wyglądają pysznie. Dobrze że podałaś wskazówkę co mozna dodać za miast wędzonej papryki za którą nie przepadam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. spokojnie możesz dać chili mielone, ale mniej niż ja tej wędzonej bo będą za ostre

      Usuń
  3. Pyzeńko,
    ciasteczka piękne i będą jak znalazł na sobotnie spotkanie z przyjaciółmi (finał piłkarskiej Ligi Mistrzów).
    Uwielbiam wędzoną paprykę, tylko którą poleciłabyś dodać do ciasteczek: słodką, pikantną czy półostrą (pośrednią między słodką i ostrą)?

    Pozdrawiam,
    Marta Schweizer z Poznania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. moja jest dość ostra i ciasteczka wyszły z takim lekkim posmakiem ostrości, który czuje się dopiero po chwili

      Usuń
  4. Nie dość, że pyszne to jeszcze świetnie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł, taki trochę zamiennik krakersów. Muszę wypróbować. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepis cudownie prosty [nawet mnie wyszły super krakersy]. Nie miałam opcji zakupu sera Szafir, więc użyłam innego typu parmezan-- tj sera Stary Olęder z pewnej znanej sieci marketów. Mąż powiedział, że ciut za słone-- może Olęder jest bardziej słony niż Szafir, więc następnym razem nie dodam soli. Dziękuję bardzo za ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ser Olęder jest rzeczywiście bardziej słony, Szafir jest słodkawy, delikatniejszy - cieszę się, że mimo tego ciasteczka smakowały

      Usuń
  7. Wyszły super!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. takie ciasteczka z 2 tygodnie można trzymać czy raczej tyle to za długo?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. piekę je przeważnie 1-2 dni przed planowanym podaniem, ale myślę, że w szczelnie zamykanym pojemniku poleżą 2 tygodnie, jeśli ich wcześniej nie zjecie

      Usuń
    2. mam zamiar je upiec kolejny raz. I mam pytanie techniczne, jako że nie jestem doswiadczony w pieczeniu. Za pierwszym miałem 2 blachy i piekłem je każdą osobno na 3 poziomie. Czy mozna je piec 2 blachy równoczesnie? jedna dać na 3 poziom a następną na 2 poziom piekarnika? byłoby szybciej, czy tak nie da rady piec? dzieki! ciasteczka b. smaczne, M.

      Usuń
    3. Można, ale radziłbym zrobić to włączając termoobieg przy jednoczesnym zmniejszeniu temperatury piekarnika o 20 st.C

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger