wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

wtorek, 23 lutego 2016

Pulpety wołowo-gryczane z puree marchewkowym i zielonymi warzywami

Delikatne pulpety z chudego mięsa wołowego, ugotowane razem z pyszną kaszą gryczaną. Użyłam niepalonej bo jest dużo zdrowsza. Pulpety podałam na gładkim puree z marchewki a całość uzupełniły zielone, krótko duszone warzywa. Do doprawienia użyłam orientalnych przypraw i mięty dzięki czemu obiad był aromatyczny i pyszny. 

pulpety wołowo gryczane , puree z marchewki , zielone warzywa ,fasolka szparagowa , cukinia , wolowina qmp , kasza gryczana , obiad dla seniora , smaki dobrego życia , sokołów , danie obiadowe , warzywa , mięso wołowe , karczek wołowy , przyprawy orientalne


Ten pyszny obiad przygotowałam dla 4 osób, specjalnie dedykując go starszym członkom rodziny. Jest tak skomponowany żeby dostarczać odpowiednich składników potrzebnych właśnie osobom starszym. O założeniach diety odpowiedniej dla seniorów pisałam już na blogu, ale warto przypomnieć sobie kilka zasad.

Przy planowaniu posiłków dla osób starszych warto pamiętać o tym żeby były kolorowe, apetyczne i urozmaicone, ale nie bardzo obfite. Unikajmy smażenia - mięso, oczywiście najlepiej chude, lepiej udusić, upiec czy ugotować. Ogólnie wszystko powinno być dość łatwe do gryzienia, ale warzyw nie rozgotowujmy bo podczas długiej obróbki tracą wiele witamin. Twardsze warzywa korzeniowe można podać w postaci puree. Pamiętajmy o wartościowych kaszach, które zawsze i każdemu dostarczają cennych mikroelementów i błonnika - to właśnie nimi lepiej zastąpić ziemniaki czy kluski. Potrawy nie mogą być mdłe i nijakie, ale żeby zmniejszyć ilość soli dodawanej do potraw bez uszczerbku dla smaku wykorzystujmy dostępne już powszechnie zioła i naturalne przyprawy. Dzięki nim każde danie będzie smaczne i pachnące. Przypominam też, że każdy, niezależnie od wieku, powinien pić odpowiednią ilość wody w ciągu dnia a osoby starsze często o tym zapominają co grozi odwodnieniem.

Więcej porad dietetyka i przepisów przygotowanych specjalnie z myślą o seniorach znajdziecie na stronie serwisu Smaki dobrego życia. 

pulpety wołowo gryczane , puree z marchewki , zielone warzywa ,fasolka szparagowa , cukinia , wolowina qmp , kasza gryczana , obiad dla seniora , smaki dobrego życia , sokołów , danie obiadowe , warzywa , mięso wołowe , karczek wołowy , przyprawy orientalne


Pulpety z wołowiny i kaszy, na puree marchewkowym, z dodatkiem zielonych warzyw

czas przygotowania:  ok. 1 godziny
składniki na 4 porcje:
  • PULPETY - 300 g karkówki wołowej Uczta Kulinarna Sokołów S.A.
  • 100 g suchej kaszy gryczanej niepalonej 
  • 100 ml wody do kaszy 
  • 2 łyżki posiekanej cebuli
  • 2 łyżki zmielonych ziaren złotego lnu
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminy rzymskiego 
  • 1 łyżeczka suszonych listków mięty
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 średnie jajko 
  • 1/2 l bulionu jarzynowego albo wołowego

  • PUREE - 600 g marchewki
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 łyżka oleju roślinnego 
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/5 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/5 łyżeczki mielonego imbiru
  • do smaku - odrobina soli i ew. cukru

  • WARZYWA - 400 g zielonej fasolki szparagowej, może być mrożona
  • 1 średnia, szczupła, zielona cukinia 
  • 1 łyżka oleju 
  • do smaku -odrobina soli i ew. cukru
  •  
  • dodatkowo - kilka gałązek świeżej mięty 


pulpety wołowo gryczane , puree z marchewki , zielone warzywa ,fasolka szparagowa , cukinia , wolowina qmp , kasza gryczana , obiad dla seniora , smaki dobrego życia , sokołów , danie obiadowe , warzywa , mięso wołowe , karczek wołowy , przyprawy orientalne
pulpety wołowo gryczane , puree z marchewki , zielone warzywa ,fasolka szparagowa , cukinia , wolowina qmp , kasza gryczana , obiad dla seniora , smaki dobrego życia , sokołów , danie obiadowe , warzywa , mięso wołowe , karczek wołowy , przyprawy orientalne
pulpety wołowo gryczane , puree z marchewki , zielone warzywa ,fasolka szparagowa , cukinia , wolowina qmp , kasza gryczana , obiad dla seniora , smaki dobrego życia , sokołów , danie obiadowe , warzywa , mięso wołowe , karczek wołowy , przyprawy orientalne


Jak zrobić pulpety z mięsa mielonego i kaszy gryczanej? 

Mięso oczyściłam z błonek i żyłek. Zmieliłam w maszynce do mięsa. Kaszę przesypałam do rondelka, zalałam wodą i gotowałam aż wchłonęła płyn - powinna być jeszcze twardawa. Przestudziłam ją i dodałam do zmielonego mięsa. Wbiłam jajko. Dodałam odrobinę zimnej wody, mielony len i drobno posiekaną cebulę oraz przyprawy. Wyrabiałam masę aż stała się zwarta i kleista. Rękami zwilżonymi zimną wodą nabierałam porcje mięsa i formowałam w kule wielkości dużych orzechów włoskich. Z tej ilości składników zrobiłam 12 takich mięsnych kulek.

W szerokim rondlu zagotowałam bulion. Włożyłam pulpety i dusiłam je na malutkim ogniu, pod przykryciem, przez ok. 20 minut. W połowie duszenia obróciłam je, ale trzeba to robić ostrożnie bo są bardzo delikatne i mogą się rozpaść.

Jak zrobić puree z marchewki? 

Marchewkę oczyściłam, obrałam i pokroiłam w kostkę. Dusiłam ją krótko z dodatkiem wody, oleju i odrobiny cukru oraz soli. Kiedy nieco zmiękła zmiksowałam na gładkie puree. Doprawiłam do smaku kurkumą, cynamonem i imbirem.

Jak przygotować zielone warzywa? 

Cukinie umyłam i osuszyłam. Obieraczką do warzyw pocięłam ją wzdłuż na szerokie wstążki, razem ze skórką. Mrożoną fasolkę wsypałam do rondla. Wlałam kilka łyżek wody  i 1 łyżkę oleju. Dusiłam kilka minut aż nieco zmiękła, ale była jędrna. Pod koniec duszenia na wierzchu ułożyłam paski cukinii - jest cienko pokrojona więc udusi się dosłownie w 2 minuty. Na koniec oprószyłam warzywa odrobinką soli i szczyptą cukru.

Jak podać danie obiadowe?

Na środek talerzy nałożyłam porcje puree z marchewki. Na puree ułożyłam po 3 pulpety, polewając je niewielką ilością bulionu, w którym się dusiły. Mięso i marchewkę obłożyłam fasolką i wstążkami cukinii. Całość posypałam posiekaną miętą.

pulpety wołowo gryczane , puree z marchewki , zielone warzywa ,fasolka szparagowa , cukinia , wolowina qmp , kasza gryczana , obiad dla seniora , smaki dobrego życia , sokołów , danie obiadowe , warzywa , mięso wołowe , karczek wołowy , przyprawy orientalne

3 komentarze:

  1. Ależ smacznie się czyta i ogląda :i na pewno warto ugotować !Danka

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie! na pewno spróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...