wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładowanie...

środa, 21 września 2016

Grzyby gatunkami. Piestrzyca kędzierzawa

Piestrzyca kędzierzawa Helvella crispa jest grzybem jadalnym, ale właściwie nie ma ani smaku ani zapachu, tylko kruchy i cienki miąższ więc nie warto jej zbierać. Ale warto ją poznać bo ciekawy świat grzybów to nie tylko te gatunki, które najchętniej zjadamy. 

Co do jadalności tego gatunku zdania są podzielone. Część źródeł podaje, że jest to grzyb jadalny, inne że nie. Zgodność jest w kwestii tego, że jeśli ktoś koniecznie chce skonsumować to powinien najpierw dobrze go obgotować. Tylko czy warto wkładać go do koszyka a potem próbować skoro jest tyle innych, smacznych grzybów? 

piestrzyca kędzierzawa, grzyby gatunkami, atlas grzybów


Owocnik piestrzycy kędzierzawej może mieć nawet 15 cm wysokości, z czego 10 przypada na trzon. Całość dość cienka i krucha, koloru białawego.


Kapelusz jest kędzierzawy i ma nieregularne klapy, brzegi raczej wolne, ale czasami zrośnięte z trzonem. Kształtem czasami przypomina siodło. Strona zewnętrzna, rodzajna biaława lub bladożółta. Strona wewnętrzna jasnożółta lub brązowawa.

Trzon piestrzycy kędzierzawej jest nieregularnie walcowaty, głęboko wzdłużnie żeberkowany, z podłużnymi jamkami. Pośrodku zgrubiały a cieńszy ku dołowi, komorowato pusty w środku. Koloru białawego

Miąższ kruchy, biało-wodnisty. W kapeluszu bardziej łamliwy, w trzonie elastyczniejszy, nieco łykowaty. Zapach i smak niewyraźne. Stare owocniki mają mdlący, słodki zapach.

Grzyb w różnych atlasach określany jako jadalny lub nie.  

Piestrzyce kędzierzawe wyrastają od lipca do października. zwykle pojedynczo lub w małych grupkach. Można je spotkać w lasach liściastych, przy leśnych drogach, w zaroślach, między resztkami roślin. Rzadko pojawiają się też w lasach iglastych. To saprofity rosnące na ziemi.

piestrzyca kędzierzawa, grzyby gatunkami, atlas grzybów
piestrzyca kędzierzawa, grzyby gatunkami, atlas grzybów

źródło : B. Gumińska, W. Wojewoda „Grzyby i ich oznaczanie”
M. Fluck „Atlas grzybów. Oznaczanie, zbiór, użytkowanie”
 

E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006 
W. Wojewoda „Krytyczna lista wielkoowocnikowych grzybów podstawkowych Polski” IB PAN, Kraków 2003  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz, ale nie dodawaj w nim linku do swojej strony. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...