wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładuję...

Grzyby gatunkami

Zaczęłam tworzyć dział przedstawiający różne gatunki grzybów - z krótkim opisem owocnika, miejsca i czasu występowania, zdjęciami i ew. linkami do przepisów z ich wykorzystaniem jeśli jest to grzyb jadalny. Być może pojawią się też grzyby niejadalne, które spotkam podczas grzybobrań czy leśnych spacerów. Z czasem będą pojawiać się kolejne posty o rosnących właśnie grzybach oraz podpowiedzi czy i co można z nich zrobić. . . Opisy ułożone są według nazw, alfabetycznie, najpierw grzyby jadalne a niżej niejadalne.

Innych informacji na temat grzybów szukajcie w dziale O grzybach mniej lub bardziej poważnie 

                       MÓJ MAŁY ATLAS GRZYBÓW 

Grzyby jadalne  

Boczniaki ostrygowate







Borowiec dęty - maślak dęty

Borowik brunatny = podgrzybek









 Borowik ceglastopory = ceglaś, pociec, pociek 








Borowik górski







 

Borowik szlachetny = prawdziwek 








 Borowik usiatkowany - siatkuś







 Borowik wysmukły - borowik wrzosowy, złotak wyniosły









 

Borowik zajęczy = zajączek




Czarka austriacka








 Czasznica oczkowata












Czernidłak kołpakowaty = kołpak









Czubajki - kania, gwiaździsta, beżowa, czerwieniejąca









 Drobnołuszczak jeleni = łuskowiec jeleni








 
 
Dzieżka pomarańczowa






Galaretek kolczasty










  Gąska zielonka = prośnianka, zieleniatka










Gąsówka fioletowawa = gąsówka naga









 Gęśnica wiosenna = majówka wiosenna









 Gołąbek grynszpanowy = gołąbek białozielonawy 





 Klejówka różowa







 Kolczak obłączasty







 Kolczak rudawy 





 Koźlarz babka i rodzina










 Koźlarz pomarańczowożółty









 
 Krążkownica wrębiasta 





 Krążkówka żyłkowana







Lakówka ametystowa 





 Lejkowce dęte - kominki










Lejkówka szarawa = gąsówka mglista  







 Łopatnica żółtawa



Łuszczak zmienny










 Łycznik późny










  Łysiczka niebieskozielona = pierścieniak grynszpanowy









 Maślak pstry = jakubek, bagniak










Maślak sitarz









Maślak zwyczajny







 Mitrówka półwolna = smardz półwolny








Mleczaj przydymiony 











 Mleczaj smaczny = krówka , rydz czerwony 




Muchomor czerwieniejący 










Muchomor mglejarka = muchomor szarawy
Muchomor rdzawobrązowy = panienka





 Naparstniczka stożkowata










 Naziemek ceglasty - bielaczek pozrastany 









Opieńki







  Ozorek dębowy






 Piaskowiec kasztanowaty


 Piaskowiec modrzak






 Piestrak jadalny , piestrówka









Piestrzenica olbrzymia i piestrzenica kasztanowata = babie uszy
Pieprznik jadalny = kurka 










Pieprznik trąbkowy i Pieprznik żółtawy = trąbki 







Płachetka zwyczajna = kołpak, niemka, turek  






 Płomiennica zimowa - zimówka aksamitnotrzonowa
 Płomykowiec galaretowaty , płomykówka 









Pochwiak jedwabnikowy 







 Podblaszek gromadny - kępkowiec jasnobrązowy

Rycerzyk czerwonozłoty










Rydze - mleczaj rydz, mleczaj jodłowy, mleczaj świerkowy









 Sarniak = sarna 









 Siatkoblaszek maczugowaty = siatkolist maczugowaty










 Siedzuń jodłowy = szmaciak jodłowy 









 Siedzuń sosnowy = szmaciak gałęzisty







 Smardz jadalny - smardz zwyczajny




Smardz stożkowaty 



Smardzówka czeska




 Soplówka jeżowata 







Soplówka bukowa = soplówka gałęzista 









Szyszkówka świerkowa 










 Trzęsak listkowaty 









Twardzioszek przydrożny = przydróżka  








twardówka anyżkowa
Twardówka anyżkowa = twardówka muszlowata 


ucho-judasza, uszak, grzybyUszak bzowy = ucho bzowe , ucho Judasza 









żagiew-łuskowata, grzyby, nadrzewniaki
Żagiew łuskowata








 


Żółciak siarkowy

Grzyby niejadalne 

 Białokrowiak olbrzymi




 Białoporek brzozowy

 Borowik żółtopory, borowik grubotrzonowy






Czareczka czarniutka - uszko czarne 






 Garstnica wypaleniskowa

 
 Goryczak żółciowy - "szatan"



 Grzybiec purpurowozarodnikowy 








Grzybolubka purchawkowata = nicniczka purchawkowata 

 Kolczakówka kroplista

 Kubek prążkowany





 Lisówka pomarańczowa






 Łuszczeniec klonowy







 Łysiczka ceglasta - maślanka ceglasta










 Naziemek zielonawy








 Maczużnik wysmukły






 Mleczaj wełnianka 






 Muchomor czerwony






 Muchomor cytrynowy






 

 Muchomor zielonawy - muchomor sromotnikowy  






 Nagoć sawinowa 








 Okratek australijski - kwiatowiec australijski





Pieniążnica szerokoblaszkowa , monetka szerokoblaszkowa




 Piestrzyca kędzierzawa





  Pięknoróg największy, pięknoróg lepki







 Pniarek obrzeżony




 Ponurnik aksamitny, krowiak aksamitnotrzonowy





Rozszczepka pospolita





 Sromotnik smrodliwy , sromotnik bezwstydny 







 Stułka trwała - stułka piaskowa

 
Szyszkogłówka kolczasta = szyszkolubka kolczasta






 Szyszkowiec łuskowaty










 Świecznica rozgałęziona






 Trzęsak pomarańczowożółty







Twardziak muszlowy












Zbieram tylko te grzyby, które dobrze znam. Jeśli chociaż jedna wątpliwość przemknie mi przez głowę w czasie grzybobrania to takiego grzyba zostawiam w lesie. Pamiętajcie, że to bardzo zmienne organizmy -  kolory, kształty czy zapach zmieniają się w zależności od miejsca występowania czy pogody więc trzeba zachować czujność i po prostu myśleć. Najważniejsze jest nasze zdrowie i życie a nie pełen kosz. 

Warto do lasu zabierać ze sobą aparat fotograficzny i nieznane grzyby mądrze fotografować czyli nie tylko ogólny wygląd grzyba, ale także zbliżenia jego spodu kapelusza, trzonka, miejsca w jakim go znaleźliśmy.W domu, na spokojnie, po obejrzeniu fotografii i przeanalizowaniu opisów gatunków w atlasach można się pomału uczyć nowości i próbować oznaczać. Są też portale skupiające miłośników mykologii - takich bardziej i mniej zaawansowanych, naukowców i amatorów. Tam właśnie można pokazywać swoje fotki i wymieniać informacjami. Najwięcej jednak daje nauka w terenie czyli zaprzyjaźnienie się z kimś kto na grzybach zna się dobrze i właśnie z taką osobą zbieranie skarbów lasu.

21 komentarzy:

  1. ło matko To ja połowy z tych grzybów nie znam ..

    OdpowiedzUsuń
  2. a dokładnie 26 grzybów nie znam z tego Twojego zestawu ...buu..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krystyna, większość osób zna tylko prawdziwki, kurki, maślaki i koźlaki... no może jeszcze kilka innych, ale właśnie po to pokazuję inne grzyby żeby zachęcić do poszukiwań i obserwowania a także nauki nowych gatunków - z jedzeniem ostrożnie bo jeśli nie znam tak na 200 % to nie zbieram !

      Usuń
    2. Większość tych jadalnych zbieram. Najbardziej lubię pieprznika trąbkowego, mam mnóstwo pomysłów na wykorzystanie go. W mojej okolicy jest bardzo dużo grzybów i kiedy nie ma borowików, często szukam innych. Natomiast zupełnie nie zbierałam żółciaka siarkowego. W tym roku córka mnie nim poczęstowała, to potem robiłam z niego różne rzeczy. Najbardziej smakował mi pasztet.

      Usuń
    3. pieprzniki trąbkowe uwielbiam w różnej postaci i bardzo ubolewam nad tym, że nie rosną u mnie... a żółciaczek bardzo smaczny :)

      Usuń
  3. ulka z rzeszowskiego2 września 2014 08:40

    brakuje w tym atlasie jeszcze gołąbka czerwonego i zielonego którego zbiera mój wujek :D wprawiając w popłoch sąsiadów i rodzinę jej je od lat ale ja nie mam odwagi ich zbierać bo można pomylić z muchomorami :D z gołąbka czerwonego schodzi skórka jak z maślaka :) Atlas bardzo dobry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. brakuje jeszcze wielu ciekawych grzybków :) do gołąbka zielonego nie mam przyzwoitych zdjęć a czerwonych nie zbieram, ale z czasem postaram się uzupełniać atlas :)

      Usuń
  4. Wyczytałem w internecie że rydze są tam częściej gdy odwiedzają je sarny -Czy wie coś Pani o tym ? Że to dla nich naturalny nawóz -

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rydze rosną na skraju lasu, w trawie, często na granicy lasu i łąki. Sarny nie mają z nimi nic wspólnego.

      Usuń
  5. Wspaniały atlas. Zdjęcia wyraźne i opisy klarowne :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na pewno skorzystam z tych wspaniałych rad

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne zdjęcia grzybów. Niektórych jadalnych nie widziałam na oczy , mimo że chodząc po lesie przyglądam się różnym grzybkom. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. różne gatunki występują lokalnie i w różnych lasach więc żeby wiele z nich zobaczyć trzeba czasami pojechać na drugi koniec kraju

      Usuń
  8. Jestem pod ogromnym wrażeniem wiedzy Pani Izo o grzybach. Jeszcze raz chciałabym udać się do lasu z takim znawcą jak Pani. To sama przyjemność. Co do maślaków nie pytam dlaczego, tylko ZAWSZE obieram te grzyby i nie zrobię inaczej. Dlaczego - pokoleniowo i moja córka też tak zrobi i nie zada pytania dlaczego? Pozdrawiam Panią serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam grzyby i bardzo ale to bardzo niemoge sie doczekać kiedy bede mieć okazje sie wybrac ci skosztowac nowych okazów ktorych jeszcze nigdy nie miałem okazji spróbować :) dziekuje będe tu zagladac co jakis czas :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Znawcy tematu twierdzą, że wszystkie grzyby są jadalne! Z tym, że niektóre tylko raz :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i mają rację, dlatego zawsze powtarzam, że nie zbieramy i nie jemy niczego czego nie jesteśmy pewni na 200% a nawet dobrze znając się na grzybach trzeba być bardzo uważnym i rozsądnym

      Usuń
    2. 1 zasada prosta którą mówię wszystkim ,,początkującym,, miłośnikom grzybów - Nie zbieraj grzybów ,,blaszkowych,,- one powodują zatrucia śmiertelne.
      2 Druga sprawa to ta , że niezmiennie doprowadzają mnie do ,,białej gorączki,, idioci , co to chodzą po lesie z kijkiem i ,,tną,,muchomory i wszelkie runo którego nie znają , pusząc się - ile to oni ludzi ,,uratowali,, niszcząc nieznane sobie gatunki.
      Gdy tymczasem definicja jest inna - nie niszcz wszystkiego na ,,pałę,, - raczej ucz się i zbieraj te owocniki które znasz , bo inaczej nasze dzieci będą oglądać za kilka lat - tylko miejsca gdzie był las.!!! Krzysztof.

      Usuń
    3. U nas naród tak ma, że jak nie zna to przynajmniej zniszczy za co bym lała w tyłek i patrzyła czy równo puchnie. A przecież skoro coś natura stworzyła i rośnie to najwyraźniej jest potrzebna i spełnia jakąś swoją rolę w ekosystemie

      Usuń
  11. Witam.
    Podziwiam tak duży atlas :)
    Mam pytanie : czy wszystkie są jadalne ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, oczywiście nie wszystkie gatunki grzybów w moim atlasie są jadalne. W opisie każdego jest to wyraźnie zaznaczone a i na głównej stronie atlasu grzyby są podzielone na dwie grupy, jadalne i niejadalne

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...