Grzyby gatunkami. Trzęsak pomarańczowożółty
Trzęsak pomarańczowożółty Tremella mesenterica to grzyb jadalny, chociaż zupełnie bez smaku i wielu atlasach widnieje jako gatunek niejadalny. Ale za to jest śliczny i dodaje słonecznego promyka w nie zawsze kolorowym lesie. Można go spotkać w ciągu całego roku jeśli tylko pogoda jest mokra więc najczęściej wczesną wiosną albo późną jesienią, ale czasem też zimą gdy nie ma mrozów.
Trzęsaki to grupa kilku gatunków. Niektóre z nich np. trzęsak listkowaty też są jadalne.
Owocnik trzęsaka pomarańczowożółtego ma konsystencję galaretowatą, żelatynową. Za młodu dość jędrny chociaż raczej łykowaty, na starość traci formę i nieco się rozpływa. Obrasta gałązkę przedostając się przez szczelinki w korze.
Trzęsak pomarańczowożółty jest złożony z listkowatych, pofałdowanych i lekko przeźroczystych płatów. Pojedynczy ma kilka cm średnicy. Początkowo jego kolor jest jaskrawożółty, pomarańczowożółty, z wiekiem blednie. W okresie bezdeszczowym marszczy się i zasycha tworząc jaskrawopomarańczową błonkę przylegającą do gałęzi. Bardzo rzadko można spotkać odmianę zupełnie bezbarwną.
Zapach słaby, trochę owocowy, smak nieokreślony.
Cała powierzchnia owocnika pokryta jest warstwą rodzajną. Ten grzyb rozmnaża się dość specyficznie. Młode owocniki tworzą najpierw bezpłciowe konidia a dopiero później pojawiają się podstawki, na których dojrzewają powstałe w procesie płciowym zarodniki.
Trzęsak pomarańczowożółty pojawia się w ciągu całego roku. Rośnie na martwych gałęziach drzew liściastych. Jest dość pospolitym gatunkiem. To saprofit, wywołuje brunatną zgniliznę drewna.
źródło :
E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007
Trzęsaki to grupa kilku gatunków. Niektóre z nich np. trzęsak listkowaty też są jadalne.
Owocnik trzęsaka pomarańczowożółtego ma konsystencję galaretowatą, żelatynową. Za młodu dość jędrny chociaż raczej łykowaty, na starość traci formę i nieco się rozpływa. Obrasta gałązkę przedostając się przez szczelinki w korze.
Trzęsak pomarańczowożółty jest złożony z listkowatych, pofałdowanych i lekko przeźroczystych płatów. Pojedynczy ma kilka cm średnicy. Początkowo jego kolor jest jaskrawożółty, pomarańczowożółty, z wiekiem blednie. W okresie bezdeszczowym marszczy się i zasycha tworząc jaskrawopomarańczową błonkę przylegającą do gałęzi. Bardzo rzadko można spotkać odmianę zupełnie bezbarwną.
Zapach słaby, trochę owocowy, smak nieokreślony.
Cała powierzchnia owocnika pokryta jest warstwą rodzajną. Ten grzyb rozmnaża się dość specyficznie. Młode owocniki tworzą najpierw bezpłciowe konidia a dopiero później pojawiają się podstawki, na których dojrzewają powstałe w procesie płciowym zarodniki.
Trzęsak pomarańczowożółty pojawia się w ciągu całego roku. Rośnie na martwych gałęziach drzew liściastych. Jest dość pospolitym gatunkiem. To saprofit, wywołuje brunatną zgniliznę drewna.
źródło :
E. Gerhardt - Grzyby. Wielki ilustrowany przewodnik – 2006
P.Skoubla "Wielki atlas grzybów", Elipsa, Poznań 2007
Nie znam takiego grzybka :) ale podoba mi się :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTrzęsak pomarańczowożółty jest jadalnym leczniczym grzybem Zastosowanie w rosyjskim grzybolecznictwie
OdpowiedzUsuńNazwa rosyjska Дрожалка оранжевая
Testy laboratoryjne wykazały, że posiada immunostymulujące, radioprotekcyjne, przeciwcukrzycowe, działanie przeciwzapalne i przeciwuczuleniowe oraz działa ochronnie na wątrobę .i uczestniczy w ochronie wątroby (zapalenie wątroby).
Ekstrakt etanolowy świeżych owocników powoduje całkowite zniszczenie komórek nowotworowych A549 (rak płuc), zwiększa wytwarzanie interferonu i interleukina-2, niszczy komórki raka szyjki macicy i zwiększa skuteczność chemioterapii.
W Chinach, na bazie zawartego w nim polisacharydu глюкуроноксиломаннанa opracowano leki przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, regulujące ciśnienie krwi. Ponieważ źle się suszy robimy nalewkę na wódce lub winie w stosunku objętościowym 1:3 lub 1:5. Ta druga proporcja szczególnie przy zastosowaniu wina.'
miesiąc temu zrobiłam nalewkę na bazie spirytusu , jednak nie wiem jak ją dozować?
OdpowiedzUsuń