Fasola po bretońsku według Smacznej Pyzy

Fasolka po bretońsku to jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej. W Bretanii pewnie o takiej potrawie jaką znamy nie słyszeli, chociaż na pewno w wielu kuchniach na świecie gotuje się dania z fasoli. Myślę, że pochodzenie tej potrawy nie ma większego znaczenia, przynajmniej dla mnie. Ważne jest to, że my fasolkę po prostu uwielbiamy, zarówno w sosie pomidorowym jak i zupę fasolową.

Fasolka po bretońsku to sycące, pyszne danie. Gotuję je zwykle w większej ilości i część pakuję w słoiki. Nakładam wrzące danie w wyparzone słoiki, zakręcam i odstawiam do góry dnem. W ten sposób słoiki same się zawekują i wytrzymają bez pasteryzacji w lodówce kilka tygodni. Będą żelazną rezerwą obiadową kiedy nie będę miała czasu stać przy kuchni. Jeśli chcielibyście żeby takie słoiki postały dłużej albo bez lodówki to trzeba poddać je tyndalizacji czyli zapasteryzować dla pewności i bezpieczeństwa, trzy razy w odstępach 24 godzin.

najlepsza fasolka po bretonsku, fasola w sosie pomidorowym, fasolka w pomidorach, fasola duszona, obiad, danie jednogarnkowe, jak zrobić najlepsza fasolke po bretonsku, smaczna pyza


Fasolka po bretońsku

czas przygotowania: 2-3 godziny + czas moczenia fasoli
składniki:
  • 1 kg suchej fasoli Jaś karłowy Lestello 
  • 500 g chudego wędzonego boczku 
  • 300 g cienkiej, wędzonej kiełbasy 
  • 2 cebule 
  • 5 dużych ząbków czosnku 
  • 2 łyżki oleju albo smalcu
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej 
  • 1 puszka pomidorów krojonych 
  • kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego 30%
  •  
  • 1 duży liść laurowy
  • 2 ziela angielskie 
  • 2 łyżki majeranku 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego 
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • 1 łyżeczka cukru 
  • do smaku - sól 

najlepsza fasolka po bretonsku, fasola w sosie pomidorowym, fasolka w pomidorach, fasola duszona, obiad, danie jednogarnkowe, jak zrobić najlepsza fasolke po bretonsku, smaczna pyza

Jak zrobić najlepszą fasolkę po bretońsku?

Fasolę opłukałam, przesypałam do dużego garnka. Zalałam zimną wodą w ilości podwójnej objętości ziaren. Fasola musi być porządnie zanurzona. Odstawiłam na 12 godzin żeby napęczniała. Najlepiej zrobić to zostawiając fasolę w wodzie na całą noc. Następnego dnia ziarna odcedziłam i wypłukałam. Nie powinno gotować się moczonych ziaren w tej samej wodzie, w której się moczyły bo do niej przeszło część substancji powodujących wzdęcia.

Odcedzoną fasolę wsypałam ponownie do garnka. Zalałam świeżą wodą tak żeby ziarna były trochę przykryte i zaczęłam gotować. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie i gotowałam pod przykryciem ok. 1-1,5 godziny aż fasola była miękka.

najsmaczniejsza fasolka po bretonsku, fasola w sosie pomidorowym, fasolka w pomidorach, fasola duszona, obiad, danie jednogarnkowe, jak zrobić najlepsza fasolke po bretonsku, smaczna pyza

Boczek wędzony i kiełbasę pokroiłam w grubszą kostkę. Cebule i czosnek obrałam. Cebulę pokroiłam w kosteczkę a czosnek posiekałam. Na dużej patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam boczek i kiełbasę, smażyłam aż zaczęły się rumienić. Wtedy dodałam cebulę, smażyłam razem mieszając aż cebula się zeszkliła i też zaczęła lekko rumienić. Wsypałam mąkę i posiekany czosnek, jeszcze chwilę smażyłam wszystko razem a następnie przełożyłam do garnka z już prawie zupełnie miękką fasolą. Gotowałam ok. 15 minut po czym dołożyłam koncentrat pomidorowy i pomidory krojone z puszki. Gdyby danie było zbyt gęste zawsze można dolać trochę gorącej wody.

Do potrawy dodałam roztarty w dłoniach majeranek, kminek, paprykę, pieprz, cukier i na samym końcu sól. Wymieszałam dokładnie i dusiłam jeszcze 15 minut. Gotowe danie zestawiłam z ognia i zostawiłam w spokoju, pod przykryciem, na przynajmniej pół godziny. Odpocznie i będzie smaczniejsze, ale i tak jest to jedno z tych dań, które jeszcze lepiej smakują odgrzewane następnego dnia. Fasolkę po bretońsku podaję na gorąco, w miseczkach, i zjadamy ją zagryzając chlebem lub bułką. 

Dania z ziaren roślin strączkowych soli się dopiero po ich ugotowaniu ponieważ sól dodana wcześniej powoduje, że fasola czy groch w łupinkach gotują się dużo dłużej. Pamiętajcie też, że dodawany do tej potrawy boczek i kiełbasa są słone i oddadzą część tej soli potrawie. Niech nie dziwi Was też dodatek cukru bo ten dodaję zawsze tam gdzie dodaję pomidory czy koncentrat pomidorowy żeby zrównoważyć ich naturalny kwaskowy smak.

najlepsza fasolka po bretonsku, najsmaczniejsza fasolka, fasola w sosie pomidorowym, fasolka w pomidorach, fasola duszona, obiad, danie jednogarnkowe, jak zrobić najlepsza fasolke po bretonsku, smaczna pyza


19 komentarzy:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale dawno nie jadłam,pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie. Ja zupę fasolową(bo tak nazywam to danie) zawsze jadam bez chleba, może to dla niektórych dziwne, ale tylko tak mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dlaczego dziwne? każdy je jak lubi :) ja robię raczej na gęsto, ale lubię maczać chleb w sosiku

      Usuń
  4. Uwielbiam fasolkę po bretońsku, dodaję do niej kurkumy, która zmienia smak całego dania na jeszcze lepszy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fasoli nie należy moczyć.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. możesz nie moczyć tylko schrupać taką twardą, ja swoją namoczę bo lubię miękką

      Usuń
  6. Droga Pani Izo. Pomidory odcedzamy z zalewy? Mam w słoiku pomidory suszone w zalewie i nie bardzo wiem co z zalewą. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale w tym przepisie nie ma mowy o użyciu pomidorów suszonych z zalewy! potrzebne są takie pomidory z puszki, całe albo krojone zapasteryzowane w soku pomidorowym i wlewamy całą zawartość puszki. Można oczywiście dodatkowo dodać kilka posiekanych pomidorów suszonych, ale to zmieni smak dania. Zalewę (ten olej lub oliwę) od pomidorów suszonych zwykle wykorzystuję jako składnik dressingów do sałatek albo szybkich sosów do makaronu czy ryżu

      Usuń
  7. Bardzo dużo mięsa - 1kg fasoli = 800g kiełbasa+boczek
    na zdjęciu tego w ogóle nie widać - to dobre proporcje? ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fasola podczas moczenia zwiększa swoją objętość przynajmniej dwukrotnie, boczek i kiełbasa tracą objętość podczas smażenia bo wytapia się tłuszcz. Proporcje jak najbardziej prawidłowe.

      Usuń
    2. Ja u siebie daję - na kilogram fasoli - kilogram boczku i dwie laski kiełbasy. I potem i tak muszę szukać tego boczku bo go nie widać...

      Usuń
  8. Wygląda rewelacyjnie, ja właśnie mam zamiar jutro zrobić. Fasolka już się moczy, spróbuje według twojego przepisu

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja troszkę inaczej robię fasolkę. Generalnie przepis bardzo podobny, ale bez cukru i mąki.
    Fasolę gotuję od początku z boczkiem i kiełbaską. Gotuję, aż zacznie się woda robić mętna (jak ja to nazywam - fasola mąkę puszcza) a po wyciągnięciu ziarna fasoli łyżką, po dmuchnięciu na nie zaczyna odchodzić "skórka".
    W tym momencie cebulę zeszkloną dodaję do kompletu i 1-1,5 słoiczka koncentratu pomidorowego. Solę i pieprzę do smaku. Dodaję pół łyżeczki papryki słodkiej. I do tego opakowanie majeranku.
    W mojej wersji wychodzi fasola w gęstym sosie. Jak jest za gęsty to do każdej porcji potem odgrzewanej dodaję trochę wody, tak aby konsystencja odpowiadała osobie jedzącej.
    Moja żona i córka jak nigdy wcześniej nie lubiły fasolki, to moją wcinają i taki spory gar znika w 3 dni. :) Mirek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. każdy ma swoją najpyszniejszą wersję :) odrobinę cukru dodaję zawsze tam gdzie dodaję pomidory

      Usuń
  10. Przepis super wyszło pyszne

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger