wpisz czego szukasz

Wpisz czego szukasz

Ładuję...

sobota, 17 grudnia 2016

Słodkie choinki

Jak Wam się podobają takie choineczki? Są słodkie, chrupiące i wyglądają uroczo. Mogą być ozdobą świątecznego stołu albo miłym, słodkim upominkiem jeśli zapakujemy je w celofan lub małe pudełeczka. 

Te małe choinki z barwionej czekolady podczas jedzenia nieco brudzą ręce, ale kto by się przejmował takim drobiazgiem mając coś tak pysznego. Myślę, że dzieciaki będą nimi zachwycone jeśli przygotujecie im taki deser nie tylko z okazji Świąt, ale też na jakieś zimowe kinder party.

Patrzę na nie i przypomniała mi się piosenka z przedszkola. Jak to leciało, pamiętacie?

"Stała pod śniegiem panna zielona,
nikt prócz zajączka nie kochał jej.
Nadeszły święta i przyszła do nas,
pachnący gościu prosimy wejdź.

Choinko piękna jak las,
choinko zostań wśród nas!

Jak długo zechcesz z nami pozostań,
niech pachnie tobą domowy kąt.
Wieszając jabłka na twych gałązkach
życzymy wszystkim wesołych Świąt

Choinko piękna jak las,
choinko zostań wśród nas!"

male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, jadalne prezenty, biala czekolada, desery na bozenarodzenie,


Choinki z białej czekolady i prosa

czas przygotowania: 45 minut + czas chłodzenia
składniki na 8 choinek wys. 9 cm: 
  • 300 g białej czekolady
  • 50 g prosa ekspandowanego 
  • kilka kropli zielonego barwnika spożywczego w żelu
  •  
  • 2 łyżeczki gęstego białego albo zielonego lukru - może być ucierany albo białkowy
  • cukrowe ozdoby - groszki, perełki, gwiazdki

  • papier do pieczenia
  • taśma klejąca


Jak zrobić foremki na choineczki?

Zaczynamy od przygotowania foremek na choinki. Potrzebny jest do tego papier do pieczenia bo będzie go później łatwo odkleić od gotowych figurek. Na papierze odrysowałam koła przykładając talerzyk śr. 18 cm i wycięłam je, 8 sztuk. Każde koło złożyłam na pół a następnie zawinęłam boki do środka skręcając w rożek - myślę, że dobrze to widać na zdjęciach. Wolny brzeg przykleiłam z wierzchu taśmą klejącą.

slodkie choinki z bialej czekolady i prosa ekspandowanego, male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, biala czekolada, desery na bozenarodzenie,
slodkie choinki z bialej czekolady i prosa ekspandowanego, male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, biala czekolada, desery na bozenarodzenie
slodkie choinki z bialej czekolady i prosa ekspandowanego, male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, biala czekolada, desery na bozenarodzenie
slodkie choinki z bialej czekolady i prosa ekspandowanego, male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, biala czekolada, desery na bozenarodzenie
slodkie choinki z bialej czekolady i prosa ekspandowanego, male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, biala czekolada, desery na bozenarodzenie

Jak zrobić masę na słodkie choinki? 

Czekoladę połamałam na kawałki, wsypałam do stalowej miski (może być też żaroodporna albo inna odporna na temperaturę) i stopiłam w kąpieli wodnej czyli miskę postawiłam na rondelku z gorącą wodą i powoli podgrzewałam aż czekolada się roztopiła. Do płynnej czekolady dodałam kilka kropli żelowego barwnika w kolorze zielonym i dokładnie wymieszałam żeby kolor był jednolity. Barwnik trzeba dawkować stopniowo i ew. dodawać po troszeczku aż do uzyskania pożądanego koloru.

slodkie choinki z bialej czekolady i prosa ekspandowanego, male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, biala czekolada, desery na bozenarodzenie
slodkie choinki z bialej czekolady i prosa ekspandowanego, male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, biala czekolada, desery na bozenarodzenie
slodkie choinki z bialej czekolady i prosa ekspandowanego, male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, biala czekolada, desery na bozenarodzenie

Do miski z zabarwioną czekoladą wsypałam proso ekspandowane i wymieszałam aż stało się zielone. Przy pomocy małej łyżeczki nakładałam tę masę do przygotowanych wcześniej papierowych foremek i delikatnie, ale stanowczo i dokładnie ugniatałam ją w rożkach. To ważne bo kiedy masa zastygnie nie powinno być widać dziur czy ubytków w figurkach.

Napełnione rożki ustawiłam pionowo na talerzy wyłożonym kawałkiem papieru do pieczenia i wstawiłam do lodówki na 2 godziny żeby choinki dobrze zastygły. Po schłodzeniu delikatnie zdjęłam z figurek papier.

slodkie choinki z bialej czekolady i prosa ekspandowanego, male choineczki czekoladowe, figurki z bialej czekolady, choinki z prosa i czekolady, proso ekspandowane, biala czekolada, desery na bozenarodzenie

Jak ozdobić choinki z czekolady i prosa?

Na powierzchnię figurek naklejałam kolorowe groszki i gwiazdki cukrowe. Robiłam to pomagając sobie pęsetą, maczając drobne ozdoby w bardzo gęstym lukrze. Na czubki przykleiłam większe gwiazdki cukrowe. Najlepiej postawić sobie pojedynczą choinkę na talerzyku i starać się nie dotykać jej podczas ozdabiania rękami ponieważ biała czekolada topi się od ciepła rąk.



Przyznaję się bez bicia, że widziałam podobne wyroby gdzieś w sieci na zdjęciu, ale nie mogę teraz tego znaleźć i podać adresu. Jeśli znajdę to uzupełnię bo jak widzicie pomysł mi się spodobał.


10 komentarzy:

  1. Piękne są pozdrawiam Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie można kupić to proso?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. stacjonarnie widziałam w różnych marketach na dziale z płatkami śniadaniowymi albo zdrową żywnością i sklepach o tym profilu, także internetowych

      Usuń
    2. Dziękuję za odp.,często korzystam z Pani przepisów,jest Pani dla mnie wzorem,życzę radosnych świąt Monika.

      Usuń
  3. a czy można zastąpić proso np.amarantusem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, można zastąpić proso amarantusem ekspandowanym

      Usuń

Jeśli spodobał Ci się ten post zostaw pod nim swój komentarz. Polub profil mojego bloga na kanałach społecznościowych - FB, Google+, Instragram, Twitter a także Pinterest. Będzie mi bardzo miło gościć Cię znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...