wtorek, 13 czerwca 2017

Tarta ze szparagami, oscypkiem i żurawiną

To tarta grzechu warta! Kruchuteńkie ciasto na spodzie i śmietankowo-serowy farsz ze szparagami, wędzonym serem i żurawiną. Mam nadzieję, że się skusicie na takie pyszności. 

W tej tarcie wykorzystałam pyszny ser, wędzony oscypek, a konkretnie małe serki, które nazywają się redykołki. Oczywiście plastry większych serów, oscypka czy gołki, też się nadadzą. Ostatecznie można też wykorzystać jakiś żółty ser wędzony.

Krucha tarta ze śmietankowym nadzieniem, zielonymi szparagami, wędzonym oscypkiem i słodką żurawiną to moja propozycja na letni obiad lub kolację. Zróbcie ją dla rodziny lub dla znajomych i zaskoczcie ich pysznym daniem. 

zapiekanka, zielone szparagi, ser wedzony, oscypek, redykolka, obiad z piekarnika, kruche ciasto, krucha tarta z warzywami, obiad


Delikatna tarta ze szparagami, wędzonym serem i żurawiną

czas przygotowania:  15 minut + czas chłodzenia ciasta + czas pieczenia
składniki: 
  • CIASTO - 200 g mąki pszennej, użyłam luksusowej
  • 100 g masła extra
  • 1 średnie jajko
  • 1/3 łyżeczki soli

  • NADZIENIE -100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka naturalnego - użyłam mielonego twarogu z wiaderka
  • 1 średnie jajko 
  • garść żurawiny suszonej 
  • 200 g oscypka wędzonego - u mnie 2 redykołki czyli takie małe serki
  • kilkanaście cienkich szparagów zielonych
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  •  
  • do smaku - sól, pieprz świeżo mielony 

zielone szparagi, krucha tarta, nadzienie smietankowe, oscypek, redykolka, ser wedzony, zurawina, serek smietankowy, obiad
krucha tarta, szparagi, oscypek, zurawina, zapiekanka, obiad, z piekarnika, szparagi zapiekane, na kruchm ciescie, smaczna tarta z warzywami


Jak zrobić spód do tarty?

Mąkę wsypałam do miski przesiewając ją. Dodałam pokrojone na małe kawałki zimne masło i sól. Roztarłam rękami aż masło połączyło się z mąkę i nie było widać grudek tłuszczu. Wbiłam jajko i szybko zagniotłam ciasto. Nie wyrabiałam go, składniki mają się tylko połączyć.Tak przygotowanym ciastem wylepiłam dno i boki formy do tarty o wymiarach 13x36x2,5cm. Formę wstawiłam do lodówki na przynajmniej 30 minut żeby ciasto odpoczęło i dobrze się schłodziło. Takie ciasto można przygotować dzień wcześniej, a wylepioną nim foremkę przykryć folią i przechowywać w lodówce.

Schłodzone ciasto w foremce przykryłam arkuszem papierowym, a na papier, w celu obciążenia, wysypałam ceramiczne kuleczki. Zamiast specjalnych kulek można wykorzystać do tego suchy groch, fasolę albo ryż. Foremkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piekłam 10 minut po czym usunęłam ostrożnie papier z obciążeniem i piekłam ciasto jeszcze 12-15 minut aż się zrumieniło.

krucha tarta, szparagi, oscypek, zurawina, zapiekanka, nadzienie smietankowo serowe, obiad, z piekarnika, szparagi zapiekane, na kruchm ciescie, smaczna tarta z warzywami


Jak zrobić nadzienie do tarty?

Szparagi i koperek opłukałam, osuszyłam dokładnie. Ze szparagów odłamałam dolną, twardą część. Górną przycięłam tak żeby szparagi zmieściły się w foremce. Możecie układać je tak jak ja, na skos, albo w poprzek foremki. Koperek posiekałam. Ser pokroiłam w niezbyt cienkie plasterki.

male oscypki, ser wedzony, mleko owcze, produkt regionalny, produkt polski, z certyfikatem, orawa
te małe serki wędzone to redykołki


Do miski wlałam śmietankę. Dodałam serek, koperek, pokrojoną na mniejsze kawałeczki żurawinę. Wbiłam jajko i wymieszałam wszystko dokładnie. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszankę wylałam na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyłam surowe szparagi przekładając je plasterkami redykołki.

Tak przygotowaną tartę wstawiłam do piekarnika. Piekłam ok. 35-40 minut w temp. 170. st. C. Po upieczeniu, gdy masa serowa przy poruszeniu formą była stabilna, wyjęłam tartę z pieca i pozwoliłam jej nieco odpocząć żeby nieco stężała i łatwiej się ją kroiło.

Tartę podałam na ciepło posypując listkami koperku i mikro ziołami. 

zapiekanka na kruchym ciescie, szparagi zielone, oscypek, nadzienie smietankowe, serek, ser wedzony, obiad, z piekarnika, kruche ciasto


7 komentarzy:

  1. Nie przepadam za oscypkami, ale na taką tartę bym się skusiła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można użyć innego sera, ale ten wędzony posmak oscypka świetnie tu pasuje i komponuje się idealnie z pozostałymi składnikami

      Usuń
  2. Witaj Pyzo. Nie podałaś wymiarów foremki ,skuszę się na te pyszności.Wyglada rewelacyjnie.Pozdrawiam Jadzia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ups, gapa ze mnie! już uzupełnione - forma o wymiarach 13x36x2,5cm

      Usuń
  3. Prezentuje się wyśmienicie 😀😀😀

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję. Dzisiaj robiłam bułeczki z pesto i do tego zupa pomidorowa z własnego sosu pomidorowo-paprykowego na ostro. Pycha było.Pozdrawiam Jadzia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zupa z takiego domowego przecieru na pewno wyszła pyszna :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie na adres izapyzakulinska@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...