Ciasteczka grzybowe. Małe krakersy z grzybami

Ciasteczka wytrawne, na przykład właśnie takie z dodatkiem grzybów, są świetną przekąską do piwa lub wina. Podczas spotkania z przyjaciółmi miło będzie coś dobrego schrupać. 

Naszykowałam właśnie pudło małych ciasteczek  i zabieram je ze sobą jadąc "w gości" do grzybniętych znajomych. Jestem ciekawa czy im zasmakują. Mam nadzieję, że tak. Jeśli nie to zjem sama, a co!

Grzybowe krakersiki są takie pyszne, że na pewno się nie zmarnują.

ciastka wytrawne, krakersy o smaku grzybowym, do schrupania, przekaska do piwa, ciasteczka imprezowe, domowe chrupadelka, chrupadelko, grzyby lesne


Kruche ciasteczka z grzybami leśnymi

czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia ciasta i czas pieczenia
składniki:
  • 35 g suszonych grzybów leśnych - użyłam krajanki podgrzybków i pieprzników trąbkowych
  • 200 ml wody 
  • 1 mała cebula 
  • 1 łyżka oleju roślinnego  

  • 200 g mąki orkiszowej typ 2000
  • 150 g mąki pszennej typ 450 
  • 200 g masła extra
  • 50 g startego sera żółtego, twardego i dojrzewającego - użyłam Stary Olęder
  • 2 żółtka ze średnich jaj kurzych
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku 
  • 1/2 łyżeczki świeżo, grubo mielonego pieprzu czarnego 
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia  
  •  
  • do smarowania ciastek - 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mleka 

ciastka grzybowe, ciastka wytrawne, krakersy o smaku grzybowym, do schrupania, przekaska do piwa, ciasteczka imprezowe, domowe chrupadelka, chrupadelko, grzyby lesne


Jak zrobić ciasteczka z grzybami?

Grzyby suszone zalałam ciepłą wodą, odstawiłam na pół godziny żeby nasiąkły, a następnie gotowałam na małym ogniu ok. 30 minut aż zmiękły. Na koniec odparowałam wywar tak żeby w rondelku zostały same grzyby. Trzeba to robić ostrożnie, mieszać, aby nic się nie przypaliło. Przestudzone grzyby zmieliłam w maszynce do mięsa.

Cebulę obrałam, bardzo drobno posiekałam. Przesmażyłam na łyżce oleju aż się zeszkliła. Dodałam do grzybów. Żółty ser starłam na tarce, na najmniejszych oczkach. Tymianek utłukłam w moździerzu na proszek.

ciastka grzybowe, ciasteczka z grzybami, ciastka wytrawne, krakersy o smaku grzybowym, do schrupania, przekaska do piwa, ciasteczka imprezowe, domowe chrupadelka, chrupadelko, grzyby lesne

Obie mąki wsypałam do miski. Dodałam sól i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Roztarłam rękami aż powstał taki mokry piasek i nie było widać kawałeczków tłuszczu. Dodałam żółtka, zmielone grzyby ze smażoną cebulką, starty ser, tymianek, pieprz i proszek do pieczenia. Zagniotłam dość miękkie ciasto. Nie wyrabiałam go - składniki mają się tylko połączyć i zlepić. Gdyby był z tym problem i ciasto się rozsypywało (nie powinno się tak zdarzyć, ale gdyby) można dolać odrobinę bardzo zimnej wody.

Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na godzinę żeby je schłodzić. Zimne ciasto dzieliłam sobie na mniejsze kawałki i te kolejno rozwałkowywałam, leciutko podsypując mąką, na grubość ok. 2 mm. Foremkami wycinałam małe ciasteczka, które układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

wycinanie ciasteczek, ciasteczka grzybowe, foremka z grzybkiem, ciastka wytrawne, krakersy o smaku grzybowym, do schrupania, przekaska do piwa, ciasteczka imprezowe, domowe chrupadelka, chrupadelko, grzyby lesne
ciastka grzybki, ciasteczka grzybowe, foremka grzybek, ciastka wytrawne, krakersy o smaku grzybowym, do schrupania, przekaska do piwa, ciasteczka imprezowe, domowe chrupadelka, chrupadelko, grzyby lesne
ciasteczka grzybowe, ciasteczka z grzybami, pieczemy ciasteczka, krakersy o smaku grzybowym, do schrupania, przekaska do piwa, ciasteczka imprezowe, domowe chrupadelka, chrupadelko, grzyby lesne
ciasteczka z grzybami, ciastka grzybowe, kruche grzyby, ciastka wytrawne, krakersy o smaku grzybowym, do schrupania, przekaska do piwa, ciasteczka imprezowe, domowe chrupadelka, chrupadelko, grzyby lesne

Blachę z ciasteczka wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra dół, bez termoobiegu. Piekłam 8-10 minut - powinny leciutko się zezłocić. Jeśli chcecie piec jednocześnie więcej niż jedną blachę ciastek trzeba włączyć termoobieg i zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 st. C.

Po upieczeniu ciasteczka są gotowe do jedzenia kiedy tylko ostygną. Można je upiec wcześniej i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

ciasteczka grzybowe, ciastka wytrawne, krakersy o smaku grzybowym, do schrupania, przekaska do piwa, ciasteczka imprezowe, domowe chrupadelka, chrupadelko, grzyby lesne, grzybki


9 komentarzy:

  1. Po prostu bomba ,muszę je zrobić,pozdrawiam Jadzia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis nie jest trudny tylko ja nie mam takich świetnych foremek,ty masz jak przystało na grzybnietą foremki grzybki hii,rewelacja.Mam wszystkie potrzebne produkty i kto wie Iza czy nie skorzystam z Twego przepisu.Ciasteczka wyglądają rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie foremki można kupić za nieduże pieniądze w sklepach internetowych, a poza tym ważniejszy od kształtu ciastek jest ich smak więc można je wyciąć jakąkolwiek foremką albo nawet pokroić nożem

      Usuń
  3. Bardzo ale to bardzo atrakcyjne apetyczne -Gdyby to było możliwe- to porwał bym przynajmniej jedno takie ciastko -Super doskonałość

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow, super ciasteczka! Nigdy takich nie jadłam, a wyglądają mega apetycznie! Dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super! Trzeba spróbować

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger