Ciasteczka grzybowe. Małe krakersy z grzybami
Ciasteczka wytrawne, na przykład właśnie takie z dodatkiem grzybów, są świetną przekąską do piwa lub wina. Podczas spotkania z przyjaciółmi miło będzie coś dobrego schrupać.
Naszykowałam właśnie pudło małych ciasteczek i zabieram je ze sobą jadąc "w gości" do grzybniętych znajomych. Jestem ciekawa czy im zasmakują. Mam nadzieję, że tak. Jeśli nie to zjem sama, a co!
Grzybowe krakersiki są takie pyszne, że na pewno się nie zmarnują.
Kruche ciasteczka z grzybami leśnymi
czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia ciasta i czas pieczenia
składniki:
Jak zrobić ciasteczka z grzybami?
Grzyby suszone zalałam ciepłą wodą, odstawiłam na pół godziny żeby nasiąkły, a następnie gotowałam na małym ogniu ok. 30 minut aż zmiękły. Na koniec odparowałam wywar tak żeby w rondelku zostały same grzyby. Trzeba to robić ostrożnie, mieszać, aby nic się nie przypaliło. Przestudzone grzyby zmieliłam w maszynce do mięsa.
Cebulę obrałam, bardzo drobno posiekałam. Przesmażyłam na łyżce oleju aż się zeszkliła. Dodałam do grzybów. Żółty ser starłam na tarce, na najmniejszych oczkach. Tymianek utłukłam w moździerzu na proszek.
Obie mąki wsypałam do miski. Dodałam sól i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Roztarłam rękami aż powstał taki mokry piasek i nie było widać kawałeczków tłuszczu. Dodałam żółtka, zmielone grzyby ze smażoną cebulką, starty ser, tymianek, pieprz i proszek do pieczenia. Zagniotłam dość miękkie ciasto. Nie wyrabiałam go - składniki mają się tylko połączyć i zlepić. Gdyby był z tym problem i ciasto się rozsypywało (nie powinno się tak zdarzyć, ale gdyby) można dolać odrobinę bardzo zimnej wody.
Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na godzinę żeby je schłodzić. Zimne ciasto dzieliłam sobie na mniejsze kawałki i te kolejno rozwałkowywałam, leciutko podsypując mąką, na grubość ok. 2 mm. Foremkami wycinałam małe ciasteczka, które układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Blachę z ciasteczka wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra dół, bez termoobiegu. Piekłam 8-10 minut - powinny leciutko się zezłocić. Jeśli chcecie piec jednocześnie więcej niż jedną blachę ciastek trzeba włączyć termoobieg i zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 st. C.
Po upieczeniu ciasteczka są gotowe do jedzenia kiedy tylko ostygną. Można je upiec wcześniej i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
Naszykowałam właśnie pudło małych ciasteczek i zabieram je ze sobą jadąc "w gości" do grzybniętych znajomych. Jestem ciekawa czy im zasmakują. Mam nadzieję, że tak. Jeśli nie to zjem sama, a co!
Grzybowe krakersiki są takie pyszne, że na pewno się nie zmarnują.
Kruche ciasteczka z grzybami leśnymi
czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia ciasta i czas pieczenia
składniki:
- 35 g suszonych grzybów leśnych - użyłam krajanki podgrzybków i pieprzników trąbkowych
- 200 ml wody
- 1 mała cebula
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 200 g mąki orkiszowej typ 2000
- 150 g mąki pszennej typ 450
- 200 g masła extra
- 50 g startego sera żółtego, twardego i dojrzewającego - użyłam Stary Olęder
- 2 żółtka ze średnich jaj kurzych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki świeżo, grubo mielonego pieprzu czarnego
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- do smarowania ciastek - 1 żółtko
- 1 łyżeczka mleka
Jak zrobić ciasteczka z grzybami?
Grzyby suszone zalałam ciepłą wodą, odstawiłam na pół godziny żeby nasiąkły, a następnie gotowałam na małym ogniu ok. 30 minut aż zmiękły. Na koniec odparowałam wywar tak żeby w rondelku zostały same grzyby. Trzeba to robić ostrożnie, mieszać, aby nic się nie przypaliło. Przestudzone grzyby zmieliłam w maszynce do mięsa.
Cebulę obrałam, bardzo drobno posiekałam. Przesmażyłam na łyżce oleju aż się zeszkliła. Dodałam do grzybów. Żółty ser starłam na tarce, na najmniejszych oczkach. Tymianek utłukłam w moździerzu na proszek.
Obie mąki wsypałam do miski. Dodałam sól i pokrojone na małe kawałki zimne masło. Roztarłam rękami aż powstał taki mokry piasek i nie było widać kawałeczków tłuszczu. Dodałam żółtka, zmielone grzyby ze smażoną cebulką, starty ser, tymianek, pieprz i proszek do pieczenia. Zagniotłam dość miękkie ciasto. Nie wyrabiałam go - składniki mają się tylko połączyć i zlepić. Gdyby był z tym problem i ciasto się rozsypywało (nie powinno się tak zdarzyć, ale gdyby) można dolać odrobinę bardzo zimnej wody.
Ciasto zawinęłam w folię spożywczą i odłożyłam do lodówki na godzinę żeby je schłodzić. Zimne ciasto dzieliłam sobie na mniejsze kawałki i te kolejno rozwałkowywałam, leciutko podsypując mąką, na grubość ok. 2 mm. Foremkami wycinałam małe ciasteczka, które układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasteczek posmarowałam żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.
Blachę z ciasteczka wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C, grzanie góra dół, bez termoobiegu. Piekłam 8-10 minut - powinny leciutko się zezłocić. Jeśli chcecie piec jednocześnie więcej niż jedną blachę ciastek trzeba włączyć termoobieg i zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 160 st. C.
Po upieczeniu ciasteczka są gotowe do jedzenia kiedy tylko ostygną. Można je upiec wcześniej i przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
Po prostu bomba ,muszę je zrobić,pozdrawiam Jadzia.
OdpowiedzUsuńDaj znać czy smakowały
UsuńPrzepis nie jest trudny tylko ja nie mam takich świetnych foremek,ty masz jak przystało na grzybnietą foremki grzybki hii,rewelacja.Mam wszystkie potrzebne produkty i kto wie Iza czy nie skorzystam z Twego przepisu.Ciasteczka wyglądają rewelacyjnie
OdpowiedzUsuńTakie foremki można kupić za nieduże pieniądze w sklepach internetowych, a poza tym ważniejszy od kształtu ciastek jest ich smak więc można je wyciąć jakąkolwiek foremką albo nawet pokroić nożem
UsuńBardzo ale to bardzo atrakcyjne apetyczne -Gdyby to było możliwe- to porwał bym przynajmniej jedno takie ciastko -Super doskonałość
OdpowiedzUsuńPrzykro mi, nie ma już co porywać
UsuńWow, super ciasteczka! Nigdy takich nie jadłam, a wyglądają mega apetycznie! Dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńSą naprawdę pyszne więc wypróbuj przepis
UsuńSuper! Trzeba spróbować
OdpowiedzUsuń