Deser pysznościowy z truskawkami
Deser był na prawdę pysznościowy co potwierdzili zarówno Żarłoczek jak i goście, którzy byli u nas na obiedzie. Nie za słodki, z nutą kwaskowego rabarbaru i kremową masą z serka i śmietanki.... ale się rozmarzyłam.... chyba zrobią powtórkę któregoś dnia...
składniki:
sposób przygotowania: MASA CZERWONA: Rabarbar oczyściłam, obrałam, pokroiłam na nieduże kawałki wrzuciłam do rondla. Dodałam 1 łyżkę wody, cukier, sól i zagotowałam na małym ogniu. Truskawki opłukałam, oderwałam szypułki, owoce pokroiłam na ćwiartki. Dodałam je do zagotowanego rabarbaru razem z sokiem z cytryny, doprowadziłam znów do wrzenia i zestawiłam z ognia. Wsypałam galaretkę i mieszałam aż się rozpuściła. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia - po schłodzeniu masa powinna mieć konsystencję lekko płynnego żelu z kawałkami owoców.
MASA BIAŁA: żelatynę zalałam zimną wodą a gdy napęczniała podgrzałam i mieszałam aż się rozpuściła. Zimną śmietankę ubiłam na sztywno, dodałam serek waniliowy , sok oraz skórkę drobno startą ze sparzonej cytryny. Miksując wlałam letnią żelatynę.
POSYPKA: na patelni rozpuściłam masło z mlekiem i cukrem, dosypałam orzechy i ziarna, smażyłam aż całość zaczęła się karmelizować i nabierać złotawego koloru. Wyłożyłam na arkusz papieru do pieczenia, zostawiłam do wystudzenia. Gdy całość wystygła pokruszyłam rękami.
DESER: do pucharków nakładałam na przemian po trochu masy białej i czerwonej. Wierzch posypałam karmelizowaną posypką. Można też przesypać orzechami niektóre warstwy deseru. Przybrałam listkami mięty i kawałkami świeżych truskawek. Odstawiłam do lodówki, do schłodzenia.
składniki:
- MASA CZERWONA: ok. 300 g truskawek
- 3 - 4 łodygi rabarbaru
- 2 szczypty soli
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka galaretki z proszku o smaku truskawkowym
- MASA BIAŁA: 300 ml śmietanki kremówki 30%
- 400 g serka waniliowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szkl. wody
- sok z połowy cytryny
- skórka starta z połowy cytryny
- POSYPKA: 1/2 szkl. kruszonych orzechów włoskich łuskanych
- 1/3 szkl. słonecznika łuskanego
- 1/4 szkl. ziaren sezamu
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka masła albo margaryny
sposób przygotowania: MASA CZERWONA: Rabarbar oczyściłam, obrałam, pokroiłam na nieduże kawałki wrzuciłam do rondla. Dodałam 1 łyżkę wody, cukier, sól i zagotowałam na małym ogniu. Truskawki opłukałam, oderwałam szypułki, owoce pokroiłam na ćwiartki. Dodałam je do zagotowanego rabarbaru razem z sokiem z cytryny, doprowadziłam znów do wrzenia i zestawiłam z ognia. Wsypałam galaretkę i mieszałam aż się rozpuściła. Odstawiłam do całkowitego wystudzenia - po schłodzeniu masa powinna mieć konsystencję lekko płynnego żelu z kawałkami owoców.
MASA BIAŁA: żelatynę zalałam zimną wodą a gdy napęczniała podgrzałam i mieszałam aż się rozpuściła. Zimną śmietankę ubiłam na sztywno, dodałam serek waniliowy , sok oraz skórkę drobno startą ze sparzonej cytryny. Miksując wlałam letnią żelatynę.
POSYPKA: na patelni rozpuściłam masło z mlekiem i cukrem, dosypałam orzechy i ziarna, smażyłam aż całość zaczęła się karmelizować i nabierać złotawego koloru. Wyłożyłam na arkusz papieru do pieczenia, zostawiłam do wystudzenia. Gdy całość wystygła pokruszyłam rękami.
DESER: do pucharków nakładałam na przemian po trochu masy białej i czerwonej. Wierzch posypałam karmelizowaną posypką. Można też przesypać orzechami niektóre warstwy deseru. Przybrałam listkami mięty i kawałkami świeżych truskawek. Odstawiłam do lodówki, do schłodzenia.
Moje ulubione desery - warstwowe :D Taka głupia rzecz, która zawsze najbardziej mnie cieszy w ich konsumpcji - przebijanie się przez kolejne warstwy ;-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajna posypka i ładne zdjęcie!
OdpowiedzUsuńOj chyba zrobię taki deser, bo jest przepiękny :) i z pewnością przepyszny http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/
OdpowiedzUsuń