Babskie ploteczki nad talerzem sałateczki
Moja przyjaciółka, wiecznie się odchudza i je właściwie same sałatki - kiedy więc umawiamy się na domowe ploteczki, szykuję nie jakieś dobre ciacho, ale Jej ulubioną, prostą sałatkę :-)
Taką sałatę można przygotować też na przekąskę albo lunch czy lekką kolację - będzie szybko, smacznie i kolorowo . . .
składniki:
sposób przygotowania: składniki sosu zmieszałam - najlepiej zrobić to umieszczając wszystko w małym słoiczku, zakręcić i energicznie potrząsać kilka chwil. Wszystkie warzywa umyłam i osuszyłam.
Jajeczka ugotowałam na twardo, wystudziłam, obrałam i poprzekrawałam na połówki. Sałatę porwałam na mniejsze kawałki; papryki pokroiłam w cienkie paseczki; oskrobaną marchewkę starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej; ogórka (ze skórką) pokroiłam w plasterki. Cebulę pokrojoną w kostkę przełożyłam na sitko, sparzyłam i osączyłam - można tego nie robić, ale J. nie lubi surowej. Pomidorki przekroiłam na połówki a z gałązek natki oberwałam same listki.
Na półmisku ułożyłam sałatę, posypałam ją marchewką, następnie papryką, dorzuciłam połówki pomidorków i jajek a także plasterki ogórka. Całość posypałam natką i cebulką. Przed samym podaniem polałam sosem i gotowe.
Potrzebne nam były już tylko widelce i mogłyśmy oddać się pogawędce zagryzając sałatką.
Taką sałatę można przygotować też na przekąskę albo lunch czy lekką kolację - będzie szybko, smacznie i kolorowo . . .
składniki:
- kilka liści sałaty - ja użyłam karbowanej, ale może być masłowa albo lodowa, albo mieszanka sałat
- kilka jajeczek przepiórczych
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka gałązek natki pietruszki
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/3 dużego świeżego ogórka
- po 1/4 strąka papryki żółtej i czerwonej
- 1 nieduża marchewka,
- SOS - 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- do smaku: cukier, sól ziołowa, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie - po 2 albo 3 szczypty
sposób przygotowania: składniki sosu zmieszałam - najlepiej zrobić to umieszczając wszystko w małym słoiczku, zakręcić i energicznie potrząsać kilka chwil. Wszystkie warzywa umyłam i osuszyłam.
Jajeczka ugotowałam na twardo, wystudziłam, obrałam i poprzekrawałam na połówki. Sałatę porwałam na mniejsze kawałki; papryki pokroiłam w cienkie paseczki; oskrobaną marchewkę starłam na dużych oczkach tarki jarzynowej; ogórka (ze skórką) pokroiłam w plasterki. Cebulę pokrojoną w kostkę przełożyłam na sitko, sparzyłam i osączyłam - można tego nie robić, ale J. nie lubi surowej. Pomidorki przekroiłam na połówki a z gałązek natki oberwałam same listki.
Na półmisku ułożyłam sałatę, posypałam ją marchewką, następnie papryką, dorzuciłam połówki pomidorków i jajek a także plasterki ogórka. Całość posypałam natką i cebulką. Przed samym podaniem polałam sosem i gotowe.
Potrzebne nam były już tylko widelce i mogłyśmy oddać się pogawędce zagryzając sałatką.
jak kolorowo i apetycznie. kocham takie sałateczki;)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda i tak kolorowo...Mniam....
OdpowiedzUsuń