Sałatka z muchomorkami
Już kiedyś pisałam Wam, że nie wszystkie muchomory są trujące - niektóre z nich są nawet jadalne i wiele osób je zbiera. Muchomorki rdzawobrązowe, nazywane panienkami, zbieram od małego - nauczyła mnie tego Babcia - marynuję tylko młode owocniki, z kapelusikami o jeszcze dzwonkowatym kształcie. Do słoiczków dodaję blanszowane paski papryki, krążki marchewki, plasterki cebuli i tym sposobem mam gotowy dodatek do sałatki.
O muchomorach rdzawobrązowych możecie przeczytać więcej na stronie Grzybland
składniki:
sposób przygotowania: Do sałatki zawartość słoiczka dobrze osączyłam wylewając ją na sitko. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam, pokroiłam w plasterki. Sałatę opłukałam i osuszyłam, szynkę pokroiłam w cienkie paseczki. Olej połączyłam z octem, doprawiłam szczyptą cukru i soli, pieprzem i koperkiem, dobrze wymieszałam.
Na talerzach ułożyłam liście sałaty, na nich paseczki szynki i plasterki jajka. Na wierzch wyłożyłam marynowane grzybki z warzywami i całość skropiłam przygotowanym sosem. Przybrałam listkami koperku.
O muchomorach rdzawobrązowych możecie przeczytać więcej na stronie Grzybland
składniki:
- 6 liści sałaty zwykłej
- 3 jajka
- 1 słoiczek (poj. 250 ml) muchomorków rdzawobrązowych marynowanych
- 2 - 3 plasterki szynki gotowanej
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
- do smaku: sól, koperek suszony, pieprz mielony, odrobina cukru
- do przybrania: kilka gałązek koperku
sposób przygotowania: Do sałatki zawartość słoiczka dobrze osączyłam wylewając ją na sitko. Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i obrałam, pokroiłam w plasterki. Sałatę opłukałam i osuszyłam, szynkę pokroiłam w cienkie paseczki. Olej połączyłam z octem, doprawiłam szczyptą cukru i soli, pieprzem i koperkiem, dobrze wymieszałam.
Na talerzach ułożyłam liście sałaty, na nich paseczki szynki i plasterki jajka. Na wierzch wyłożyłam marynowane grzybki z warzywami i całość skropiłam przygotowanym sosem. Przybrałam listkami koperku.
jesteś niesamowita z tymi grzybami, pozdrawiam, Sylwia
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczna sałatka i świetny pomysł aby marynować te grzybki razem z innymi warzywami, pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńwww.restauracjadomowa.blox.pl