Babeczki mufinkowe z węgierkami

Jak nie wiem co upiec i nie mam pomysłu na deser a menażeria już zgląda po kątach za czymś słodkim - piekę mufinki. Szybko, łatwo więc w razie awarii są niezastąpione.



składniki:
  • 1 duże jajko
  • 150 g mąki pszennej luksusowej
  • 110 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 50 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 80 g masła albo margaryny
  • 150 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mleka
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • 250 g wydrylowanych i pokrojonych na kawałki śliwek węgierek

sposób przygotowania: Naszykowałam formę do muffinek na 12 sztuk. Zagłębienia wyłożyłam kwadracikami papieru do pieczenia - ucięłam kawałki wielkości 10x10 cm.

Jajko wybiłam rozdzielając żółtko od białka. Białko ubiłam na sztywno dodając sól i 3 łyżki cukru pudru. W drugiej misce utarłam miękkie masło z resztą cukru. Stopniowo dodawałam mąki zmieszane ze sobą, z drobno posiekanymi orzeszkami i proszkiem do pieczenia. Dolałam też mleko. Łyżką wmieszałam pianę z białka. Na koniec dodałam pokrojone na nieduże kawałeczki śliwki, zamieszałam i nakładałam porcje bardzo gęstej masy do foremki.
Blaszkę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i piekłam ok. 20 - 25 min..

Po wyjęciu z pieca można babeczki oprószyć cukrem pudrem.

2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger