Kotleciki z jajek
Kotlety kojarzą nam się z mięsem a nie tylko z niego można je zrobić. Doskonałe są z jajek, polecam. Można je podać na bezmięsny obiad albo na kolację. Można też włożyć takiego kotlecika w bułkę i zabrać jako drugie śniadanie albo prowiant na wycieczkę.
składniki:
Z tej ilości wyszło mi 8 kotlecików.
składniki:
- 8 - 9 dużych jaj kurzych
- 4 - 5 łyżek bułki tartej do masy
- po 1/2 pęczka koperku i cienkiego szczypiorku
- 1/3 szkl. łuskanych ziarnek słonecznika
- do panierowania: bułka tarta zmieszana z ziarnem sezamu
- do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
- do smażenia: masło i olej
Z tej ilości wyszło mi 8 kotlecików.
odkad pamietam towarzysza mi te kotleciki, szkola, liceum - babcia mi je przyrzadzala! pyyyycha!
OdpowiedzUsuńaaa zapomnialabym, dodajemy jeszcze troche sera zoltego zeby sie ciagnely ;)
OdpowiedzUsuńPamiętam, ile razy mi się na początku rozpadły,:)) zanim doszłam do perfekcji w ich przyrządzaniu! Bardzo je lubię i często robię! :)
OdpowiedzUsuń