Kotleciki z jajek

Kotlety kojarzą nam się z mięsem a nie tylko z niego można je zrobić. Doskonałe są z jajek, polecam. Można je podać na bezmięsny obiad albo na kolację. Można też włożyć takiego kotlecika w bułkę i zabrać jako drugie śniadanie albo prowiant na wycieczkę. 


składniki:
  • 8 - 9 dużych jaj kurzych
  • 4 - 5 łyżek bułki tartej do masy
  • po 1/2 pęczka koperku i cienkiego szczypiorku
  • 1/3 szkl. łuskanych ziarnek słonecznika
  • do panierowania: bułka tarta zmieszana z ziarnem sezamu
  • do smaku: sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy
  • do smażenia: masło i olej
sposób przygotowania: 6 jaj ugotowałam na twardo, ostudziłam w zimnej wodzie, obrałam ze skorupek i starłam na tarce jarzynowej. Zieleninę opłukałam i dobrze osączyłam, posiekałam, dodałam do startych jajek. Do masy wbiłam pozostałe jaja, dodałam bułkę tartą, słonecznik i dobrze przyprawiłam (nie żałować pieprzu!). Dokładnie wyrobiłam. Ręką nabierałam porcje masy, formowałam nieduże kotleciki. Panierowałam je w bułce tartej z sezamem i smażyłam na mieszance oleju z masłem na złoto-brązowo z obu stron. Podałam z surówką.

Z tej ilości wyszło mi 8 kotlecików.

3 komentarze:

  1. odkad pamietam towarzysza mi te kotleciki, szkola, liceum - babcia mi je przyrzadzala! pyyyycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. aaa zapomnialabym, dodajemy jeszcze troche sera zoltego zeby sie ciagnely ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam, ile razy mi się na początku rozpadły,:)) zanim doszłam do perfekcji w ich przyrządzaniu! Bardzo je lubię i często robię! :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger