Po prostu ryż z owocami
Delikatny ryż świetnie smakuje z dodatkiem owoców, najlepiej tych sezonowych, ale można dodać także mrożone czy zakonserwowane w słoikach. Takie lato na talerzu gdy to prawdziwe nas nie rozpieszcza.
składniki:
sposób przygotowania: Owoce opłukałam i osączyłam dokładnie. Wiśnie wydrylowałam i zasypałam niewielką ilością cukru, odstawiłam na 30 min.. Ryż wypłukałam, zalałam mieszaniną wody i mleka, gotowałam na małym ogniu ok. 20 min. aż wchłonął cały płyn i był miękki. Dodałam cukier waniliowy, odrobinę soli i trochę cukru w/g własnego smaku. Nałożyłam porcje ryżu na talerze, polałam sokiem, który puściły wiśnie, oprószyłam cynamonem. Podałam z owocami i jogurtem.
składniki:
- 1 szkl. suchego ryżu długoziarnistego
- 1 szkl. mleka
- 1 szkl. wody
- 1 łyżka cukru waniliowego
- kilka łyżek cukru
- 2 szkl. owoców: maliny, borówki, wiśnie
- kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego
- do smaku: sól, cynamon mielony
sposób przygotowania: Owoce opłukałam i osączyłam dokładnie. Wiśnie wydrylowałam i zasypałam niewielką ilością cukru, odstawiłam na 30 min.. Ryż wypłukałam, zalałam mieszaniną wody i mleka, gotowałam na małym ogniu ok. 20 min. aż wchłonął cały płyn i był miękki. Dodałam cukier waniliowy, odrobinę soli i trochę cukru w/g własnego smaku. Nałożyłam porcje ryżu na talerze, polałam sokiem, który puściły wiśnie, oprószyłam cynamonem. Podałam z owocami i jogurtem.
Po prostu smakowita przekąska;)zgrane polaczenie z malinami i borówkami;d
OdpowiedzUsuńJak ja bym taki teraz zjadła mniam,mniam:)
OdpowiedzUsuńPo prostu ryż, po prostu lubię. :) Na śniadanie czy obiad... Sprawdza się zawsze.
OdpowiedzUsuń