Bruschetta z pomidorem i olejem z pestek dyni
Zachciało mi się chrupkiego chleba i takie dojrzałe pomidory leżały w koszyczku, że tak jakoś wyszło razem . . . Proste a jakie smaczne.
składniki:
sposób przygotowania: Kromki chleba nie mogą być zbyt cienkie, moje miały ok. 1,5cm. Przy pomocy pędzelka kuchennego posmarowałam je lekko olejem słonecznikowy i opiekłam mocno w tosterze - można to zrobić na blasze w rozgrzanym piekarniku. Można też zrobić to bez oleju, ale ja jakoś tak . . .
Pomidory umyłam, pokroiłam w plastry. Pestki dyni podprażyłam na suchej patelni przez kilka chwil aż zaczęły puchnąć i "strzelać". Na opieczonych kromkach ułożyłam pomidory, oprószyłam solą i świeżo mielonym pieprzem. Posypałam pestkami dyni i skropiłam olejem z pestek dyni. Podałam od razu.
składniki:
- 5 kromek wiejskiego chleba
- 2 duże pomidory
- 2 - 3 łyżki łuskanych pestek dyni
- 2 - 3 łyżki oleju z pestek dyni
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- do smaku: sól, pieprz mielony
sposób przygotowania: Kromki chleba nie mogą być zbyt cienkie, moje miały ok. 1,5cm. Przy pomocy pędzelka kuchennego posmarowałam je lekko olejem słonecznikowy i opiekłam mocno w tosterze - można to zrobić na blasze w rozgrzanym piekarniku. Można też zrobić to bez oleju, ale ja jakoś tak . . .
Pomidory umyłam, pokroiłam w plastry. Pestki dyni podprażyłam na suchej patelni przez kilka chwil aż zaczęły puchnąć i "strzelać". Na opieczonych kromkach ułożyłam pomidory, oprószyłam solą i świeżo mielonym pieprzem. Posypałam pestkami dyni i skropiłam olejem z pestek dyni. Podałam od razu.
Nigdy nie próbowałam tego oleju, musi być pyszny. Widziałam go nawet w jakimś supermarkecie, ale boję się go kupować, bo jest strasznie drogi...
OdpowiedzUsuńkikimora, jest faktycznie dość drogi...ja dostałam w prezencie - trzymam go w lodówce bo łatwo jełczeje i chociaż mam małą buteleczkę to chyba nie uda mi się go w całości wykorzystać bo wystarczy dodać kilka kropli taki jest intensywny w smaku
OdpowiedzUsuńNo ja bardzo przepraszam, wiem, że to post sprzed ponad trzech lat, ale olej słonecznikowy drogi?! Ekskluzywny?! Nikt go nie jadł?! przecież to najbardziej popularny olej w każdym sklepie... tańszy (niż dużo zdrowszy zresztą) rzepakowy.
OdpowiedzUsuńAnonimie, rozmowa dotyczyła oleju z pestek dyni, który zresztą już przestał być taki drogi
UsuńAaaa, to wiele wyjaśnia :]
UsuńFaktycznie, ten to nie jest tani.
pozdrawiam.