Sałatka na ponury dzień

Kiedy za oknem ciemno i paskudnie a jesień szarym kocem zasłania widoki mam ochotę na kolorowe dania żeby nacieszyć oczy barwami jakich próżno szukać w ogrodzie czy na łące. 

Poza tym sałatki są dobre zawsze i wszędzie :)


składniki
na 2 duże porcje:
  • kilka liści kruchej sałaty
  • 2 małe pomidory
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 garstki kiełków słonecznika
  • 10 cienkich plasterków szynki wędzonej polskiej
  • świeże listki koperku

  • sos - 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka posiekanej zieleniny - u mnie koperek i szczypiorek
  • 1 łyżka bardzo drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • do smaku: sól, cukier, pieprz mielony

sposób przygotowania:
składniki sosu, oprócz przypraw, umieściłam w małym pojemniku blendera i zmiksowałam a następnie doprawiłam do smaku odrobiną cukru, pieprzu i soli. Dosypałam posiekaną cebulę i odstawiłam.

Ta talerzach ułożyłam porcje porwanej sałaty. Dołożyłam pomidora pokrojonego w szesnastki, kiełki słonecznika, poprzekrawane na mniejsze kawałki plasterki szynki. Posypałam kukurydzą. Polałam sałatkę sosem i małymi listkami koperku a potem spałaszowaliśmy bo było pysznie.

5 komentarzy:

  1. Toż to pełnia wiosny na talerzu!! Piękna, zdrowa, kolorowa!

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam wiosnę na talerzu każdą porą roku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedy za oknem ciemno i paskudnie to u nasze Pyzy kolorowo,smacznie i cudnie :-)
    Ale mi się zrymowało hihi ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Powiedziałabym, że to lato na talerzu zagościło.Prosta a jaka efektowna sałatka.Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  5. ano tak właśnie kolorowo być miało na przekór pogodzie i okolicznościom :)))

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger