Schab w galarecie z sałatką ćwikłową

Pieczony schab świąteczny można też trochę odmienić. Dzięki galarecie oraz farszowi nabierze innego smaku, zwilgotnieje i będzie stanowił nie tylko uciechę dla brzuszków, ale także oczu. Polecam bo to bardzo fajne danie. 



składniki:
  • 10 plastrów schabu pieczonego b/k
  • 2 łyżki ćwikły z chrzanem
  • 4 jajka gotowane na twardo
  • 1 - 2 ogórki kiszone
  • 5 łyżek groszku konserwowego
  • 5 łyżek kukurydzy konserwowej
  • kilka liści sałaty
  • 1/2 litra wywaru warzywnego
  • 20 g żelatyny
  • 1 - 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka majonezu
  • do smaku: sól, pieprz mielony
  • koperek świeży

sposób przygotowania:
W gorącym wywarze jarzynowym rozpuściłam żelatynę (użyłam wieprzowej z przyprawami) - zanim ją wsypiecie upewnijcie się co do ilości czytając informacje umieszczone na opakowaniu przez producenta - doprawiłam płyn octem do smaku i odstawiłam do wystudzenia. Plastry schabu, takiego pieczonego w domu, były dość duże i niezbyt grube.

Ćwikłę z chrzanem robię sama - buraki ścieram na dużych oczkach tarki i tutaj właśnie taka grubo tarta będzie potrzebna. Ogórki kiszone i 2 jajka także starłam na dużych oczkach tarki, ogórki odcisnęłam z nadmiaru wody. Dodałam do ćwikły, doprawiłam solą, pieprzem, posiekanym koperkiem i majonezem, wymieszałam.
Na każdy plaster schabu nałożyłam czubatą łyżeczkę sałatki i zwinęłam w rożek. Ułożyłam je koliście na półmisku wyłożonym sałatą. Żeby plastry się nie rozwijały wbiłam w każdy pionowo wykałaczkę tak żeby przytrzymywała brzegi. Półmisek przybrałam pozostałymi jajkami pokrojonymi na plasterki i osączoną kukurydzą z groszkiem oraz koperkiem. Kiedy wywar z żelatyną zaczął tężeć polewałam ruloniki niewielką ilością galaretki i wstawiałam na kilka minut do lodówki po czym powtarzałam cały proces polewania i schładzania kilka razy. Całość odstawiłam na 3 - 4 godziny do całkowitego stężenia. Kiedy pierwsza warstwa galarety zastygnie można usunąć wykałaczki.

10 komentarzy:

  1. Pyzo, Twoje przepisy są genialne :-D
    Schabik ten zapisuje na Wielkanoc,bo na Sylwestra mam menu zaplanowane
    Pozdrawiam
    migotka333
    PS. Robiłam Twoją babkę ziemniaczaną z białą kiełbasą i zainspirowałaś mnie do sałatki śledziowej z gruszką, tylko ja ułożyłam w szklanym słoiku. Mój synek (5 lat) jadł tylko tą sałatkę (no i babcine uszka z barszczykiem).
    :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. migotka333, bardzo dziękuję za miłe słowa :) bardzo mnie cieszy, że ktoś korzysta z tych przepisów i podobają się. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zawsze pięknie podane, ale galarety to nie moja bajka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Absolutnie genialne! I do tego jak pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pani przepisy są cudowne, bardzo dziękuję za inspirację na zbliżające się święta.
    Gratuluję

    OdpowiedzUsuń
  6. nie mogę się napatrzeć to poprostu niesamowite jaki talent tak pieknych rzeczy chyba jeszcze nie widzialam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie przesadzaj chociaż bardzo miło mi gdy czytam takie opinie :)

      Usuń
  7. Wspaniale się prezentują!
    Zrobię na pewno w te święta :)

    OdpowiedzUsuń
  8. A te buraczki ugotowane?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger