Różane piersi

Filety bardzo pachnące,  trochę pikantne, na sałatce - lekki smaczny posiłek - czegóż chcieć więcej? Nawet pisać nie bardzo jest co . . .Taka pyszna prościzna :)



składniki:
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • 2 czubate łyżeczki konfitury z płatków róży
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku 
  • 4 szczypty soli
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 2 szalotki
  • 1/2 łyżeczki syropu malinowego
  • ok. 1 łyżeczki mieszanki suszonych kwiatów jadanych - mięta, róża, malwa, słonecznik

  • 1 pomarańcza
  • 2 duże garści roszponki
  • 1/2 marchewki zwykłej
  • 1/2 marchewki purpurowej - obie surowe

sposób przygotowania:
filety opłukałam dokładnie, osuszyłam ręcznikami papierowymi, lekko rozbiłam dłonią grubszy koniec. W miseczce wymieszałam konfiturę z płatków, chili, sól i sok z cytryny - włożyłam do takiej marynaty mięso, obtoczyłam w niej i odstawiłam w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. W tym czasie opłukałam i dobrze osączyłam roszponkę; obrałam i pokroiłam w plastry pomarańczę oraz naszykowałam marchewki zestrugując z nich cienkie paseczki.

Na patelni rozgrzałam olej. Mięso lekko otrząśnięte z marynaty oprószyłam połową zmielonych suszonych kwiatów i położyłam na tłuszcz. Smażyłam po kilka minut z obu stron aż ładnie się zrumieniło. Pod koniec przykryłam patelnię na chwilę pokrywką żeby mięso dosmażyło się dobrze w środku. Przełożyłam je na deskę a na patelnię wlałam resztę marynaty, wrzuciłam posiekaną drobno szalotkę i ok. 5 łyżeczek wody - smażyłam kilka chwil aż sos zgęstniał. Doprawiłam do smaku a ponieważ wydawał mi się odrobinę za kwaśny więc dolałam odrobinę syropu malinowego.

Na talerzach ułożyłam porcje sałaty, plastry pomarańczy i posypałam je wiórkami marchewki. Filety pokroiłam w grube plastry i ułożyłam na wierzchu - polałam sosem. Całość oprószyłam mieszanką kwiatów.

9 komentarzy:

  1. Muszę wypróbować wreszcie połączenia mięsa z różą. ;) Kusi bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczak i różą, o rany, to musi super smakować :) Bardzo elegancka sałatka, jestem pod ogromnym wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ogromnie podoba mi sie zdanie pysza goscizna:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jest takie wykwintne, tylko skąd tu wziąć suszone kwiaty jadalne, warte uwagi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo ciężko dostać w sklepach, ale można suszyć takie z własnego ogródka - jadalne są między innymi stokrotki, róże, malwy, słonecznik, bratki i wiele innych

      Usuń
  5. wygląda obłędnie!
    aprawdę, jestem bardzo zauroczona tym przepisem ;]

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger