Sałatka z pasturmą 2

Już pisałam o pasturmie, moim nowym odkryciu w dziale wędlin - bardzo nam zasmakowała więc znów ją wykorzystałam. I znowu do sałatki bo tak właśnie pasuje mi najbardziej. Połączenie owoców i wędliny albo mięsa czy sera podane na sałacie trafia dokładnie w mój gust - lekko, pysznie, kolorowo - i lubię też bawić się robiąc właśnie takie sałatki.



składniki:
  • 3 garści roszponki
  • kilka plasterków pasturmy
  • 1/2 twardej, ale słodkiej gruszki
  • 1/2 niedużej czerwonej cebuli
  • garść łuskanych orzechów włoskich

  • olej z pestek winogron
  • sok z cytryny
  • miód
  • pieprz ziołowy
  • papryczka chili


sposób przygotowania: ok. 4 łyżek oleju z pestek zmieszałam z 2 łyżkami soku cytrynowego, doprawiłam do smaku odrobinką soli, pieprzem ziołowym i dodałam jeszcze kapkę miodu oraz troszkę posiekanej drobno papryczki chili - wymieszałam dokładnie i odstawiłam na chwilę. Gruszkę i cebulę obrałam - gruszkę pokroiłam w cienkie plasterki, cebulę w cienkie piórka - przełożyłam do miseczki i zalałam sosem - odstawiłam na ok. 15 minut żeby się zamarynowały.

Opłukaną i osączoną dobrze roszponkę wyłożyłam na talerze, posypałam paskami pasturmy, osączoną lekko gruszką i piórkami cebuli. Polałam resztą sosu i dodałam podprażone na suchej patelni orzechy włoskie.

6 komentarzy:

  1. Ślinka cieknie na widok takich pyszności..

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale kolorowo z samego rana, bardzo apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie się powtórzę, ale muszę zdobyć tę szynkę...! ;> Super połączenia, jak dla mnie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fantastyczna! lekka i smakowita:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeczytałam tytuł posta i pomyślałam, że rzecz będzie o warzywie, hehe ;)
    Apetycznie wygląda ta tutaj sałatka :) Lekko i kolorowo.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz swój komentarz i odwiedzisz mnie znowu. Jeśli ugotowałeś albo upiekłeś coś z przepisu znalezionego tutaj zrób zdjęcie i pochwal się przysyłając je do mnie.

Print Friendly and PDF
Copyright © Smaczna Pyza , Blogger