Sałatka z pasturmą 2
Już pisałam o pasturmie, moim nowym odkryciu w dziale wędlin - bardzo nam zasmakowała więc znów ją wykorzystałam. I znowu do sałatki bo tak właśnie pasuje mi najbardziej. Połączenie owoców i wędliny albo mięsa czy sera podane na sałacie trafia dokładnie w mój gust - lekko, pysznie, kolorowo - i lubię też bawić się robiąc właśnie takie sałatki.
składniki:
sposób przygotowania: ok. 4 łyżek oleju z pestek zmieszałam z 2 łyżkami soku cytrynowego, doprawiłam do smaku odrobinką soli, pieprzem ziołowym i dodałam jeszcze kapkę miodu oraz troszkę posiekanej drobno papryczki chili - wymieszałam dokładnie i odstawiłam na chwilę. Gruszkę i cebulę obrałam - gruszkę pokroiłam w cienkie plasterki, cebulę w cienkie piórka - przełożyłam do miseczki i zalałam sosem - odstawiłam na ok. 15 minut żeby się zamarynowały.
Opłukaną i osączoną dobrze roszponkę wyłożyłam na talerze, posypałam paskami pasturmy, osączoną lekko gruszką i piórkami cebuli. Polałam resztą sosu i dodałam podprażone na suchej patelni orzechy włoskie.
składniki:
- 3 garści roszponki
- kilka plasterków pasturmy
- 1/2 twardej, ale słodkiej gruszki
- 1/2 niedużej czerwonej cebuli
- garść łuskanych orzechów włoskich
- olej z pestek winogron
- sok z cytryny
- miód
- pieprz ziołowy
- papryczka chili
sposób przygotowania: ok. 4 łyżek oleju z pestek zmieszałam z 2 łyżkami soku cytrynowego, doprawiłam do smaku odrobinką soli, pieprzem ziołowym i dodałam jeszcze kapkę miodu oraz troszkę posiekanej drobno papryczki chili - wymieszałam dokładnie i odstawiłam na chwilę. Gruszkę i cebulę obrałam - gruszkę pokroiłam w cienkie plasterki, cebulę w cienkie piórka - przełożyłam do miseczki i zalałam sosem - odstawiłam na ok. 15 minut żeby się zamarynowały.
Opłukaną i osączoną dobrze roszponkę wyłożyłam na talerze, posypałam paskami pasturmy, osączoną lekko gruszką i piórkami cebuli. Polałam resztą sosu i dodałam podprażone na suchej patelni orzechy włoskie.
Ślinka cieknie na widok takich pyszności..
OdpowiedzUsuńAle kolorowo z samego rana, bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńPewnie się powtórzę, ale muszę zdobyć tę szynkę...! ;> Super połączenia, jak dla mnie. ;)
OdpowiedzUsuńFantastyczna! lekka i smakowita:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie!
OdpowiedzUsuńPrzeczytałam tytuł posta i pomyślałam, że rzecz będzie o warzywie, hehe ;)
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda ta tutaj sałatka :) Lekko i kolorowo.