Koktajl jeżynowo-jabłkowo-jogurtowy
Ale mnie naszło, co? Ostatnio często miksuję owoce z mlekiem zwykłym czy sojowym, albo jogurtem, albo innym napojem mlecznym i koktajl wypijam sobie zamiast któregoś posiłku. Można coś takiego podać również na deser :)
składniki:
sposób przygotowania: jabłko obrałam, posiekałam drobno, wymieszałam z konfiturą jeżynową. Dolałam jogurt i esencję - zmiksowałam i schłodziłam.
Do takich koktajli można użyć dowolnych owoców - świeżych, mrożonych czy właśnie konfitur a wtedy już nie trzeba ich dosładzać. Schłodzone doskonale gaszą pragnienie i są pożywne :)
składniki:
- kilka łyżeczek konfitury jeżynowej
- 1/2 jabłka
- 500 ml jogurtu naturalnego pitnego
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
sposób przygotowania: jabłko obrałam, posiekałam drobno, wymieszałam z konfiturą jeżynową. Dolałam jogurt i esencję - zmiksowałam i schłodziłam.
Do takich koktajli można użyć dowolnych owoców - świeżych, mrożonych czy właśnie konfitur a wtedy już nie trzeba ich dosładzać. Schłodzone doskonale gaszą pragnienie i są pożywne :)
Uwielbiam, często, też robię takie koktajle:)
OdpowiedzUsuńMniam! W tym roku nie ma zmiłuj, zbieram i mrożę jeżyny, bo jeszcze nie widziałam kupnych mrożonych.
OdpowiedzUsuńtrzeba tylko mieć gdzie nazbierać bo nie dość, że masz własne tedy to jeszcze taniocha - mrożone jeśli bywają to strasznie drogie
Usuńpycha ;0
OdpowiedzUsuń