Telegram z nadwiślańskich łęgów
SIĄPI PASKUDNIE OD RANA * STOP * SPACER JEDNAK BARDZO UDANY * STOP * ZERWAŁAM TROCHĘ ZIELSKA * STOP * KURDYBANEK I POKRZYWY JESZCZE MALUTKIE * STOP * ZNALAZŁAM 4 SMARDZE * STOP * ROSNĄ DALEJ * STOP * ZA KILKA DNI POWTÓRNE ODWIEDZINY * STOP * POZDRAWIAM, PYZA * STOP *
młodziutkie, na razie małe pokrzywy - bardzo delikatne - w sam raz do zjedzenia :")
bluszczyk kurdybanek ma już świeżutkie pędy
mój pierwszy smardz z tym sezonie
i jeszcze jeden . . .
i jeszcze dwa malutkie - niestety, jeden dostał kopniaka niechcący . . .
to już chyba wreszcie wiosna
trochę świeżej zieleniny - na zupę albo/i sałatkę ? zobaczymy . . .
młodziutkie, na razie małe pokrzywy - bardzo delikatne - w sam raz do zjedzenia :")
bluszczyk kurdybanek ma już świeżutkie pędy
mój pierwszy smardz z tym sezonie
i jeszcze jeden . . .
i jeszcze dwa malutkie - niestety, jeden dostał kopniaka niechcący . . .
to już chyba wreszcie wiosna
trochę świeżej zieleniny - na zupę albo/i sałatkę ? zobaczymy . . .
a jednak rosną :):)
OdpowiedzUsuńUlla, u nas już się pokazały - na południu jeszcze trzeba poczekać ze dwa tygodnie... ale zielska trochę naskubałam :)
UsuńHa ha, niechcący? ;> Już w to wierzę! :D
OdpowiedzUsuńA taka młodziutka pokrzywa idealna na pierożki... Mniam! :) A co z tego bluszczu się robi? Jaki to ma smak...?
bluszczyk jest lekko gorzkawy i ostrawy, taki trochę smak maggi może . . . dodaję go do zup i troszkę do sałatek, można też liście suszyć i potem doprawiać zupy czy mięsa . . . Uwagę na temat smardzy zostawię bez komentarza - nie musisz wierzyć . . .
Usuńmniam, ale cudne
OdpowiedzUsuńZachwyciły mnie te "łegi" poczułam się bardzo u siebie ;))))))
OdpowiedzUsuńz czym to sie je? ja w naszych lasach w życiu smardza nie spotkałam, a na grzyby biegam niemal codziennie....
OdpowiedzUsuńgrzyby jak grzyby - można smażyć, dusić, suszyć, marynować. Jajecznica ze smardzami jest pyszna a suszone nawet bardziej aromatyczne niż świeże. To dość rzadkie grzyby i u nas, w Polsce, pod ochroną !
Usuń